UCI forklarer beslutning, der gjorde Fuglsang rasende

Jakob Fuglsang blev rykket en placering tilbage i klassementet, da sidste etape af Baskerlandet Rundt var kørt.

Tre dage efter den omdiskuterede afslutning på Baskerlandet Rundt forklarer den internationale cykelunion (UCI) den beslutning, der gjorde Jakob Fuglsang rasende.

Jakob Fuglsang blev rykket fra tredje- til fjerdepladsen i klassementet, fordi løbets førende rytter fik ændret sin tid efter at have kørt forkert på den sidste del af den sidste etape. Emanuel Buchmann fulgte en motorcykel, der var på vej væk fra ruten, i stedet for at dreje, som han skulle. Det betragtes som en ekstraordinær situation, lyder forklaringen fra UCI.

- Kommissærerne nærstuderede situationen og betragter sagen som et exceptionel uheld fremprovokeret af organisatoriske forhold ved divationen (hvor motorcyklerne drejer væk fra ruten, red.). De ryttere, der var involveret i episoden, blev noteret for samme tid som rytterne i den gruppe, de sad i, skriver en talsperson fra den internationale cykelunion til TV 2 SPORT.

UCI har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 SPORT, ligesom opfølgende spørgsmål via mail er blevet afvist med en henvisning til ovenstående citat.

Reglerne siger noget andet

TV 2 SPORT har desuden spurgt, om det ikke var en fejl, at Jakob Fuglsang blev flyttet en placering ned i klassementet. I UCI’s egne regulativer kan man under § 7, stk. 1.2.064 læse:

- Rytterne skal studere ruten på forhånd. Med mindre de har fået besked på det af en politibetjent, må de ikke forlade ruten. I denne henseende kan det ikke påberåbes som en fejl, hvis der eksempelvis er forkerte anvisninger fra en person, dårligt placerede skilte eller manglende skilte.

Desværre har UCI ikke ønsket at forklare, hvorfor Buchmanns situation ikke falder ind under den nævnte paragraf.

Jakob Fuglsang nåede at blive fejret på podiet i Baskerlandet Rundt. Her står han sammen med Dan Martin (tv.) og Ion Izagirre (i midten).
Jakob Fuglsang nåede at blive fejret på podiet i Baskerlandet Rundt. Her står han sammen med Dan Martin (tv.) og Ion Izagirre (i midten). Foto: Javier Etxezarreta / Ritzau Scanpix

Føler sig røvrendt

I en hæsblæsende jagt på at sikre sig en plads på podiet kom Buchmann med få hundrede meter til mål til at følge med en motorcykel, som var på vej væk fra ruten, og det endte med at koste ham dyrebare sekunder i klassementet.

I tyskerens gruppe sad blandt andre Bauke Mollema. Modsat Buchmann fulgte han den korrekte rute og kom således i mål 12 sekunder før ham. Senere tildelte løbsjuryen Buchmann samme tid som Mollema. Det sender dermed tyskeren fra fjerdepladsen op på tredjepladsen - og Fuglsang den anden vej.

Det efterlader Jakob Fuglsang med en meget ærgerlig følelse.

- Der er ingen grund til at komme og køre Baskerlandet Rundt en anden gang, hvis man kæmper dagen lang for at komme på podiet og så bliver røvrendt på den måde efterfølgende. Det gider jeg ikke at finde mig i, sagde Fuglsang til TV 2 SPORT efter kommissærernes beslutning.

- Jeg skulle mene, at alle professionelle ryttere ved, at der er en deviation på biler og motorcykler et par hundrede meter før målstregen. Derudover er der målstreg samme sted, hvor vi startede i dag. Jeg er næsten 99 procent sikker på, at rytterne i feltet har kørt de sidste 500 meter af ruten igennem for at komme til indskrivning her til morgen. I mine øjne er det Buchmanns egen fejl, lyder det fra Fuglsang.

Baskerlandet Rundt blev vundet af Ion Izagirre (Astana). Dan Martin (UAE Team Emirates) blev nummer to, mens Emanuel Buchmann (Bora – Hansgrohe) altså fik tredjepladsen på bekostning af Jakob Fuglsang.