Tour de France

Officielt: Danmark skal afholde Tour de France-start

Verdens største etapeløb skal starte i København, og rytterne skal undervejs cykle over Storebæltsbroen.

Danmark skal om to år afholde Tour de France-starten.

Det fortæller Tour de Frances løbsdirektør, Christian Prudhomme, til Europe 1 onsdag.

- Det bliver København for første gang i 2021. Det er mødet mellem verdens største cykelløb og verdens største cykelby.

- Jeg er ekstraordinært imponeret af antallet af personer, der cykler i København. I København har de flere cykler end indbyggere, siger Prudhomme.

København bliver dermed den nordligste startby i Tour de Frances historie.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger vil der torsdag blive afholdt et pressemøde, hvor oplysningerne vil blive bekræftet fra officiel side i Danmark.

Sådan bliver etaperne

Prudhomme fortæller til Europe 1, at de første tre etaper i 2021 skal afvikles i Danmark, inden der er en hviledag, så Tour-karavanen kan fragtes længere sydpå.

Første etape forventes at blive en 13 kilometer lang enkeltstart i København.

Anden etape strækker sig over 190 kilometer. Rytterne begynder i Roskilde, inden de slutter i Nyborg. Ifølge Europe 1 tyder det på, at etapen slutter omkring det sidste stykke af Storebæltsbroens vestlige side.

Vejle lægger startby til sidste etape i den danske Tour-start. Derefter vil rytterne bevæge sig ud på 170 kilometer, inden de kører over målstregen i Sønderborg.

Vild forvirring

Der var stor forvirring, om Tour de France-starten i Danmark var en realitet eller ej i løbet af onsdagen. Først offentliggjorde Europe 1 deres artikel med Prudhomme, inden de få minutter efter trak den tilbage.

Kort efter fulgte Danmarks finansminister, Kristian Jensen, trop ved at skrive om den glædelige nyhed på Twitter, inden han slettede det.

Alex Pedersen er en af initiativtagerne bag det danske Tour-bud, men han vil endnu ikke bekræfte, at den danske start er en realitet.

- Det eneste jeg kan sige er, at jeg ved, der ikke er skrevet nogen kontrakt. Det er fedt, hvis de kommer, men jeg har ikke mere at sige. Jeg kan hverken be- eller afkræfte det. Jeg ved bare 100 procent sikkert, at der ikke er skrevet nogen kontrakt, fortæller han til TV 2 SPORT.

Ved du hvornår, der måske skal skrives en kontrakt?

- Jeg ved det ikke. Jeg kan hverken finde hoved eller hale i, hvad der sker i øjeblikket. Det eneste jeg kan bekræfte er, at der ikke er nogen kontrakt, der er skrevet under. Hvornår og hvordan kan jeg ikke svare dig på.

Dansk charmeoffensiv virkede

I sommer lagde den fransk præsident, Emmanuel Macron, ikke skjul på, at han gerne så Tour de France begynde i Danmark. Det skete, da han blandt andet aflagde Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, et besøg i Danmark.

- Du overværede Tour de France i Amiens, og jeg glæder mig til at se Tour de France i København om nogle år, sagde Emmanuel Macron.

Statsministeren tog præsidenten på en charmoffensiv ved at give ham en rundvisning på to hjul i Indre København. Turen gik blandt andet forbi Nationalbanken, Nyhavn, Den Lille Havfrue, Kongens Nytorv, Børsen og Christianshavn.

Til sidst sluttede turen af med, at Macron overrakte Lars Løkke Rasmussen den gule førertrøje med en signatur fra sidste års vinder, Geraint Thomas. Det fik Christian Prudhomme, som også var med på turen, til at udtale:

- Det er en gave fra den franske præsident. Jeg har intet med den at gøre, sagde en grinende Prudhomme til TV 2 SPORT.

Lars Løkke Rasmussen fortalte i samme ombæring, at han havde en meget god fornemmelse for en mulig dansk Tour-start.