Cykling

Dauphiné indikerer Tour-formen - og Fuglsang er blandt favoritterne

Vinderen af Critérium du Dauphiné har gennem det sidste årti også vundet det efterfølgende Tour de France.

Se alle etaper i Critérium du Dauphiné direkte på TV 2 SPORT fra 9.-16. juni.

Statistikken i de seneste år taler for sig selv - hvis du vinder Critérium du Dauphiné, har du også en rigtig god chance for at vinde Tour de France.

Det bliver spændende at se, om Fuglsang har den samme holdbarhed i de helt store bjerge

Chris Anker Sørensen, TV 2 SPORTs cykelekspert

I fem af de seneste syv sæsoner har vinderen af Dauphiné nemlig også vundet Touren måneden efterfølgende. 13 gange er der sket i alt.

Vindere af Dauphiné og Tour de France siden 2012

  • 2012: Bradley Wiggens vinder begge løb
  • 2013: Chris Froome vinder begge løb
  • 2014: Andrew Talansky vinder Dauphiné og Vincenzo Nibali vinder Tour de France
  • 2015: Chris Froome vinder begge løb
  • 2016: Chris Froome vinder begge løb
  • 2017: Jakob Fuglsang vinder Dauphiné og Chris Froome vinder Tour de France
  • 2018: Geraint Thomas vinder begge løb

Det otte etaper lange franske løb, der i år køres fra 9.-16. juni, er en af de sidste store optakter til Tour de France. Og ifølge TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen skyldes det bemærkelsesværdige sammenfald af sejrherrer blandt andet, at løbene minder meget om hinanden.

- Dauphiné er et svinehårdt løb i sig selv, så hvis du skal vinde det, skal du være en kvalitetsrytter. Det er et prestigefyldt løb, og det er ikke kun som værende et forberedelseløb til Tour de France, men også som et historiefyldt løb, hvor du kører rundt i alperne i stort set hele løbet.

- Så der er masser af bjerge og hårde etaper, og som regel også en hård enkeltstart. På de her lidt mindre franske veje er selv de etaper, der ser lette ud på papiret rigtig svære. Det er generelt bare et rigtig hårdt løb, siger Chris Anker Sørensen.

Ifølge eksperten er det samtidig en fordel, at både Critérium du Dauphiné og Tour de France har samme arrangør, ASO, mens Dauphiné også ligger bedre i kalenderen end et af de andre store optaktsløb, Schweiz Rundt.

- Når ASO også arrangerer Dauphiné, har det den fordel, at man kører på franske veje, så man vænner sig til rytmen. Og så er den allervigtigste ting, at der stadig er lidt tid fra løbet slutter, til Touren starter, så hvis noget ikke sidder helt i skabet, har man tid til at reparere på det.

- Man kan også godt lige nå på højdetræningslejr efter Dauphiné, og det er der for kort tid til, hvis man kører Schweiz Rundt i stedet. Så der er mange ting, der taler for at køre Dauphiné, fortæller Chris Anker.

Schweiz Rundt køres fra 15.-23. juni.

Fuglsang blandt favoritterne

Jakob Fuglsang vandt Critérium du Dauphiné i 2017. Når han stiller til start i år, bliver det med sin bedste forårssæson hidtil i ryggen, der blandt andet tæller en sejr i den store cykelklassiker Liège-Bastogne-Liège.

Men det betyder også, at danskeren ikke længere kan overraske konkurrenterne.

- Det svære for ham er, at han kom lidt fra baghjul, da han vandt, og efter den sæson, han har haft i år, kan han ikke komme fra baghjul igen. Omvendt kan man se, at Astana bare bliver ved med at ride videre på deres succesbølge, og jeg kan ikke se nogen grund til, at de ikke skulle fortsætte den i Dauphiné. Så jeg glæder mig til at følge ham, siger Chris Anker.

Cykeleksperten ser særligt frem til at se Jakob Fuglsang blive testet i de franske bjerge, før det går løs i Tour de France, men på forhånd ligner danskeren en af favoritterne til at vinde Dauphiné.

- Han har jo selv nævnt, at han har ændret sin træning, og jeg er spændt på, om det er gået lidt mere over til, at han er blevet en éndagsrytter. Han har sagt, at han ikke er gået helt lige så meget op i at skulle være så tynd, så det bliver spændende at se, om han har den samme holdbarhed i de helt store bjerge, siger cykeleksperten.

- Jeg synes, han er bedre end nogensinde før, og jeg er sikker på, han kommer til at køre godt i Dauphiné. Jeg kan ikke forestille mig andet. Han er i hvert fald en af dem, man skal tage seriøst i forhold til sejren, med det niveau han har vist hele året. Det er helt sikkert. Hvis han er lige så godt kørende, som han var i Liège-Bastogne-Liège, er han en af de ryttere, man skal regne som en af favoritterne til løbet.

Foruden Jakob Fuglsang peger Chris Anker særligt på Chris Froome (INEOS), Romain Bardet (AG2R), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Adam Yates (Mitchelton-Scott) som nogle af de største bejlere til at vinde årets Critérium du Dauphiné.