Cykling

Lægerne prøvede at stoppe forslået dansker

Casper Folsach har haft nogle af de vildeste dage i sit liv.

Der er ikke så meget at sige til, at Casper Folsachs krop har det elendigt disse dage.

For den ene hånd er forstuvet. Den anden er syet med fem sting. Ryg og ribben er trykkede. Øjet er blåt.

Da jeg svarer, at jeg gerne vil køre, siger de, at de vil sige til kommissærerne, at jeg ikke må

Casper Folsach

Og dertil skal lægges de overfladiske skrammer, spredt ud fra top til tå, der stadig koster nattesøvn flere dage efter deres opståen.

Det er resultatet af ”to af de vildeste oplevelser” i den danske banerytters liv. Begge hændt inden for otte dage.

Men selvom smerterne i korpus kan mærkes endnu, så er følelsen indeni overordentlig god for 25-årige Casper Folsach, der trodsede både kroppens og lægernes signaler, da han sikrede danske kvalifikationspoint denne weekend.

Point, der holder liv i den danske VM-drøm.

Lægerne prøvede at sige stop

Lokalbedøvelsen virker egentlig meget godt og gør de fem sting i hånden til en mindre slem oplevelse.

Det er søndag formiddag. Lokationen er det olympiske banestadion i London, Lee Valley VeloPark. Det er årets fjerde World Cup.

En vildfaren cykel har skåret danskerens hånd op. Men først efter at den har ramt ham i ansigtet. Løsningen: Nål og tråd.

Det gik galt på sidste omgang af scratch-løbet for rytterne foran Casper Folsach i den første afdeling af omnium, cykelsporten svar på mangekamp.

Casper Folsach blev i omnium-disciplinen scratch ramt i hovedet af vildfaren cykel i forbindelse med et styrt ved World Cup-stævnet i London. Video: Bo Bentsen

Der venter endnu tre afdelinger for Casper Folsach og kompagni, der i forvejen er stillet til start ved weekendens stævne med en forstuvet hånd og trykkede ribben.

Dem fik han sidste weekend, hvor han og Julius Johansen kørte parløb i Portugal. Det skete i kvalifikationen, så Casper Folsach nåede forbi hospitalet og få røntgenbilleder, inden parret stillede op og blev toer i finaleløbet.

Løbet var godt nok i gang, da Casper Folsach ankom.

- Det var helt surrealistisk, fortæller danskeren.

Men situationen denne søndag er værre, for lægerne vil ikke lade Casper Folsach fortsætte i konkurrencen på grund af det hævede øje.

- Da jeg svarer, at jeg gerne vil køre, siger de, at de vil sige til kommissærerne, at jeg ikke må, fordi jeg er til fare for de andre.

Selvom danskeren protesterer, må han erkende, at lægerne har en pointe.

- Mit perifere syn på højre side var ikke 100 procent, fordi mit øjenlåg hang ned over øjet, og jeg ikke kunne åbne det fuldt, husker danskeren.

Vigtige VM-point på spil

I momentet er det tillokkende at trække stikke. At kaste håndklædet i ringen og opgive at fuldføre.

Uheldet i første konkurrence har gjort en medalje umulig for Casper Folsach. En cykel i ansigtet reducerer åbenbart fremdriften med seks kilometer i timen, har danskerens cykelcomputer efterfølgende vis.

Så en 14.-plads ud af 21 var, hvad det kunne blive til.

Men et exit vil reducere den danske drøm om at kvalificere sig til VM i foråret – og senere også OL – ganske betragteligt.

- Det ville være ris til egen røv på den lange bane, som Casper Folsach formulerer det.

Han ville allerede begynde at fortryde den beslutning, når han så de andre køre cykelløb igen. Det kender han sig selv godt nok til at vide.

- Så vi lægger is på, og heldigvis falder hævelsen i stedet for at tage til som frygtet.

- Jeg prøver altid lige at dæmpe virkeligheden lidt over for min mor

Casper Folsach 

Derfor må lægerne modvilligt lade ham fortsætte i konkurrencen.

Dæmper virkeligheden for mor

Herfra vender lykken.

Og efter en respektabel placering i tempoløbet, omnium-konkurrencens anden afdeling, er Casper Folsach tilbage i kampen.

Før udskilningsløbet, der som det første tv-transmitteres, ser det faktisk helt ok ud igen.

Det gør den forslåede dansker til gengæld ikke, da han bliver fanget af kameralinsen.

Det er ikke så godt, for Casper Folsach plejer gerne at blødgøre sandheden lidt over for sin nervøse mor, der ser med derhjemme, når det er ”gået vildt for sig” i løbene.

- Jeg prøver altid lige at dæmpe virkeligheden lidt over for hende, griner han.

- Man er næsten altid nødt til at underdrive – ellers har man hende i røret resten af dagen.

Og det har Casper Folsach ikke tid til. Slet ikke under det vilde udskilsningsløb, hvor han formår at blive på banen som en af de sidste.

Casper Folsach kæmper sig til en tredjeplads

Der er kun to tilbage, da han siger farvel og tak.

Det gode resultat sender ham op på en samlet syvendeplads.

VM-drømmen lever

Trods tydelige smerter og holder Casper Folsach placeringen i det afgørende pointløb.

Det sikrer samtidig Danmark det bedste resultat i årets World Cup.

- Det var uden tvivl det bedste resultat, jeg kunne komme afsted med. Det betyder helt enormt meget i kvalifikationsregnskabet, siger Casper Folsach.

- Jeg kunne nemt have valgt at trække mig, som japaneren, der røg ned i styrtet. Han var ikke på toppen og havde hudafskrabninger, men havde jo ikke brækket noget.

- Nu er de i kæmpe problemer i forhold til at kvalificere sig til VM, og vi ville have været det samme. Så det er en virkelig god følelse at sidde tilbage med nu her og vide, at man gjorde et godt stykke arbejde, fortæller Casper Folsach fra Spanien.

Det danske 4000-meter-banehold tabte VM-finalen i 2018

Her har han efter et par dage, hvor hans krop har haft brug for ”ikke at sidde på en cykel”, gået i gang med forberedelserne mod næste store mål sammen med resten af banelandsholdet: VM til februar. 

- Det ser rigtig godt ud i parløb og holdløb. Og det gælder om at gøre det så godt som muligt i omnium. Denne gang skal vi se, om det ikke kan lade sig gøre at blive verdensmestre.