4. etape - Reims > Nancy | Tour de France 2019

16x9
Tour de France 4. etape 2019 Foto: TV 2

4. etape af Tour de France 2019 er 213,5 km lang og køres fra Reims til Nancy. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Flad
 • Længde: 213,5 km
 • Starttidspunkt: 12.10
 • Etapen køres tirsdag d. 9. juli
 • Favoritter: Elia Viviani, Caleb Ewan, Peter Sagan, Dylan Groenewegen og Michael Matthews
square to 16x9

Denne etape ender med 99 procents sandsynlighed i en massespurt, så man kan sagtens kalde det for en transportetape. Et par ryttere vil forsøge sig til at starte med, få masser af tv-tid og så blive hentet i finalen, hvorefter sprintertogene skal i aktion. Nogle af dem har fejlet på første etape, og har de så lært af deres fejl og leverer deres sprinter perfekt denne gang, eller gentager de fejlen?

Lidt paradoksalt var det positionskampen inden stigningerne, der skabte hullerne mere end selve stigningerne. Sådan er Tour de France. Der er ikke noget, der hedder en rolig dag

Tidstabel 4. etape

 • 12.10: Rytterne sendes afsted i Reims
 • 13.11: Helt fladt terræn omkring Recy
 • 14.45: Få bakker begynder at dukke frem omkring Laimont
 • 15.14: Kategori tre-stigningen Côte de Rosiéres, 7%
 • 15.35: Svagt dalende terræn hen mod pointspurten
 • 15.50: Indlagt pointspurt i Lérouville
 • 16.46: Rytterne kommer i bakket terræn inden finalen
 • 17.02: Kategori fire-stigningen Côte de Maron, 5%
 • 17.23: Rytterne forventes i mål i Nancy

Det er det sikre drama på etapen, når sprinterne kommer bragende ind ad den 1,5 kilometer lange opløbsstrækning på en af Nancys boulevarder. Jeg tror, det bliver spektakulært at kunne se feltet komme tættere og tættere på.

Det, at der ingen sving er de sidste 1,5 kilometer, kan sagtens gøre, at nogle hold går i panik og får deres sprinter afleveret for tidligt. I denne spurt gælder det om at have is i maven, uden dog at have så meget is, at du åbner for sent eller bliver lukket inde.

Her ses de afgørende sidste kilometer af 4. etape.
Her ses de afgørende sidste kilometer af 4. etape. Foto: ARO

En anden faktor, der kan få indflydelse, er de småkuperede veje, der fører ind i Nancy. I 2014 var 7. etape 234,5 kilometer lang og blev kørt fra Epernay til Nancy. Etapen blev vundet af Matteo Trentin få millimeter foran Sagan - og med Tom Dumoulin helt fremme på fjerdepladsen. Jeg kan godt forstå, hvis I er forvirrede. Har jeg ikke lige skrevet, det var en ren sprinteretape, og så bliver Dumoulin nummer fire?

Matteo Trentin vandt i Nancy tilbage i 2014.
Matteo Trentin vandt i Nancy tilbage i 2014. Foto: Jean-paul Pelissier / Scanpix Denmark

Nå, etapen startede meget sløvt ud, men finalen bød på dramatik, hvor blandt andre Tejay van Garderen mistede tid, fordi han var med i et stort styrt med lidt over 15 kilometer til mål. Feltet var egentlig relativt splittet, nok primært på grund af styrtene undervejs, for der var flere styrt end det med Tejay.

De væltede sågar også i opløbet. Den megen stress blev skabt af de små stigninger og frygten for, at feltet ville knække. Der var vigtige ryttere, der blev sat af. Kittel og Greipel for eksempel - de to var nok de hurtigste det år. Lidt paradoksalt var det positionskampen inden stigningerne, der skabte hullerne, mere end selve stigningerne. Sådan er Tour de France. Der er ikke noget, der hedder en rolig dag.

Selvom jeg kun har givet denne etape én stjerne, kan en af klassementsrytterne sagtens tabe alt på jorden på et splitsekund. Hvor vil jeg hen med det? Jo, jeg vil derhen, at man aldrig ved med sikkerhed, hvad der kommer til at ske i Tour de France. Det er også derfor, etaperne bliver vist fra start til slut.

Man kan også kigge på, om der er nogle af franskmændene, der kommer fra området. Hvis de gør, så er de lige den tand ekstra motiverede. De vil måske gerne i udbrud for at vise sig frem på deres egen hjemmebane. I Tour de France 2016 gik Armindo Fonseca i 200 kilometers soloudbrud på 3. etape. Alene af den grund, at vi kørte relativt tæt forbi Bretagne og hans fødeby Rennes. Den anstrengelse tog så hårdt på ham, at han stort set ikke kom over det i resten af Tour de France.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)

square to 16x9