Cykling

Chris Froome tildelt sejren i Vuelta a España 2011

En positiv dopingprøve fra den oprindelige vinder af Vuelta a España 2011, Juan José Cobo, sender Chris Froome op på det øverste trin på podiet.

Mens Chris Froome fortsat ligger på intensiv afdeling i Saint-Étienne, har han nu vundet syv og ikke længere seks Grand Tours.

Det har han, fordi vinderen af Vuelta a España 2011, Juan José Cobo, er blevet testet positiv for doping. Det skriver Den Internationale Cykelunion (UCI) i et statement.

- Anti-Doping Tribunal har fundet den pensionerede rytter (Juan José Cobo, red.) skyldig i en overtrædelse af antidopingreglen baseret på afvigelser fra 2009 og 2011, der blev opdaget i hans biologiske pas, fremgår det fra UCI.

Dermed kan den nu 38-årige spanier ikke længere kalde sig vinder af det prestigefyldte etapeløb i Spanien. Det kan den daværende andenplads i løbet, Chris Froome, til gengæld, som ellers måtte se sig slået med sølle 13 sekunder for otte år siden.

Panderynker hos ekspert

Nyheden vækker undren hos TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard.

- Jeg kan ikke sige, at jeg er voldsomt overrasket over Cobo, siger Brian Nygaard og uddyber:

- Jeg er til gengæld meget overrasket over, at det har taget så lang tid for at finde bevis for, at der har været anomalier, der gør – så mange år efter – at man diskvalificerer ham.

Da der er tale om en afvigelse i spanierens biologiske pas, er det helt normalt, at UCI ikke vil kommentere på, hvilket ulovligt stof, der er tale om.

- Det er et stort slag for Cobo, men det er også et stort slag for hastigheden og effektiviteten i proceduren omkring det biologiske pas. Det er måske næsten den største nyhed i forhold til alt det her, siger Brian Nygaard.

Med Cobos dopingprøve rykker Bradley Wiggins op på andenpladsen Vueltaen for otte år siden, og Bauke Mollema tager tredjepladsen. Det er Mollemas første podieplads i en Grand Tour.

Juan José Cobo har fået en karantæne på tre år med tilbagevirkende kraft. Han har en måned til at appellere UCI’s afgørelse.