Cykling

Giro-arrangører under tidspres - har en uge til at rydde snedækket stigning

Giro-feltet passerede også Passo Gavia-stigningen i 2004, hvor der var høje vægge af sne. Stefano Rellandini / Scanpix Danmark

På tirsdag i næste uge skal Giro-feltet passere Passo Gavia-stigningen, der lige nu er dækket af et stort lag sne.

60 procent.

Det er, hvad løbsdirektør Mauro Vegni vurderer, chancen er for, at feltet i Giro d'Italia passerer Passo Gavia-stigningen på 16. etape.

Det ville nemlig give rytterne gevaldige problemer, hvis de skulle passere stigningen nu. Bjergpasset, der findes i over 2614 meters højde, er nemlig dækket til med sne. Lokale folk arbejder i døgndrift på at rydde vejene, så feltet kan passere.

Mauro Vegni tror på, at rytterne kommer til at passere toppen, hvis vejret arter sig.

- Hvis vejret forbliver favorabelt, er vi sikre på, at etapen forbliver uændret. Ellers har vi en alternativ rute, som ikke involverer stigningerne, siger Vegni ifølge Cyclingnews.

Det er ikke første gang, at rytterne skal over passet - eller i hvert fald forsøge på det. I 2013 var organisationen tvunget til at aflyse etapen på grund af snevejr. Her blev selv den alternative rute vurderet for farlig.

I 2004 lykkedes at rydde vejene, så feltet kunne passere.

Etapen er tidligere blevet aflyst

Borgmesteren i målbyen Ponte di Legano, Ennio Donati, fortæller, at der er en backup-plan, hvis vejret ødelægger den oprindelige rute.

- Vi arbejder hårdt på at rydde vejen fra den store mængde af sne. Det betyder, at vi arbejder meget. Hvis vejret bliver bedre, er vi sikre på, at vi kan rydde vejen. Men det eneste element, vi ikke kan kontrollere lige nu, det er vejrforholdene.

- Hvis vejret er dårligt om morgenen, kan løbsdirektøren for eksempel beslutte, at rytterne ikke skal over stigningen. I 2013, da starten gik i Ponte di Legano, blev etapen aflyst på grund af snevejr. Vi kan kun håbe på, at solen skinner på os denne gang. Ellers er vi klar på resten, siger Donati.