Cykling

Cykelstjerne er rystet over dopingskandale i sin hjemby

Marcel Kittel kommer fra den tyske by Erfurt, hvor tysk politi i sidste uge fandt 50 blodposer hos idrætslægen Mark Schmidt. Philippe Lopez / Scanpix Denmark

Den tyske supersprinter Marcel Kittel kommer fra byen Erfurt, hvor organiseret doping efter alt at dømme har fundet sted.

Dopingskandalen i Tyskland og Østrig har sendt chokbølger gennem sportsverdenen, efter at indtil nu otte atleter har indrømmet brug af bloddoping.

Under en politirazzia i sidste uge kom det frem, at den tyske læge Mark Schmidt opbevarede omkring 50 poser med blod i en specialfryser lidt uden for byen Erfurt.

Samtidig blev fem langrendsløbere anholdt under sidste uges VM i Østrig, hvor østrigske Max Hauke sågar blev taget på fersk gerning med en nål i armen.

På videooptagelse offentliggjort af flere medier ses skiløber Max Hauke blive anholdt, mens han bloddoper sig. Video: TV 2 SPORT

Alle atleter indrømmede bloddoping, og siden indrømmede også cykelrytterne Stefan Denifl og Georg Preidler bloddoping med tilknytning til Mark Schmidt.

Den tyske stjernerytter Marcel Kittel kommer fra netop Erfurt og kørte i flere år på samme hold som Preidler.

- Jeg er rystet. Ikke kun fordi Georg var min holdkammerat, men også fordi hele dopingnetværket med en læge fra min hjemby var baseret i Thüringen (by tæt på Erfurt, red.), skriver Marcel Kittel i et opslag på sin hjemmeside.

- Jeg gik i skole og startede min sportskarriere der. Mine venner og min famili bor der, og selvom jeg er flyttet til Schweiz, er det stadig mit hjem.

Ingen anden chance til Schmidt

Den 14-dobbelte etapevinder i Tour de France forklarer, at han i mistro har fulgt med i detaljerne, der er kommet frem om Mark Schmidt og dopingnetværket, hvor Erfurt og Thüringen "pludselig bliver portrætteret som et center for international snyd i sport."

Schimdt blev anholdt under razziaen, og ifølge hans forsvarsadvokat er han villig til at lægge alle kortene på bordet. Bliver han kendt skyldig, venter op mod ti års fængsel.

- Man hører altid om "en chance til" i dopingsager, og at folk kan lære af deres fejl. Det er også det store spørgsmål i cykelsporten, hvor mange personer fra skandaleårene stadig arbejder omkring holdene som sportsdirektører og managers, skriver Kittel.

- Alle har gjort sig fortjent til den chance, og de fleste har udnyttet den. Men Mark Schmidt skal efter min mening miste den ret.

Købte udstyr af dømt manager

Martin Schmidt har tidligere været læge for det nu hedengangne cykelhold Team Gerolsteiner.

Han er blevet sat i forbindelse med den tidligere manager for Gerolsteiner-rytteren Bernhard Kohl, Stefan Matschiner, der i 2009 blev anholdt og idømt 15 måneders fængsel for blandt andet at have medvirket til at bloddope ryttere - herunder Kohl og danske Michael Rasmussen.

Matschiner har ifølge norske VG bekræftet over for tyske ARD, at han solgte sin blodcentrifuge til netop Mark Schmidt.

- Jeg er sikker på, at alle lande har sin egen 'Mark S.', og i større lande er der sikkert også to af den slags, fordi behovet er der, siger Stefan Matschiner til østrigske Kronen Zeitung.

- Overalt er der atleter, som ikke når deres mål retmæssige metoder, hvorfor de vælger de uretmæssige. Så søger de personer, der kan hjælpe med det.

Kommet for at blive

Sammenkædningen af Matschiner og Schmidt vækker harme hos Mercel Kittel, der er forbavset over, at han uden problemer efter skandalen for ti år siden har kunnet opbygge et system med bloddoping igen.

- Der findes ikke større uvidenhed og frækhed, skriver Kittel.

Men ifølge Matschiner er typer som ham selv og Mark Schmidt kommer for at blive.

- Da jeg for ti år siden stoppede med at hjælpe atleter med at dope sig, sagde jeg, at mit vakuum ville blive fyldt ud. Og man må være ærlig og sige, at det vakuum, som 'Mark S.' efterlader, igen bliver fyldt. Desværre, siger Matschiner.

Mandag aften stod den estiske langrendsløber Algo Kärp frem og indrømmede, at han havde ladet sig bloddope med hjælp fra Mark Schmidt. Den ottende i rækken.

De øvrige langrendsatleter var østrigske Dominik Baldauf, esterne Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu samt Alexej Poltoranin fra Kasakhstan.