Cykling

I dag er enden på Team Sky - men æraen er ikke slut, siger ekspert

Geraint Thomas og Chris Froome skal fra maj kører under navnet Team INEOS. Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Storholdet Team Sky bliver onsdag til Team INEOS, men holdet vil fortsætte succesen i etapeløb, mener TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard.

I seks ud af de seneste syv udgaver af Tour de France har der stået Team Sky ud for løbets vinder.

Holdet har været det mest succesfulde etapeløbshold gennem det seneste årti, men fra onsdag skal holdet fortsætte succesen under det nye navn INEOS.

På holdets hjemmeside kan man se ændringerne er i gang. Her har man allerede taget imod navneforandringen, men tirsdag bliver man kun præsenteret af en sort skærm.

Team Skys hjemmeside tirsdag.

En ny sponsor ændrer dog ikke meget på det britiske storhold, slår TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard fast.

- Det er primært farverne og navnet, der skifter. Team Sky forsvinder som navn, men holdet er det samme. De hiver nogle klistermærker og sætter nogle andre på. De ændrer ikke deres tilgang, som de har været meget succesfulde med. Det er ikke enden på en æra. Det er bare æraen, der har taget et andet navn.

Team Sky skulle først skifte navn den 1. maj, men holdet kører allerede i Team INEOS-dragter, når prologen i Romandiet Rundt finder sted tirsdag.

UCI-reglerne gør nemlig, at et hold ikke kan køre to løb under to forskellige navne på samme tid. Derfor har holdet valgt at give en lille snigpremiere på navnet.

Sky satte milepæl i cykelsporten

Mediegiganten Sky nåede i den grad at sætte sit præg på cykelsporten største scene med sit sponsorat. Trods holdet kun havde sparsomt med succes i de første par år, har holdet siden den første sæson i 2010 vundet adskillige Grand Tours og bevist, at de har været blandt sportens bedste.

- Økonomisk og i form af deres tilgang har de sat en milepæl i cykelsporten. De introducerede en måde at drive et professionelt cykelhold på, der lå længere ude i fremtiden for mange af de andre hold. Det har betydet, at mange af de andre hold har skulle løfte deres niveau administrativt og videnskabeligt, fordi Sky satte barren meget højt fra starten, siger Brian Nygaard.

- Det var ikke noget, de havde stor succes med fra starten, men det kom i den grad efterfølgende. Det har været et hold, der har delt vandene totalt. Det har været et hold, der har haft ligeså mange fans som fjender blandt publikum. Uanset hvordan man stiller sig, så er det indiskutabelt, at det har været – og er stadigvæk et de mest dominerende hold i etapeløbssammenhæng.

Den helt nye måde at tænke på i cykelsporten, var noget der tiltrak de britiske ryttere, som også ønskede at blive en del af et hold fra deres hjemland.

- Hele holdets tankegang var totalt anderledes, og det var bare virkelig spændende at blive en del af et britisk WorldTour-hold. Det har været ni utrolige år, siger Geraint Thomas i hyldestvideo til Team Sky på holdets Twitterside.

- Jeg var ung og uerfaren, men jeg havde muligheden for at blive en del af et nyt projekt. Det er en speciel følelse at være en del af noget, der har skabt så stor forandring, tilføjer Chris Froome.

Ny sponsor vinder ikke popularitetskonkurrence

Den nye sponsor INEOS har været heftigt debatteret blandt miljøorganisationer verden over, da det er et Europas største producenter af plastik.

Særligt stor kritik har INEOS fået for sin brug af ’fracking’, der producerer skiffergas, som er nødvendig i virksomhedens plastikproduktion. INEOS importerer sin skiffergas fra USA.

Holdningerne blandt cykelfans har været blandet til Team Sky inden sponsorskiftet, men med den nye sponsor vil der nu i givet fald være trukket en endnu tydeligere linje blandt fjender og fans.

- David Brailsford vil sætte sig et nyt stort mål, som han vil arbejde ekstremt hårdt for at opnå. Det bliver helt sikkert ikke at vinde en popularitetskonkurrence, fordi INEOS er et meget omdiskuteret og til dels også et kontroversielt firma, siger Brian Nygaard

- De kommer til at dele vandene endnu mere, fordi nu skal man også forholde sig til, om man kan lide deres sponsor. Det bliver en kæmpe udfordring for dem, medmindre de simpelthen nyder rollen at være upopulær, og det kan jeg ikke forestille mig.

På det britiske mandskab er man dog ikke tvivl om, at holdet stadig vil præstere i de store etapeløb – med eller uden Sky som sponsor.

- Der er stadig meget mere i vente. Personligt er der meget mere, jeg gerne vil opnå. Jeg vil give alt, hvad jeg har og gøre alt for at få endnu en Tour de France-sejr, siger Chris Froome.

Team INEOS bliver officielt præsenteret onsdag forud for Tour of Yorkshire, der begynder torsdag.

Team Skys historie

 1. 2008

  1. Små spæde skridt i 2008

   Britisk cykling kom for alvor på verdenskortet, da Storbritannien leverede flotte resultater på hjemmebane i London i 2008. Her vandt de medaljer på stribevis på banen – otte af guld, fire af sølv og to af bronze.

    

   Forinden havde tv-stationen Sky været på udgik efter en sportsgren, som de kunne kaste penge efter i form af en sponsoraftale. Storbritanniens OL-præstation fik dem overbevist om, at cykling var den rette sport.

 2. 2009

  1. Målet er at vinde Tour de France

   En smilende Dave Brailsford, da han præsenterede holdet.

