Cykling

Ny ejer af cykelhold god for 183 milliarder kroner: Vi gør det en lille smule bedre

Sir Jim Ratcliffe. Toby Melville / Ritzau Scanpix

66-årige Sir Jim Ratcliffe, der er den nye mand bag verdens stærkeste cykelhold, har selv tjent sin formue.

Han bor til daglig i fyrstendømmet Monaco, men ifølge The Guardian er den 66-årige milliardær Sir Jim Ratcliffe Storbritanniens rigeste mand. Og så er han manden bag den britiske kemigigant INEOS, der har overtaget cykelholdet Team Sky.

The Guardian skriver, at Ratcliffe menes at være god for cirka 21 milliarder pund, svarende til cirka 183 milliarder kroner.

Han har selv givet avisen The Times en enkel forklaring på, hvordan han har gjort andre virksomheder til succeser - INEOS har i dag en årlig omsætning på 785 milliarder kroner.

- Vi kiggede på forretninger, som var gået af mode, var usexede, havde bygninger ejet af store selskaber, hvor du vidste, de ville være sjuskede med de faste omkostninger. Vi drev dem en lille smule bedre, reducerede omkostningerne, sørgede for, de havde masser at lave, og over tid er de blevet meget indbringende, har Sir Jim Ratcliffe forklaret.

Store investeringer i sport

Det er ikke første gang, den britiske rigmand investerer i store klubber eller hold med relation til elitesport.

Han gik ind i sportens verden i 2017 med købet af den schweiziske fodboldklub FC Lausanne, og sidste år investerede han 110 millioner pund (cirka 959 millioner kroner, red.), i et britisk America's Cup-hold i sejlsport. Ifølge The Guardian har han overvejet at købe den russiske rigmand Roman Abramovitj ud af ejerskabet af den engelske storklub Chelsea.

The Guardian skriver, at Sir Jim Ratcliffe også selv dyrker sport, for selv om han er 66 år, er han stadig aktiv på cykel og skal desuden være en konkurrencedygtig triatlet.

Ratcliffe er en 'self-made' milliardær, men han var 40 år gammel, før han begyndte sin opstigning fra en beskeden baggrund i Greater Manchester-området til en af det 21. århundredes rigeste industrifyrster i det vestlige Europa. 

To yachts, tre hjem, og fire fly

Ifølge Daily Mirror  arbejdede han i Cortaulds, en kemifabrik i Coventry, før han i 1989 skiftede til den amerikanske kapitalfond Advent International. Her var han med til at styre købet af olieselskabet BP's kemiske selskaber og startede sit første selskab INSPEC.

Jim Ratcliffe besøger INEOS' anlæg i Grangemouth i Storbritannien.

Men han begyndte først at tjene de helt store penge, da han startede INEOS, og han har for nylig vist, at han ikke er bange for at satse. I januar i år bekendtgjorde han, at han investerer tre milliarder euro, cirka 22 milliarder kroner, i et nyt stort anlæg i Antwerpen i Belgien.

Daily Mirror skriver, at Ratcliffe ejer to luksus-yachts, fire privat jetfly, en flåde af biler samt tre forskellige hjem, hvor han kan bo.

INEOS overtager sponsoratet af Team Sky 1. maj. Holdet, der skifter navn, kører sit første løb under den nye ejer dagen efter i Tour de Yorkshire.