Cykling

Team Skys fremtid er sikret - skifter navn 1. maj

En ny sponsor har nu sikret et sikkert fundament for Team Sky, der kommer til at hedde Team INEOS.

Chris Froome, Geraint Thomas og Egan Bernal kan ånde lettet op.

Team Sky, som de tre cykelstjerner kører for, har på sin hjemmeside offentliggjort, at en ny hovedsponsor er på plads, og dermed er holdets fremtid sikret.

Den britiske kemikalievirksomhed INEOS bliver nemlig eneejer af selskabet bag, Tour Racing Limited, der hidtil var ejet af Sky og 21st Century Fox.

INEOS er grundlagt og ejet af 66-årige Sir Jim Ratcliffe, der er Storbritanniens rigeste mand.

- Det er fantastisk nyt for holdet, cykelfans og sporten generelt. Det ender usikkerheden omkring holdet, og det er et stort sikkerhedstegn for vores fremtid, at det er kommet i stand så hurtigt, siger holdets chef, Sir Dave Brailsford.

1. maj skifter holdet navn og kører sit første løb under den nye ejer dagen efter i Tour de Yorkshire.

God for 200 milliarder

På sin hjemmeside skriver holdet, at INEOS til fulde dækker det budgettet, der ifølge flere britiske medier har ligget på omkring 300 millioner kroner om året.

- I Sir Jim Ratcliffe og INEOS ved jeg, at vi har fundet den rigtige partner, hvis vision, passion og pionerånd kan føre os mod større succes på og af cyklen.

Sky News skriver, at Ratcliffe og INEOS kommer til at øge budgettet til knap 350 millioner kroner.

Sir Jim Ratcliffe er ifølge Sky News god for knap 200 milliarder kroner, og i 2017 gik han ind i sportens verden med købet af den schweiziske fodboldklub FC Lausanne. Flere britiske medier skrev sidste år, at han forsøgte at købe den engelske storklub Chelsea.

Han er selv en ivrig motionscyklist, så det var naturligt for ham at gå ind i sporten med overtagelsen af holdet, der har vundet verdens største cykelløb, Tour de France, seks ud af de sidste syv år.

- Cykling er en fantastisk udholdenheds- og taktisk sport, som vokser i popularitet verden over. Cykling bliver i den almene befolkning stadig set som godt for sundheden, mens det samtidig er godt mod forurening i bymiljøerne, siger Sir Jim Ratcliffe til holdets hjemmeside.

- INEOS er begejstret over at overtage ansvaret for at køre et så professionelt hold.

11 år med stor succes

Holdets hidtidige sponsor, det britiske medieselskab Sky, meddelte 12. december 2018, at de stoppede sponsoratet ved udgangen af 2019. Dermed har Sky brugt det meste af året på at finde en ny sponsor, og det er altså nu lykkedes.

Sky gik ind i cykelsporten for 11 år siden, da man lavede et samarbejde med den britiske cykelunion. Det skete både for at skabe resultater på eliteniveau, men også for at få flere til at cykle regelmæssigt med eliterytternes succes som inspiration.

I professionel cykling har Team Sky udviklet sig til at være et af de mest dominerende hold i cykelsporten, blandt andet takket være en økonomisk power langt ud over det sædvanlige. Team Sky har formået at tiltrække en række af verdens allerbedste klassementsryttere, og siden Bradley Wiggins' Tour de France-sejr i 2012 har holdet været næsten urørlige i verdens største cykelløb. Faktisk er det kun Vincenzo Nibalis sejr i 2014, der bryder Team Skys stime af Tour-sejre.

Chris Froome har kontrakt med Team Sky til og med 2020. Geraint Thomas' aftale løber til og med 2021, mens Egan Bernals kontrakt først udløber ved udgangen af 2023.

- Jeg er meget begejstret for, at vi ryttere og staben skal fortsætte sammen i 2020 og fremad. Jeg ser frem til fortsat succes som Team INEOS. En kæmpe tak til alle involverede i bestræbelserne på at holde denne specielle gruppe mennesker sammen, skriver Chris Froome på Twitter.

Team Skys historie

 1. 2008

  1. Små spæde skridt i 2008

   Britisk cykling kom for alvor på verdenskortet, da Storbritannien leverede flotte resultater på hjemmebane i London i 2008. Her vandt de medaljer på stribevis på banen – otte af guld, fire af sølv og to af bronze.

    

   Forinden havde tv-stationen Sky været på udgik efter en sportsgren, som de kunne kaste penge efter i form af en sponsoraftale. Storbritanniens OL-præstation fik dem overbevist om, at cykling var den rette sport.

 2. 2009

  1. Målet er at vinde Tour de France

   I 2009 smed Sky omkring 112 millioner danske kroner efter sit cykelhold, og ambitionerne var store allerede dengang.

    

   - Målet er at vinde Tour de France med en britisk rytter, sagde Sky-manager Dave Brailsford i februar 2009.

 3. 2010

  1. Tour-debut i 2010

   Holdet begyndte at køre løb fra 2010-sæsonen. Her stillede de op på cyklingens største scene, World Touren. Sky havde samlet 26 ryttere til sit hold. Otte af dem var briter – heriblandt de senere Tour de France-vindere Bradley Wiggins, Chris Froome og Geraint Thomas.

