Selvom han aldrig selv vinder, har Mørkøv sine bedste cykelår nogensinde

16x9
(arkivfoto) Michael Mørkøv bagerst i billedet har nydt stor succes hos Deceuninck - Quick-Step. Foto: TV 2 SPORT

Michael Mørkøvs tid på det belgiske storhold Deceuninck - Quick-Step har været den bedste i en lang karriere.

Michael Mørkøv har primært haft en karriere i rollen som hjælperytter, selvom det er blevet til en etapesejr i Vuelta a España, to danske mesterskaber en en lang række store resultater i banecykling.

Den 33-årige dansker skiftede sidste år til belgiske Deceuninck - Quick-Step, som i den forgangne sæson hentede ikke færre end 73 sejre. Uden holdets hjælp vandt Mørkøv også det danske mesterskab.

Kort fortalt byder karrierens efterår på den bedste tid for danskeren.

- Jeg blev også løftet utroligt meget af fællesskabet her og vil helt klart se tilbage på 2018 som min bedste sæson som cykelrytter nogensinde. Jeg er også kommet fantastisk godt fra start i 2019 og har levet op til mine egne og holdets forventninger indtil videre. Jeg befinder mig sindssygt godt her, siger Mørkøv til TV 2 SPORT.

Michael Mørkøv kørte fra 2009 til 2015 for Saxo-Tinkoff, før han skiftede til Katusha for at køre for den norske topsprinter Alexander Kristoff.

Niver sig i armen

De to år hos Katusha var mildest talt turbulente og nordmandens resultater svingende - for ikke at sige fraværende - men nu er hverdagen en helt anden.

Netop nu kører Mørkøv og Quick-Step det store italienske etapeløb Tirreno-Adriatico, hvor det er blevet til tre sejre på seks dage. Mandagens sejr til Julian Alaphilippe, hvor Mørkøv var næstsidste rytter til at aflevere ham i spurten, var holdets 18. i år.

- Det er en rigtig stor oplevelse. Det er mit 11. år på World Touren, så jeg har også prøvet at køre på hold, hvor vi i en hel sæson ikke har vundet lige så meget, som vi allerede har gjort nu, siger Michael Mørkøv.

- Jeg niver mig da nogle gange i armen over at være på et hold, der har så meget succes, og hvor man stort set rammer rigtigt hver eneste gang, vi er ude at køre. Jeg føler mig utroligt heldig over, at jeg kom til Quick-Step sidste år og får lov til at køre et par sæsoner på så godt et mandskab.

Vigtigt med kaptajner, der vinder

Han påpeger igen og igen holdets kollektive styrke og understreger, at holdets hjælperytter "er ligeså meget en del af sejrene" som stjernerne, der sender cyklen først over målstregen.

Mørkøv anerkender dog vigtigheden af at have netop de stjerner, der leverer varen.

- I min rolle som hjælperytter er det utroligt vigtigt med kaptajner, der kan gøre det færdigt, for det er jo det, der gør, at ens arbejde har haft den højeste værdi. Du kan ligge en hel sæson og lave nogle fantastiske præstationer, trække udbruddene ind og lave fantastiske leadouts, men hvis kaptajnen ikke vinder, bliver det ikke rigtig noteret nogen steder. Det hele hænger sammen, og jeg er utroligt lykkelig over at være på det her hold og synes, det passer mig rigtig godt, siger Mørkøv.