Cykling

Froome har brækket lårbenet, albuen og flere ribben

Team INEOS' store stjerne Chris Froome meldes ude af Tour de France, efter han styrtede slemt under opvarmningen til 4. etape i Critérium du Dauphiné.

24 dage før verdens største cykelløb indledes, styrtede en af de største Tour de France-favoritter onsdag og kom slemt til skade.

Briten Chris Froome udgik ikke bare af opvarmningsløbet Critérium du Dauphiné, da han røg i asfalten med 60 km/t under prøvekørslen af 4. etapes enkeltstart. Styrtet koster også Froome deltagelsen i årets store mål, Tour de France.

Vi var på nedkørslen efter stigningen, da vinden fik fat i Chris Froomes hjul, og han røg virkelig, virkelig hårdt i asfalten

Wout Poels, Froomes holdkammerat

I første omgang fortalte Team INEOS-manager, Dave Brailsford, i timerne efter styrtet, at der formentlig var tale om en brækket lårbensknogle. Onsdag aften har holdet så udsendt en ny pressemeddelelse omkring Froome, hvor de opjusterer skadernes omfang.

Chris Froome har brækket højre lårbensknogle, men den 34-årige brite har også brækket albuen og flere ribben, fortæller holdets læge, Richard Usher. Samtidig oplyser han, at Froome er fløjet videre til universitetshospitalet i Saint-Étienne, hvor han skal behandles yderligere.

- På vegne af vores hold vil jeg gerne rose den behandling, Froome modtog fra redningsmandskabet og alle omkring Roanne Hospitalet i arbejdet med at vurdere og stabilisere ham, siger lægen Richard Usher.

Team INEOS' store stjerne Chris Froome kom slemt til skade efter et styrt forud for 4. etape i Critérium du Dauphiné. Video: TV 2 SPORT

Bekymring hos Froomes kollegaer

Allerede inden udmeldingen onsdag aften var det ikke til at tage fejl af bekymringerne i INEOS-lejren.

Britens holdkammerat Wout Poels kørte umiddelbart foran sin kaptajn under opvarmningen. Poels kom ikke selv til skade og fuldførte senere enkeltstarten på 4. etape af Critérium du Dauphiné, men efter etapen satte han ord på Froomes uheld:

- Vi var på nedkørslen efter stigningen, da vinden fik fat i Chris Froomes hjul, og han røg virkelig, virkelig hårdt i asfalten. Vi kørte omkring 65 km/t, tror jeg. Det var virkelig slemt.

- Der var rimelig meget vind på ruten, specielt når man sidder på en enkeltstartscykel med højere hjul, og du sidder i en mindre komfortabel position på cyklen. Ja, det kan ske, men hvis du styrter med 65 km/t, og han væltede virkelig, virkelig hårdt, så ved du, det ikke er særlig godt, sagde Poels ifølge Cyclingnews.

Ét spørgsmål var svært at svare på

Flere timer tidligere havde pressen altså allerede talt med INEOS-manager Dave Brailsford, der havde udtrykt bekymring for Froome og ligeledes kaldt det et "slemt styrt".

Der er tydeligvis kraftige vindstød i dag. Det forlyder, han har taget hånden væk fra styret for at pudse sin næse, og samtidig har vinden fået fat i hans forhjul. Han rammer ind i en mur med omkring 60 kilometer i timen, forklarede Brailsford.

Har du været i stand til at snakke med Chris Froome?, blev han ligeledes spurgt til af den fremmødte presse.

- Jeg tror ikke, han... Jeg tror ikke, det... Jeg er ikke sikker på, han er i stand til at tale lige nu. Men Tim Kerrison og Gary Blem (Team INEOS-medarbejdere, red.) er sammen med ham, lød det fra Brailsford, der kæmpede med at finde den rette formulering omkring netop dét spørgsmål.

INEOS-manager forventer emotionel reaktion

Derudover var INEOS-manageren dog velformuleret og velovervejet i sine svar omkring Froome, hvor han samtidig rettede fokus mod holdets nuværende løb, Critérium du Dauphiné.

- Det er en af de situationer midt i en kamp, hvor soldaterne ikke græder, men man venter til bagefter, og så samles man som gruppe. Det er det, vi prøver at sige til drengene. Hvis Chris kunne snakke nu, og du spurgte ham, hvad han ville sige til resten af gruppen, så ville han sige, de skulle gå ud og smadre de andre. Det er det, vi skal forsøge at gøre.

- Men de er også menneskelige. Du har den logiske og professionelle side til at udføre dit arbejde, men der er ingen tvivl om, at der kommer en emotionel reaktion, og vi skal tænke os godt om, hvordan vi håndterer det som gruppe. Der er et stort ansvar omkring at tænke på hele reaktionen på holdet, sagde Brailsford.

34-årige Chris Froome har vundet Tour de France fire gange.

Holdkammeraten Geraint Thomas vandt sidste år Tour de France, og det bliver højst sandsynligt ham, som bliver holdets kaptajn i det tre uger lange etapeløb, der begynder den 6. juli.