Verdens bedste cykelhold i kovending - undskylder for krænkende adfærd

16x9
Hændelsen med Iljo Keisse får QuickStep-holdet til at undskylde. Foto: Kristof Van Accom / Ritzau Scanpix

Deceuninck-QuickStep ageren i sagen om Iljo Keisse har været uheldig, mener cykelekspert Brian Nygaard.

Det belgiske storhold Deceuninck-QuickStep håber på at komme videre efter den megen modvind uden for landevejene i denne uge.

Natten til fredag har sidste sæsons mest vindende cykelhold været ude at beklage for denne uges hændelse med deres rytter Iljo Keisse, som blev anklaget for at krænke en kvindelig tjener, og som på baggrund af dette billede blev smidt ud af etapeløbet Vuelta a San Juan.

Holdets rutinerede belgier har selv undskyldt for sin opførsel, og nu beklager hele holdet for første gang. Det gør de i et statement på Deceuninck-QuickSteps Twitter, der er underskrevet af holdchef Patrick Lefevere samt af hele holdet:

- Holdet ønsker at komme med en dyb beklagelse for hændelserne de seneste dage. Først og fremmest til den involverede kvinde i denne beklagelige hændelse, og i tillæg til alle kvinder, fans og sponsorer, står der blandt andet.

Holdets chef i kovending

Dermed håber holdet nu, at sagen er lukket, og at alle parter kan komme videre. Ifølge TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard, som tidligere har været pressechef på Team Sky og Team Saxo Bank samt kommunikationschef på Orica-GreenEdge, har det belgiske storhold håndteret sagen på en klodset måde.

- Hvis man skal lave et kommunikationsregnskab, er de kommet svækket ud af denne sag. De kunne have isoleret sagen til, at Keisse havde kvajet sig - det gør mennesker af og til. Hvis man forklarer det ordentligt, kommer folk videre, siger Brian Nygaard.

Måden, holdchef Patrick Lefevere har håndteret sagen på, er specielt kritisabel, mener han. Efter at løbsledelsen i San Juan valgte at smide Iljo Keisse, som senere har fået en bøde på 523 kroner, ud, svarede han igen med en decideret trussel.

Så kører det lidt i ring: Du har en krise, og så har du en krise i den måde, du håndterer krisen på

Brian Nygaard

- Hvis det stod til mig, ville hele holdet forlade Vuelta a San Juan. Vi ser på, hvad UCI's regler siger, og når vi har gjort det, beslutter vi, om vi starter eller ej, sagde holdchefen til Het Laatste Nieuws og stillede spørgsmålstegn ved den involverede kvindes motiv bag sin anmeldelse.

- Selvfølgelig er jeg ikke glad for måden, hvorpå Iljo poserer. Det er forkert, og det ved han selv. Men han betalte 70 euro i bøde (523 danske kroner, red.), og politiet lukkede sagen. Alligevel fortsætter den kvinde med at gøre en sag ud af det. Hun vil have penge, ikke?

Piben har to dage senere fået en anden lyd fra Lefevere, som altså har underskrevet holdets statement. Det sker dog for sent, mener Brian Nygaard.

- Det går galt, da Lefevere begynder at blande sig og ikke forstår alvoren af, hvordan visse grupper kan se på det, som Keisse har gjort. Han mangler simpelthen en rådgiver i øret, eller at han lige selv tænker sig ekstra godt om, inden han udtaler sig. Dér laver han virkelig en kongebrøler, siger han og uddyber:

- Han laver et alt for aggressivt modtræk, der er defineret ved, at han overhovedet ikke har forstået sagens alvor. Så bliver det pludselig en dobbeltkrise - der går altså krise i den måde, som de forvalter krisen på. Så kører det lidt i ring: Du har en krise, og så har du en krise i den måde, du håndterer krisen på. Som sociale medier fungerer nu, er det uden for deres kontrol - de kan slet ikke ændre dagsordenen nu.

Det er nedenstående billede, som har skabt ballade:

Sponsorerne står bag statementet

Nu har holdet dog forsøgt at lægge en dæmper på sagen via sit statement, hvor de til sidst skriver, at de håber at kunne lære noget af sagen.

- Hændelserne de seneste dage er noget, som vi kan, og allerede har, lært af. Og af den grund har vi besluttet at implementere specifikke protokoller for alle ryttere og stab for at sikre vores værdier og forsikre os om, at ting som denne ikke kommer til at ske igen, står der i statementet.

Ordene slår dog hverken benene væk under eller for alvor igennem hos Brian Nyegaard, som savner en mere personlig tone i beklagelsen.

- Jeg har svært ved at høre Lefeveres stemme i det her. De kommer ikke uskadte ud, fordi ingen kan genkende Lefevere i det her. De vælger bare at sige, at det her var den holdning, som de har haft hele tiden.

Efter holdchefens uheldige udtalelser kom holdets cykelsponsor, Specialized, på banen. De forlangte, at holdet tog fuldt ansvar for rytterens handling. Dette skinner ifølge Brian Nygaard igennem i statementet.

- Det her ligner noget, der er 100 procent dikteret fra sponsorernes side. Der er blevet lagt en meget stort pres på dem. For det er tydeligvis ikke Lefeveres holdning; den har han jo allerede tidligere givet udtryk for.