Cykling

Magtbalancen i Touren bliver ændret uden Froome, mener ekspert

Andre hold vil se deres chance til at ryste Team INEOS i det kommende Tour de France, tror TV 2 SPORTs cykelekspert.

Det kommer til at få stor betydning, at dette års Tour de France bliver uden den firedobbelte vinder af løbet, Chris Froome.

For selvom Team INEOS fortsat stiller til start med den forsvarende Tour-vinder, Geraint Thomas, er han ikke nær så stor favorit, som Froome var udråbt til.

Det mener TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard.

- Der er et mindre naturligt hierarki på forhånd. Og det ændrer magtbalancen på den måde, vi skal sammenligne favoritterne på. Der er ikke længere nogen tydelig storfavorit, og det gør måske også, at det bliver mere åbent, siger Nygaard.

For mens Froome både besidder kvaliteten i at køre en god enkeltstart og være god i bjergene, er de andre kandidater normalt ikke lige så stærke i begge dele. Det kan betyde, at listen med mulige podiekandidater bliver længere.

- Der er mange ryttere, der er mere jævnbyrdige. Nogle kører bedre opad, mens andre kører bedre enkeltstarter. De er lige så komplette, siger cykeleksperten.

Han er spændt på at se, hvordan Team INEOS griber løbet an uden Froome på holdet. Og om holdet vil køre for Geraint Thomas eller den unge stjerne Egan Bernal.

Cykeleksperten tror dog på, at konkurrerende hold vil se deres chance til at udfordre Team INEOS noget mere.

- De andre hold kan se nogle svagheder. De vil måske forsøge at åbne løbet på en anden måde, fordi de ved, at INEOS ikke har tænkt sig eller kan sætte sig på løbet, som de kunne med Froome. Det giver måske mere plads og spillerum til de andre.

Her de største Tour de France-favoritter ifølge bookmakerne:

  1. Geraint Thomas (INEOS)
  2. Tom Dumoulin (Sunweb)
  3. Egan Bernal (INEOS)
  4. Jakob Fuglsang (Astana)
  5. Nairo Quintana (Movistar)

Kom slemt til skade i styrt

Det er ikke frivilligt, at Chris Froome ikke stiller til start i Tour de France.

Onsdag prøvekørte han den enkeltstart, han skulle igennem på fjerde etape af Critérium du Dauphiné. I bunden af en nedkørsel gik det galt, mens han pudsede sin næse på cyklen.

Et kraftigt vindstød fik fat i cyklen, så han med 60 kilometer i timen røg ind i et mur. Han blev kort efter fragtet til det nærtliggende hospital i Roanne og senere fløjet til et større hospital i Saint-Etienne.

Det er virkelig en skam at se et så stort navn misse muligheden for det allerstørste mål

Brian Nygaard, cykelekspert hos TV 2 SPORT

Her var han igennem en række undersøgelser, der viste, at han havde brækket sit højre lårben samt albuen og flere ribben.

Mens alt dette skete, skulle resten af Team INEOS-holdet i Dauphiné forsøge at komme igennem enkeltstarten på bedst mulige måde. Det har været svært, fortæller holdets manager, Dave Brailsford, som forventer, at der vil komme en følelsesmæssig reaktion fra holdet på nyheden med Froome.

- Det er en af de situationer midt i en kamp, hvor soldaterne ikke græder, men man venter til bagefter, og så samles man som gruppe. Det er det, vi prøver at sige til drengene. Hvis Chris kunne snakke nu, og du spurgte ham, hvad han ville sige til resten af gruppen, så ville han sige, de skulle gå ud og smadre de andre. Det er det, vi skal forsøge at gøre.

Team INEOS' store stjerne Chris Froome kom slemt til skade efter et styrt forud for 4. etape i Critérium du Dauphiné. Video: TV 2 SPORT

- Men de er også menneskelige. Du har den logiske og professionelle side til at udføre dit arbejde, men der er ingen tvivl om, at der kommer en emotionel reaktion, og vi skal tænke os godt om, hvordan vi håndterer det som gruppe. Der er et stort ansvar omkring at tænke på hele reaktionen på holdet, sagde Brailsford.

Touren uden Froome er en skam

Brian Nygaard anerkender, at det er en del af sporten for alle rytterne, men han synes, det er synd, at Tour de France bliver uden så stor en rytter som Chris Froome.

- Det er virkelig en skam at se et så stort navn misse muligheden for det allerstørste mål. Nemlig for hans vedkommende at vinde Touren for femte gang.

- Selvom hans sæson i år ikke har været prangende, synes jeg, han har vist i løbet, at han var klar til opgaven, lyder det fra TV 2 SPORTs cykelekspert.

Tour de France begynder 6. juli.