   I 2009 smed Sky omkring 112 millioner danske kroner efter sit cykelhold, og ambitionerne var store allerede dengang.

    

   - Målet er at vinde Tour de France med en britisk rytter, sagde Sky-manager Dave Brailsford i februar 2009.

 3. 2010

  1. Tour-debut i 2010

   Holdet begyndte at køre løb fra 2010-sæsonen. Her stillede de op på cyklingens største scene, World Touren. Sky havde samlet 26 ryttere til sit hold. Otte af dem var briter – heriblandt de senere Tour de France-vindere Bradley Wiggins, Chris Froome og Geraint Thomas.

    

   Cykelholdets første løb i Australien gav en god indikation af, hvad fremtiden ville bringe. Sprinteren Greg Henderson vandt nemlig løbet.

    

   Senere på året fik holdet debut i en af de tre store Grand Tours, da de stillede op i Giro d’ Italia. Her vandt Bradley Wiggins løbets prolog og kunne derfor iklæde sig løbets førertrøje, som han dog måtte give fra sig igen på etapen efter.

    

   Holdet fik også sin Tour de France-debut i 2010. Wiggins sluttede på en 24. plads, mens en ung Geraint Thomas kørte fire dage i den hvide ungdomstrøje.

 4. 2011

  1. Første store sejre på World Touren

   2011 blev året, hvor Sky for alvor hentede store resultater. Holdet vandt blandt andet Kuurne-Bruxelles-Kuurne, Bayern Rundfahrt, Criterum du Dauphine, Post Danmark Rundt, Eneco Tour og Paris-Bourges.

    

   I Vuelta a Espanas 2011-udgave fik Sky virkelig vist sig frem, da Chris Froome og Bradley Wiggins tog sig af den samlede anden- og tredjeplads. Samme år annoncerede Sky, at den daværende britiske supersprinter Mark Cavendish ville komme til holdet sæsonen efter.

 5. 2012

  1. Første Tour-sejr i 2012

   I 2012 blev holdets ambition om at vinde Tour de France så til en realitet. Bradley Wiggins blev den første britiske vinder af løbet, og holdkammeraten Chris Froome blev nummer to.

    

   Derudover vandt holdet løb som Paris-Nice, Romandiet Rundt, Criterum du Dauphine og Gran Piemonte. Samtidig blev Bradley Wiggins olympisk mester i enkeltstart.

 6. 2013

  1. Froome vandt sin første Tour-sejr

   Chris Froome sikrede Team Sky en samlet sejr i Tour de France i 2013, imens det også blev til sejre i Paris-Nice, Critérium International, Romandiet Rundt og Tour of Britain.

 7. 2014

  1. Wiggins blev verdensmester

   I 2014 skiftede holdet navn fra Sky Procycling til Team Sky. Holdet startede året ud med at vinde Omloop Het Nieuwsblad samt Coppi e Bartoli

    

   Senere på året blev det også til sejre i Californien Rundt og Romandiet Rundt. Chris Froome måtte udgå i Touren på grund af en skade og forsvarede dermed ikke sin titel. Han kom dog tilbage i Vueltaen, hvor han blev nummer to - kun slået af Alberto Contador.

    

   Bradley Wiggins vandt desuden verdensmesterskabet i enkeltstart. 

 8. 2015

  1. Kiryienka dominerede på enkeltstarten

   I 2015 fik holdet en af sine bedste begyndelser på en sæson, da de fik en stribe top-fem-placeringer samt sejre i Ruta del Sol, Andalusien Rundt, Omloop Het Nieuwsblad og Paris-Nice.

    

   Chris Froome vandt igen Tour de France, imens hviderusseren Vasil Kiryienka både blev europa- og verdensmester i enkeltstart.

 9. 2016

  1. 38 sejre i 2016

   2016 blev et succesrigt år med Team Sky, hvor de hentede 38 sejre. Chris Froome vandt igen Tour de France, og det blev samtidig til sejre i E3 Harelbeke, Liége-Bastogne-Liége og Criterum du Dauphiné.

 10. 2017

  1. Froome vandt Vueltaen

   2017 bød blandt andet på sejre i Tour de France og Vuelta a Espana til Chris Froome, imens Strade Bianche, Paris-Nice og Milano-Sanremo.

    

   I slutningen af 2017 kom det frem, at Chris Froome under sin Vuelta a España-triumf i år afleverede en dopingprøve med en for høj koncentration af stoffet Salbutamol, som findes i astmamedicin.

 11. 2018

  1. Team Sky trækker sit sponsorat

   Team Sky fortsatte Tour-dominansen i 2018, men denne gang var det overraskende Geraint Thomas, der vandt det store franske etapeløb. Derudover blev det blandt andet også til sejre i Tirreno-Adriatico og Giro d'Italia.

    

   Chris Froome kunne stille til start i Tour de France, da han var blevet frikendt for brug af stoffet Salbutamol, som findes i astmamedicin.

    

   12. decemeber 2018 meddelte Sky, at de trak sit sponsorat efter 2019-sæsonen, og at holdet derfor skulle finde en ny, hvis de fortsat skal blive ved med at eksistere.

 12. 2019

  1. Team Sky får ny sponsor

   Efter beskeden i 2018 fortsatte holdet ufortrødent i 2019, hvor det er blevet til sejre i Herald Sun Tour og Paris-Nice.

    

   19. marts offentliggør holdet på sin hjemmeside, at firmaet INEOS, der er ejet af Storbritanniens rigeste mand Sir Jim Ratcliffe, overtager ejerskabet. Fra 1. maj kommer holdet til at køre under navnet Team INEOS.