    

   Cykelholdets første løb i Australien gav en god indikation af, hvad fremtiden ville bringe. Sprinteren Greg Henderson vandt nemlig løbet.

    

   Senere på året fik holdet debut i en af de tre store Grand Tours, da de stillede op i Giro d’ Italia. Her vandt Bradley Wiggins løbets prolog og kunne derfor iklæde sig løbets førertrøje, som han dog måtte give fra sig igen på etapen efter.

    

   Holdet fik også sin Tour de France-debut i 2010. Wiggins sluttede på en 24. plads, mens en ung Geraint Thomas kørte fire dage i den hvide ungdomstrøje.

 4. 2011

  1. Første store sejre på World Touren

   2011 blev året, hvor Sky for alvor hentede store resultater. Holdet vandt blandt andet Kuurne-Bruxelles-Kuurne, Bayern Rundfahrt, Criterum du Dauphine, Post Danmark Rundt, Eneco Tour og Paris-Bourges.

    

   I Vuelta a Espanas 2011-udgave fik Sky virkelig vist sig frem, da Chris Froome og Bradley Wiggins tog sig af den samlede anden- og tredjeplads. Samme år annoncerede Sky, at den daværende britiske supersprinter Mark Cavendish ville komme til holdet sæsonen efter.

 5. 2012

  1. Første Tour-sejr i 2012

   I 2012 blev holdets ambition om at vinde Tour de France så til en realitet. Bradley Wiggins blev den første britiske vinder af løbet, og holdkammeraten Chris Froome blev nummer to.

    

   Derudover vandt holdet løb som Paris-Nice, Romandiet Rundt, Criterum du Dauphine og Gran Piemonte. Samtidig blev Bradley Wiggins olympisk mester i enkeltstart.

 6. 2013

  1. Froome vandt sin første Tour-sejr

   Chris Froome sikrede Team Sky en samlet sejr i Tour de France i 2013, imens det også blev til sejre i Paris-Nice, Critérium International, Romandiet Rundt og Tour of Britain.

 7. 2014

  1. Wiggins blev verdensmester

   I 2014 skiftede holdet navn fra Sky Procycling til Team Sky. Holdet startede året ud med at vinde Omloop Het Nieuwsblad samt Coppi e Bartoli

    

   Senere på året blev det også til sejre i Californien Rundt og Romandiet Rundt. Chris Froome måtte udgå i Touren på grund af en skade og forsvarede dermed ikke sin titel. Han kom dog tilbage i Vueltaen, hvor han blev nummer to - kun slået af Alberto Contador.

    

   Bradley Wiggins vandt desuden verdensmesterskabet i enkeltstart. 

 8. 2015

  1. Kiryienka dominerede på enkeltstarten

   I 2015 fik holdet en af sine bedste begyndelser på en sæson, da de fik en stribe top-fem-placeringer samt sejre i Ruta del Sol, Andalusien Rundt, Omloop Het Nieuwsblad og Paris-Nice.

    

   Chris Froome vandt igen Tour de France, imens hviderusseren Vasil Kiryienka både blev europa- og verdensmester i enkeltstart.

 9. 2016

  1. 38 sejre i 2016

   2016 blev et succesrigt år med Team Sky, hvor de hentede 38 sejre. Chris Froome vandt igen Tour de France, og det blev samtidig til sejre i E3 Harelbeke, Liége-Bastogne-Liége og Criterum du Dauphiné.

 10. 2017

  1. Froome vandt Vueltaen

   2017 bød blandt andet på sejre i Tour de France og Vuelta a Espana til Chris Froome, imens Strade Bianche, Paris-Nice og Milano-Sanremo.

    

   I slutningen af 2017 kom det frem, at Chris Froome under sin Vuelta a España-triumf i år afleverede en dopingprøve med en for høj koncentration af stoffet Salbutamol, som findes i astmamedicin.

 11. 2018

  1. Team Sky trækker sit sponsorat

   Team Sky fortsatte Tour-dominansen i 2018, men denne gang var det overraskende Geraint Thomas, der vandt det store franske etapeløb. Derudover blev det blandt andet også til sejre i Tirreno-Adriatico og Giro d'Italia.

    

   Chris Froome kunne stille til start i Tour de France, da han var blevet frikendt for brug af stoffet Salbutamol, som findes i astmamedicin.

    

   12. decemeber 2018 meddelte Sky, at de trak sit sponsorat efter 2019-sæsonen, og at holdet derfor skulle finde en ny, hvis de fortsat skal blive ved med at eksistere.

 12. 2019

  1. Team Sky får ny sponsor

   Efter beskeden i 2018 fortsatte holdet ufortrødent i 2019, hvor det er blevet til sejre i Herald Sun Tour og Paris-Nice.

    

   19. marts offentliggør holdet på sin hjemmeside, at firmaet INEOS, der er ejet af Storbritanniens rigeste mand Sir Jim Ratcliffe, overtager ejerskabet. Fra 1. maj kommer holdet til at køre under navnet Team INEOS.