Cykling

Her er de danske cykelstjerner, der nærmer sig kontraktudløb

Magnus Cort, Jakob Fuglsang og Lars Bak hører blandt de otte danske World Tour-ryttere, der har kontraktudløb ved udgangen af 2019. Philippe Lopez / Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Flere af Danmarks bedste cykelryttere står foran en skillevej. Med den følger et større pres ifølge erfarne Lars Bak.

Sæsonen 2019 kan blive Lars Baks sidste som cykelrytter på topniveau. 

Den 39-årige danskers kontrakt med Dimension Data udløber efter sæsonen, og han er fortsat uafklaret om, hvad der så skal ske. Bak er bare en af i alt otte danske World Tour-ryttere, for hvem 2019 byder på kontraktforhandlinger (læs mere om de øvrige i grafikken længere nede).

Jeg gider ikke ende som et ringvrag

Lars Bak, cykelrytter

Silkeborgenseren, der i øjeblikket kører sin 19. sæson, er ikke i tvivl om, at aftalens udløbsdato bliver et tema for dem alle.

- Om du har et eller to år tilbage af din kontrakt, bliver du altid vurderet på dit sidste løb, men når man står med et år tilbage af sin kontrakt, er der pres på fra starten af sæsonen, siger han til TV 2 SPORT.

Men selvom presset kan mærkes helt fra sæsonstart, er det først i sommerperioden, det for alvor topper. 

- Når du kommer til juni, begynder det at stresse dig. Uden tvivl. Der skal man til at snakke med nogle hold, forklarer Lars Bak.

- Mange hold laver et overblik over, hvem de vil forlænge med og have fat i i starten af maj. Så er der selvfølgelig altid nogle ryttere, man vil se an løbende, men de helt store stjerner skriver under allerede 1. maj.

Trods sin - i cykelmæssig forstand - høje alder mærker Lars Bak fortsat ikke den store lyst til at parkere raceren. Han vil imidlertid ikke fortsætte for enhver pris.

- Hvis jeg gør mit job godt hele sæsonen, kan jeg blive tilbudt en kontrakt, selvom jeg er 40 næste år. Men jeg er stadigvæk så ærekær, at jeg vil gøre det godt hver gang. Jeg gider ikke ende som et ringvrag, fastslår den danske veteran.

Otte har kontraktudløb

Mørkøv

Michael Mørkøv er tilfreds med sin egen sæson.

Mørkøv

Michael Mørkøv er 33 år gammel. Hans kontrakt med Deceuninck - Quick Step udløber ved udgangen af 2019.

Jeg har haft det super godt på holdet det første år, jeg har kørt her. Det er et rigtig godt hold for mig, så jeg håber at kunne fortsætte, men der er ikke noget endeligt endnu, siger Michael Mørkøv til TV 2 SPORT.

- Der er forskellige muligheder, så vi behøver ikke træffe nogen beslutning lige nu, men jeg føler mig sikker på, at holdet gerne vil fortsætte med mig. 

Foto: TV 2 SPORT

Breschel

Matti Breschel.

Breschel

Matti Breschel er 34 år gammel. Hans kontrakt med EF Education First udløber ved udgangen af 2019.

- Lige nu vil jeg gerne køre cykelløb og fortsætte, men nu må vi se. Der kan nå at ske 100 tusind ting, så jeg tør ikke spå om fremtiden. Jeg har det virkelig godt, hvor jeg er, så jeg forsøger at koncentrere mig om det, det handler om, siger Matti Breschel til TV 2 SPORT.

- Du sidder på cyklen 35.000 kilometer om året, så det kræver en vis portion motivation. Det er rigtig mange rejsedage, så jeg vil ikke kalde det et hyggejob. Det er benhårdt, og på et eller andet tidspunkt slutter det selvfølgelig. Den dag jeg ikke har motivationen længere, tror jeg da, jeg hænger cyklen op, men lige nu elsker jeg stadig at cykle.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Bak

..

Bak

Lars Bak er 39 år gammel. Hans kontrakt med Dimension Data udløber ved udgangen af 2019.

- Jeg har selvfølgelig hele tiden haft i baghovedet, at jeg er 39 år, så det kan meget vel blive min sidste sæson. Der er ikke nogen garantier i den her branche. Det er svært at få en kontrakt, og når man kommer op i min alder, for så har man alderen imod sig. Jeg ser det an, og det kan være mit sidste år, men det har jeg faktisk ikke taget 100 procent stilling til det endnu, siger Lars Bak til TV 2 SPORT.

