Cykling

Selv kritikerne må juble, siger ekspert om ny Sky-sponsor

Fra 1. maj kommer Team Sky til at hedde Team INEOS. Det nye sponsorat er et godt tegn for cykelsporten, mener ekspert.

Tirsdag meddelte kemikalievirksomheden INEOS, at de fra 1. maj i år bliver ny hovedsponsor for cykelholdet Team Sky.

En investering, som cykelsporten i sin helhed bør nyde godt af. Det mener TV 2 SPORTs cykelsportsekspert Brian Nygaard.

- Sponsoratet understreger den begejstring, der er omkring cykelsport fra kommerciel side, siger Brian Nygaard.

I ti år har det britiske cykelhold domineret på den internationale scene. Derfor ville det også have været et dårligt tegn for cykelsporten, hvis ikke Team Sky havde kunne finde en ny sponsor.

- Det ville være krisetegn for sporten, hvis verdens største hold ikke kunne finde en sponsor. Selv dem, der er kritiske over for Sky, må bifalde, at verdens største hold kan finde sådan en finansiering, siger Brian Nygaard.

INEOS' ejer, Sir Jim Ratcliffe, overtager et cykelhold, der har vundet Tour de France i seks ud af de seneste syv år. Et hold, der har revolutioneret cykelsporten med deres tilgang til træning og udstyr, hvilket har inspireret mange andre cykelhold.

- Sky har været en milepæl med den professionalisering, de har haft. Mange hold har inkorporeret Skys elementer. De store etapeløb har fået et meget dominerende hold, og på grund af det store budget har kunnet købe ryttere, der kunne dominere, siger Brian Nygaard.

Ratcliffe overtager også et hold, der har oplevet en masse kritisk omtale. Holdets dominans har fået cykelfans til at stille spørgsmål om holdets troværdighed, og holdet har da også været igennem et par sager vedrørende doping. 

Det har dog ikke holdt Sir Jim Ratcliffe fra at investere i holdet.

- Sky har været igennem en masse turbulens, men det har tydeligvis ikke spillet kommercielt ind, for ellers havde den nye sponsor ikke lagt penge i projektet, siger Brian Nygaard.

Allerede 1. maj overtager INEOS holdet og kører sit første løb under det nye navn i Tour de Yorkshire.

Rygterne florerer om, at Sir Jim Ratcliffe vil opjustere holdets budget – et budget, der allerede var det klart højeste i cykelsporten under Team Sky.

- Ratcliffe var ikke tvunget til at overtage sponsoratet før næste sæson. Så det er et tegn på, at han ikke har kunnet vente med at komme i gang. Han er en af Storbritanniens rigeste mennesker, så jeg har svært ved at tro på, at han vil overtage nu og skære ned, siger Brian Nygaard.

Sky News skriver, at Ratcliffe og INEOS kommer til at øge budgettet til knap 350 millioner kroner om året.

Indtil 1. maj vil cykelholdet fortsat køre under navnet Team Sky.

Team Skys historie

 1. 2008

  1. Små spæde skridt i 2008

   Britisk cykling kom for alvor på verdenskortet, da Storbritannien leverede flotte resultater på hjemmebane i London i 2008. Her vandt de medaljer på stribevis på banen – otte af guld, fire af sølv og to af bronze.

    

   Forinden havde tv-stationen Sky været på udgik efter en sportsgren, som de kunne kaste penge efter i form af en sponsoraftale. Storbritanniens OL-præstation fik dem overbevist om, at cykling var den rette sport.

 2. 2009

  1. Målet er at vinde Tour de France

   En smilende Dave Brailsford, da han præsenterede holdet.

   I 2009 smed Sky omkring 112 millioner danske kroner efter sit cykelhold, og ambitionerne var store allerede dengang.

    

   - Målet er at vinde Tour de France med en britisk rytter, sagde Sky-manager Dave Brailsford i februar 2009.

 3. 2010

  1. Tour-debut i 2010

   Holdet begyndte at køre løb fra 2010-sæsonen. Her stillede de op på cyklingens største scene, World Touren. Sky havde samlet 26 ryttere til sit hold. Otte af dem var briter – heriblandt de senere Tour de France-vindere Bradley Wiggins, Chris Froome og Geraint Thomas.

    

   Cykelholdets første løb i Australien gav en god indikation af, hvad fremtiden ville bringe. Sprinteren Greg Henderson vandt nemlig løbet.

    

   Senere på året fik holdet debut i en af de tre store Grand Tours, da de stillede op i Giro d’ Italia. Her vandt Bradley Wiggins løbets prolog og kunne derfor iklæde sig løbets førertrøje, som han dog måtte give fra sig igen på etapen efter.

