Far spolerede sin datters mulighed for VM-guld: - Er nødt til at tilgive ham

Hollandske Lucinda Brand var med i guldkampen ved kvindernes VM i cyklecross, men styrtede under et cykelskift på næstsidste omgang.

Se VM i cyklecross på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY. 

En triumf af de helt store var lørdag under opsejling for hollandske Lucinda Brand. 

På næstsidste omgang af kvindernes VM i cyklecross i Bogense førte hollænderen an i favoritgruppen og sad med gode kort på hånden for at blive verdensmester for første gang i karrieren.

Jeg er nødt til at tilgive ham, for ellers vil vi ikke være i stand til at sidde sammen til jul

Lucinda Brand

Men guldchancerne forduftede på et kort øjeblik, da Lucinda Brand fra en førerposition ville ind og skifte til en ren cykel.

- Min far tog fat i min cykel et sekund for tidligt, da min fod stadig sad fast i pedalen, og så blev jeg trukket ned. Men jeg er nødt til at tilgive ham, for ellers vil vi ikke være i stand til at sidde sammen til jul. Selvfølgelig gjorde han det ikke med vilje, siger Lucinda Brand til det belgiske medie Sporza.

At skifte cykel er meget normalt i cyklecross, hvor rytterne oftest gør det flere gange under hvert enkelt løb for at sikre sig, at de har en ren og god cykel til at bekæmpe de svære forhold, som cyklecross er kendt for.

Rytterne har typisk en række hjælpere med, der sørger for at gøre cyklerne rene og assistere under et af de mange cykelskift. I Lucinda Brands tilfælde var hendes far altså en af hjælperne, hvor han fik en ærgerlig hovedrolle.

TV 2 SPORTs cykelcross-ekspert Thomas Nørup er ikke overbevist om, at det ubetinget er farens fejl. Han mener i stedet, at styrtet kan skyldes, at mange småsten i jorden i Bogense gjorde det svært at klikke ud af pedalen, hvorfor det tog ekstra lang tid. 

- Nu lavede hun en decideret teknisk fejl her, men det kunne også være sket på mange andre måder, hvor hun havde gjort det rigtigt. Men hun var stresset her. Småstenene gjorde, at hun ikke klikkede ud lige så hurtigt, som man normalt gør, siger Thomas Nørup. 

Belgiske Sanne Cant opdagede hollænderens styrt og satte omgående farten i vejret. Den forsvarende verdensmester slog hurtigt et hul til forfølgerne, og selv om Lucinda Brand i løbet af kort tid var tilbage på cyklen, var det ikke hurtigt nok.

Den 29-årige hollænder forsøgte at sætte jagten ind på sidste omgang, men kom aldrig i nærheden, hvorfor hun måtte stille sig tilfreds med en sølvmedalje og se Sanne Cant vinde VM for tredje år i træk.

- Jeg kom tættere på, men det var ikke nok, siger Lucinda Brand.

Tredjepladsen gik til Marianne Vos, der tidligere i karrieren har vundet stribevis af medaljer i både landevejscykling, banecykling, mountainbike og cyklecross.

For tredje gang i træk kunne belgiske Sanne Cant hive guldet med hjem fra VM i cyklecross. Video: Malthe Henriksen