- Jeg er en af vejkaptajnerne på Dimension Data. Det kræver en erfaring, som man kun får ved at have kørt i mange år, og det er det, holdet gerne vil drage fordel af. Det har givet mig en ny motivation. Jeg har fået mere ansvar, skal være med til at lægge taktikken, guide og vejlede de unge ryttere. Det er super spændende.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Juul

Christopher Juul Jensen misser resten af sæsonen, efter han fredag styrtede og brækkede sit krageben.

Juul

Christopher Juul-Jensen er 29 år gammel. Hans kontrakt med Mitchelton-Scott udløber ved udgangen af 2019.

- For en hvilken som helst rytter, der skal skrive kontrakt, er det benene, der afgør, om den bliver god eller ej. Jeg har et forår nu, hvor jeg skal bevise, at jeg gjort mit hjemmearbejde henover vinteren, og så må jeg stikke en finger i jorden og se, hvad stemningen er på holdet og rundt omkring, siger Christopher Juul til TV 2 SPORT.

- Der hersker ikke nogen tvivl om, at jeg er glad for at være, hvor jeg er. Jeg håber, at forhandlingerne bliver fine, men for at kunne starte en dialog med nogen som helst, skal man have noget at forhandle med, og det er gode præstationer. Mit hovedfokus er at bygge videre på den sæson, jeg havde sidste år, som helt klart var en af mine bedste. 

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Fuglsang

Jakob Fuglsang tror på, at cykelsporten er renere nu end tidligere.

Fuglsang

Jakob Fuglsang er 33 år gammel. Hans kontrakt med Astana udløber ved udgangen af 2019.

- Det ligger lige til højrebenet og bliver bestemt ikke svært for ham at få en ny kontrakt. Han har allerede nu vundet et løb (Vuelta a Andalucia), og han er bare et stort navn i sporten, vurderer TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

- Næsten ligegyldigt, hvilket hold han skifter til, vil han være en af stjernerne, men han har en rigtig, rigtig god position på Astana, så jeg tænker ikke, han er så vild efter at skifte væk fra dem.

Fuglsang er ikke vendt tilbage på TV 2 SPORTs henvendelser.

Foto: Eric Gaillard / Scanpix Denmark

Cort

.

Cort

Magnus Cort er 26 år. Hans kontrakt med Astana udløber ved udgangen af 2019.

- Det er noget, jeg skal tænke på. Jeg er ikke gået i gang med at undersøge mulighederne endnu. Men jeg kan sagtens blive - det kunne jeg i hvert fald godt forestille mig, siger Magnus Cort til TV 2 SPORT.

Foto: Stephane Mahe / Ritzau Scanpix

Kragh

Asbjørn Kragh Andersen i sin nye holddragt

Kragh

Asbjørn Kragh Andersen er 26 år gammel. Han skiftede til Sunweb på en etårig kontrakt før sæsonen.

- Det var et ønske fra begge sider. Jeg ønskede heller ikke at skrive under på to eller tre år, hvis man så står efter et år, og siger: "Det var sgu ikke det". Vi skal tjekke hinanden ud og finde ud af, om det er det rigtige, siger Asbjørn Kragh til TV 2 SPORT.

- Jeg ser det ikke som noget pres, hvis jeg skal være helt ærlig. Det holder mig up to date, og på en måde er det en motivation. 

Foto: Delko Marseille Provence KTM / Delko Marseille Provence KTM

Eg

23-årige Niklas Eg kører sin første sæson som professionel for Trek-Segafredo.

Eg

Niklas Eg er 24 år gammel. Hans kontrakt med Trek-Segafredo udløber ved udgangen af 2019.

- Det er klart, at jeg tænker over, at jeg er i kontraktår. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er et fokus, siger Niklas Eg til TV 2 SPORT.

- I bund og grund kan jeg ikke gøre så meget andet end at fortsætte med at gøre mit bedste. En ny kontrakt skal komme som et produkt af det, så jeg fokuserer mest på at køre på så hårdt som muligt og håbe på at tingene, at tingene går min vej.

Foto: Virtu Cycling

Lars Bak, Matti Breschel, Asbjørn Kragh Andersen, Christopher Juul-Jensen og Magnus Cort er alle med, når klassikersæsonen skydes i gang med Omloop Het Nieuwsblad lørdag. 

Løbets deltagerliste omfatter desuden Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Casper Pedersen (Sunweb), Mads Würtz Schmidt (Katusha) og sidste års vinder, Michael Valgren (Dimension Data).