    

   Holdet fik også sin Tour de France-debut i 2010. Wiggins sluttede på en 24. plads, mens en ung Geraint Thomas kørte fire dage i den hvide ungdomstrøje.

 4. 2011

  1. Første store sejre på World Touren

   2011 blev året, hvor Sky for alvor hentede store resultater. Holdet vandt blandt andet Kuurne-Bruxelles-Kuurne, Bayern Rundfahrt, Criterum du Dauphine, Post Danmark Rundt, Eneco Tour og Paris-Bourges.

    

   I Vuelta a Espanas 2011-udgave fik Sky virkelig vist sig frem, da Chris Froome og Bradley Wiggins tog sig af den samlede anden- og tredjeplads. Samme år annoncerede Sky, at den daværende britiske supersprinter Mark Cavendish ville komme til holdet sæsonen efter.

 5. 2012

  1. Første Tour-sejr i 2012

   I 2012 blev holdets ambition om at vinde Tour de France så til en realitet. Bradley Wiggins blev den første britiske vinder af løbet, og holdkammeraten Chris Froome blev nummer to.

    

   Derudover vandt holdet løb som Paris-Nice, Romandiet Rundt, Criterum du Dauphine og Gran Piemonte. Samtidig blev Bradley Wiggins olympisk mester i enkeltstart.

 6. 2013

  1. Froome vandt sin første Tour-sejr

   Chris Froome sikrede Team Sky en samlet sejr i Tour de France i 2013, imens det også blev til sejre i Paris-Nice, Critérium International, Romandiet Rundt og Tour of Britain.

 7. 2014

  1. Wiggins blev verdensmester

   I 2014 skiftede holdet navn fra Sky Procycling til Team Sky. Holdet startede året ud med at vinde Omloop Het Nieuwsblad samt Coppi e Bartoli

    

   Senere på året blev det også til sejre i Californien Rundt og Romandiet Rundt. Chris Froome måtte udgå i Touren på grund af en skade og forsvarede dermed ikke sin titel. Han kom dog tilbage i Vueltaen, hvor han blev nummer to - kun slået af Alberto Contador.

    

   Bradley Wiggins vandt desuden verdensmesterskabet i enkeltstart. 

 8. 2015

  1. Kiryienka dominerede på enkeltstarten

   I 2015 fik holdet en af sine bedste begyndelser på en sæson, da de fik en stribe top-fem-placeringer samt sejre i Ruta del Sol, Andalusien Rundt, Omloop Het Nieuwsblad og Paris-Nice.

    

   Chris Froome vandt igen Tour de France, imens hviderusseren Vasil Kiryienka både blev europa- og verdensmester i enkeltstart.

 9. 2016

  1. 38 sejre i 2016

   2016 blev et succesrigt år med Team Sky, hvor de hentede 38 sejre. Chris Froome vandt igen Tour de France, og det blev samtidig til sejre i E3 Harelbeke, Liége-Bastogne-Liége og Criterum du Dauphiné.

 10. 2017

  1. Froome vandt Vueltaen

   2017 bød blandt andet på sejre i Tour de France og Vuelta a Espana til Chris Froome, imens Strade Bianche, Paris-Nice og Milano-Sanremo.

    

   I slutningen af 2017 kom det frem, at Chris Froome under sin Vuelta a España-triumf i år afleverede en dopingprøve med en for høj koncentration af stoffet Salbutamol, som findes i astmamedicin.

 11. 2018

  1. Team Sky trækker sit sponsorat

   Team Sky fortsatte Tour-dominansen i 2018, men denne gang var det overraskende Geraint Thomas, der vandt det store franske etapeløb. Derudover blev det blandt andet også til sejre i Tirreno-Adriatico og Giro d'Italia.

    

   Chris Froome kunne stille til start i Tour de France, da han var blevet frikendt for brug af stoffet Salbutamol, som findes i astmamedicin.

    

   12. decemeber 2018 meddelte Sky, at de trak sit sponsorat efter 2019-sæsonen, og at holdet derfor skulle finde en ny, hvis de fortsat skal blive ved med at eksistere.

 12. 2019

  1. Team Sky får ny sponsor

   Efter beskeden i 2018 fortsatte holdet ufortrødent i 2019, hvor det er blevet til sejre i Herald Sun Tour og Paris-Nice.

    

   19. marts offentliggør holdet på sin hjemmeside, at firmaet INEOS, der er ejet af Storbritanniens rigeste mand Sir Jim Ratcliffe, overtager ejerskabet. Fra 1. maj kommer holdet til at køre under navnet Team INEOS.