Danmarks største cykelhold misser drømmeløb

16x9
Michael Valgren Andersen vandt 2018-udgaven af Amstel Gold Race. Foto: Marcel Van Hoorn / Ritzau Scanpix

Selvom Riwal Readynez ser ud til at misse alle de største løb på kalenderen, er holdets direktør Steffen Kromann optimistisk.

Amstel Gold Race bliver efter alt at dømme uden Danmarks største cykelhold. 

Med oprykningen til cykelsportens næsthøjeste niveau før sæsonen er vejen til de største løbsinvitationer ellers blevet kortere, men det fynske mandskab får altså ikke et såkaldt wildcard.

Er det ikke en skuffelse, at I ikke indfrier den målsætning, I satte sidste år?

- Jeg vil ikke sige, at det er en skuffelse. Vi har arbejdet på dem og været i dialog med dem, men vi har ikke fået et wildcard. Jeg er ikke skuffet, for jeg synes, vi har en flot løbskalender.

- Jeg vil være mere skuffet, hvis vi kører en god sæson i år og ikke får tilbuddet næste år, siger Riwal Readynez' direktør Steffen Kromann til TV 2 SPORT.

Det ser ikke ud til, vi får nogen World Tour-løb

Steffen Kromann, Riwal Readynez-direktør

Misser målsætning

Det fynske cykelhold præsenterede i 2018 en treårig aftale med en ny sponsor, et nyt kuld af skandinaviske ryttere og en målsætning om være med, når Tour de France efter alt at dømme starter i Danmark i 2021.

- Vi skal bide skeer med de helt store. Et af de løb, der står på vores liste, er Amstel Gold Race, blandt andet fordi Riwal er hollandsk. Så det kunne være fantastisk, og det har ligget godt til mange danske ryttere. Senest Michael Valgren som vandt løbet i år, lød det fra Steffen Kromann dengang.

Michael Valgren slog Roman Kreuziger i spurten i Amstel Gold Race. Video: TV 2 SPORT

Målsætningen fastholder Riwal Readynez' direktør.

- Det har været et ønske, men det er klart, at det er et af de løb, vi drømmer om. Jeg vil være mere skuffet, hvis vi kører en god sæson i år og ikke får tilbuddet næste år, siger Kromann.

Det ville være uambitiøst, hvis de allerede nu sagde, at de under ingen omstændigheder kommer til at køre World Tour, for så er de ikke gode nok til at gøre opmærksom på sig selv.

Fraværende i store etapeløb

Det er ikke kun Amstel Gold Race, Riwal Readynez ser ud til at misse. Cykelholdet, der har base i Odense, kommer heller ikke til at køre de store etapeløb Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España. Faktisk deltager holdet slet ikke i nogen af cykelsportens 37 største løb i 2019, som situationen er nu.

- Det ser ikke ud til, vi får nogen World Tour-løb, men det er fair nok. Vi skal ud og bevise, hvem vi er. Der er nok at arbejde med, siger Steffen Kromann. 

- Vi har en løbskalender, der ser fantastisk ud, og som vi er stolte af. Vi kunne have drømt om en stor klassiker, men realistisk set vidste vi også, at det skulle være et lucky punch. Efterårsløbene er ikke sat på programmet endnu, så det kan være, vi når det, hvis vi gør det godt i første del af sæsonen.

Sådan kommer Riwal med i de store løb

Direktør Steffen Kromann fremhæver selv etapeløbet Tour of Norway, klassikerne Trofeo Laigueglia, Brabrantse Pijl, Scheldeprijs og løbsserien Hammer Series. Alle løb, der ligger lige under det højeste niveau, World Touren.

Cykelsportens tre "ligaer"

World Tour
Øverste niveau. Her kører de allerbedste hold med de store stjerner. Holdene med denne licens er sikret deltagelse i alle de største løb i sporten.

Prokontinental
Næstbedste liga. Holdene består af fuldtidsprofessionelle. På dette niveau er man ikke sikret deltagelse i de store løb, men skal i stedet ansøge om et wild card for at komme med.

Kontinental
Laveste liga. Hold består ofte af deltidsprofessionelle, men der er også fuldtidsprofessionelle ryttere på nogle hold. Holdene kan ikke deltage i World Tour-løb, men de kan få lov til at deltage i mindre løb som f.eks. Danmark Rundt.

- De er tvunget til at sætte overliggeren højt, fordi de er kommet op på et niveau nu, hvor der er et helt andet konkurrenceelement i forhold de pladser, der bliver kæmpet om, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard.

For Riwal Readynez betyder det, at holdet ikke er automatisk med i World Tour-løbene, men i stedet bliver nødt til at kæmpe sig til en invitation ved at præstere.

- Der er to måder at få wildcards på. Den ene er, at man har et tilhørsforhold til værtsnationen, eller dem der arrangerer løbet. Ellers så kører man sig til det ved, at ens ryttere begynder at lave nogle resultater, der gør, at rytterne bliver profiler på deres niveau. Mange af de her løbsarrangører vil lige se niveauet an, inden de giver en invitation.

Stort potentiale, mener ekspert

Selvom Riwal Readynez ser ud til at misse mange af sæsonens store løb, føler direktør Steffen Kromann, at holdet har haft en god dialog.

- Den har været god og positiv, men det er klart, at jo højere rangering løbene har, jo mere er det arrangøren, der sidder på trickeren. Der er vi jo bare et nyt hold på det her niveau, så der ved vi godt, vi skal ud og bevise vores værd, siger han.

Ifølge Brian Nygaard har det danske hold gode forudsætninger for at bevise sit værd.

- De har en ret interessant ryttertrup med nogle af de virkelig store talenter på skandinavisk niveau. Alle har en interesse i, at de får lavet de resultater, der gør, at rytterne er synlige, og at holdet som sådan giver et godt indtryk, siger han.