Fuglsang frataget podieplads efter skandaløs afslutning

Etapeløbet Baskerlandet Rundt fik en absurd afslutning, da løbets førertrøje, Emanuel Buchmann, kørte forkert i afslutningen.

Opdatering: Efter ceremonien har løbsarrangørerne tildelt Emanuel Buchmann samme tid som gruppen, han sad i, inden han kørte forkert. Det sender Jakob Fuglsang ned på en samlet fjerdeplads.

Jakob Fuglsang stod lørdag på podiet og kunne lade sig hylde for en samlet tredjeplads i World Tour-etapeløbet Baskerlandet Rundt.

Kort tid efter fik han dog frataget pladsen, da løbsarrangørerne tildelte den uheldige tysker Emanuel Buchmann, som få hundrede meter før mål kørte forkert, samme tid som sine kolleger i den gruppe, han sad i.

- Opdatering: Emanuel Buchmann er blevet tildelt andenpladsen i klassementet, efter at arrangørerne opfattede det som en vildledning i slutningen af løbet, skriver tyskerens Bora-hahngrohe-mandskab på Twitter.

Ikke kun tv-seere og fans var forvirrede efter løbet. Fuglsangs Astana-mandskab fandt tilsyneladende først ud af, at resultatet var blevet ændret, da det fremgik af resultattavlen:

- Selv efter at Fuglsang har været på podiet, ser det ud til, at han ender på fjerdepladsen, da Emanuel Buchmann er blevet flyttet tilbage på tredjepladsen efter at have tabt tid i et forkert sving, skriver danskerens hold på Twitter.

I en hæsblæsende jagt på at sikre sig en plads på podiet kom Buchmann med få hundrede meter til mål til at følge med en motorcykel, som var på vej væk fra ruten, og det endte med at koste ham dyrebare sekunder i klassementet.

Den sidste plads på skamlen i World Tour-løbet blev dermed Fuglsangs, som kørte en flot etape. Han blev nummer tre på 6. etape et minut og 35 sekunder foran Buchmann, som var 14.-hurtigst lørdag. Dette blev senere ændret.

I tyskerens gruppe sad blandt andre Bauke Mollema. Modsat Buchmann fulgte han den korrekte rute og kom således i mål 12 sekunder før ham. Senere tildelte løbsjuryen Buchmann samme tid som Mollema. Det sender dermed tyskeren fra fjerdepladsen op på tredjepladsen - og Fuglsang den anden vej.

Fuglsangs holdkammerat Ion Izagirre vandt løbet. Adam Yates tog løbets sidste etapesejr.

Her ses Jakob Fuglsang (tv.) på podiet, inden han fik frataget pladsen.

Sådan forløb etapen

Af Ritzau

Astana-baskeren Ion Izagirre fortsætter succesen i sæsonen. Lørdag sikrede han sig den samlede sejr i hjemstavnens Baskerlandet Rundt med god hjælp fra danske Jakob Fuglsang.

Adam Yates vandt etapen, hvor Fuglsang blev nummer tre.

Danskeren blev egentlig også nummer tre i det samlede klassement, da Emanuel Buchmann kørte forkert kort før mål og sluttede syv sekunder efter Fuglsang i stillingen.

Efterfølgende valgte løbsarrangøren dog at kompensere Buchmann for tidstabet, da han blev vildledt af en motorcykel kort før mål. Han endte derfor som nummer tre i klassementet og skubbede Fuglsang ned på fjerdepladsen.

Det skriver Bora-holdet på Twitter.

Bora-holdet så ud til at være i fin kontrol indtil 66 kilometer fra mål, hvor Jakob Fuglsang lancerede et angreb.

Da førende Buchmann viste svaghedstegn og ikke kunne hænge på, kørte Ion Izagirre op til Fuglsang i jagten på både etapesejr og samlet triumf.

Kort efter kørte Dan Martin, Adam Yates og Tadej Pogacar op til de to Astana-spidser, og da Bucmann på den efterfølgende nedkørsel lige nøjagtigt ikke fik lukket hullet op til frontgruppen, trak de for alvor fra på næste stigning.

Tyskerens Bora-hold var eksploderet i favoritfeltet, og de fem stærke ryttere ude foran havde et forspring på godt halvandet minut ved foden af sidste stigning med små 20 kilometer til mål.

Dermed var Ion Izagirre virtuelt i den gule førertrøje, men både Yates og Martin var inden for et minuts afstand i klassementet og kunne presse ham.

Med 12 kilometer igen satte Dan Martin et angreb ind, men han blev trukket ind igen af Astana-duoen. Alle fem var samlet, da de ramte den sidste bakke i målbyen Eibar med fire kilometer igen, hvor Adam Yates kort efter stak af.

Ham kunne de fire andre ikke fange. Han kørte over målstregen et sekund før Dan Martin og Fuglsang.

Det så ud til, at Fuglsang ville slutte lige uden for podiet samlet, da Buchmann havde leveret en flot fight bagved i favoritfeltet.

Men få hundrede meter fra mål fulgte han og et par andre ryttere efter en motorcykel, som drejede væk fra ruten.

Det kostede ham i hvert fald 10-15 sekunder, og han endte i stillingen syv sekunder efter danskeren. Men den tid fik han altså tilbage af løbsarrangøren efterfølgende.

Ion Izagirre vandt i februar Volta a la Comunitat Valenciana, han blev i samme måned toer i Andalusien Rundt, som Fuglsang vandt, og baskeren vandt også en etape i Paris-Nice i marts.