Cykling

Asgreen i gult i en time, indtil løbsjury kom med overraskende afgørelse

(ARKIVFOTO) Kasper Asgreen var på podiet under Tour of California, da han vandt anden etape. Reinhard Eisenbauer / Ritzau Scanpix

Løbsjuryen valgte at give alle implicerede ryttere samme tid efter et styrt, hvilket betød, at Kasper Asgreen ikke fik førertrøjen.

Karrierens første førertrøje.

Den stod 24-årige Kasper Asgreen til at modtage, da han krydsede målstregen på fjerde etape af Tour of California.

Inden etapen var Tejay van Garderen og Gianni Moscon foran ham i klassementet med henholdsvis syv og seks sekunder, men begge ryttere blev fanget bag et styrt med mere end tre kilometer tilbage af etapen.

Det blev Asgreen ikke.

Han var i den forreste gruppe og kunne på nært hold se Deceuninck-Quick Step-kollega Fabio Jakobsen vinde etapen, mens han selv snart skulle iklæde sig løbets gule førertrøje. Konkurrenterne var først i mål cirka 55 sekunder efter ham.

Samme tid til Van Garderen og Moscon

Men tanken om førertrøjen endte brat, da der kom en besked fra løbsjuryen. Ifølge Cyclingweekly cirka en time efter etapeafslutningen.

- Massestyrtet nær målstregen på fjerde etape var lige uden for trekilometergrænsen. Kommissærerne har besluttet at betragte styrtet således, at alle rytterne, der blev påvirket af styrtet og den efterfølgende forhindring på vejen, får den samme tid i mål, skrev løbsjuryen.

Beskeden betød, at Van Garderen og Moscon blev noteret for samme tid som Asgreen og dermed fortsat er foran danskeren i klassementet. Ifølge reglerne skal rytterne ellers kun noteres for samme tid, hvis der sker et lignende styrt inden for de sidste tre kilometer.

Tejay van Garderen var endda ikke i feltet, da styrtet skete. Amerikaneren var styrtet få kilometer forinden og forsøgte at kæmpe sig tilbage sammen med flere af sine hjælperyttere.

Alligevel valgte juryen at gøre en undtagelse, hvilket EF Education First-kaptajnen ikke havde forventet.

- Da jeg fik at vide, at jeg var tilbage i gult, blev jeg overrasket. Jeg kan godt forstå det, fordi vi jagtede for at komme tilbage, og vi ville nok være kommet tilbage, hvis ikke det var for styrtet.

- Jeg troede, vi var uheldige, men de må have givet os samme tid som de andre i styrtet, fordi vi var ved at være tilbage. Jeg er nødt til at bifalde beslutningen. Nogle gange falder kortene ud i dit favør, nogle gange gør de ikke, sagde Tejay van Garderen ifølge Cyclingnews efterfølgende til NBC.

Ingen gul trøje

Det var ikke kun Van Garderen, der var overrasket over beslutningen. Asgreens hold, Deceuninck-Quick Step, lavede kort efter etapen en opdatering på Twitter, hvor de jublede over den tredje etapesejr i træk og det, de troede var erobringen af førertrøjen.

- Kun smil her ved Tour of California. Tre etapesejre i træk og gul trøje til Kasper Asgreen.

Da nyheden gik op for holdets ejer, Patrick Lefevere, kritiserede han i skarpe vendinger løbsjuryen.

- Ikke mere klassement i etapeløb fremover. Kun pointkonkurrencen hvis Hr. Philippe Marien beslutter at ødelægge UCI's regler. Vores hold kæmpede på livet løs for at blive i front og vinde uden at styrte. Og så smider Marien Tejay van Garderen tilbage på førstepladsen, skriver Lefevere på Twitter.

Kasper Asgreen ligger fortsat på tredjepladsen i klassementet - syv sekunder efter Van Garderen. Primært på grund af sin sejr på anden etape, som var hans første sejr i karrieren.

Der er tre etaper tilbage af Tour of California.