Cykling

Froome udtaler sig for første gang siden sit styrt: - Jeg er heldig at være her i dag

Team INEOS' britiske stjerne Chris Froome udtaler sig for første gang efter sit grimme styrt, hvor han pådrog sig voldsomme skader.

Der er et lille smil på læberne og en thumbs up fra Chris Froome på det første billede, som omverdenen har fået af den firedobbelte Tour de France-vinder siden hans styrt.

Onsdag gik det galt under prøvekørslen af 4. etapes enkeltstart i Critérium du Dauphiné, da Froome styrtede på en nedkørsel og ramte direkte ind i en murstensvæg med 60 km/t. Det kostede et brækket lårben, albue, flere ribben og andre indre skader.

Jeg ved, hvor heldig jeg er at være her i dag

Chris Froome

For første gang siden det voldsomme styrt udtaler Chris Froome sig nu selv i en pressemeddelelse fra Team INEOS, hvor han først og fremmest takker omverdenen for den overvældende støtte, han har modtaget.

- Det er naturligvis en hård tid, men jeg har fundet meget styrke i den store støtte over de sidste tre dage. Støtten har været meget ydmyg og noget, som jeg aldrig ville have forventet, udtaler Froome blandt andet

Herefter takker han Team INEOS læge, Richard Usher, og alt andet medicinsk personale, der hjalp ham lige efter styrtet, på Roanna Hospitalet og på det nuværende universitets hospital i Saint-Étienne, hvor Froome fortsat er indlagt.

- Jeg er taknemmelig for dem, der hjalp med at stabilisere mig. De har leveret et stykke arbejde ud over det sædvanlige, hvilket jeg er så taknemmelig for. Jeg ved, hvor heldig jeg er at være her i dag, og hvor meget jeg skylder den medicinske stab omkring løbet.

Her bliver Chris Froome fragtet fra ambulancen og ind på det nærtliggende hospital.

- Selvom det er et tilbageslag af de helt store, fokuserer jeg på at se fremad. Der er en lang vej tilbage, men genoptræningen starter nu, og jeg er virkelig fokuseret på at komme tilbage til mit bedste niveau, siger Froome.

Rivalen troede, Froome kunne være død af styrtet

Den 34-årige INEOS-rytter blev opereret i seks timer efter sit styrt. Et voldsomt styrt, som konkurrenten Dan Martin så på nærmeste hold, da han kom kørende 20 meter bag Froome sammen med andre fra UAE-holdet.

Froome ville pudse sin næse med den ene hånd, da et kraftigt vindstød fik fat i hans forhjul, så han styrtede og ramte en mur med 60 km/t.

- Jeg bliver ved med at se uheldet for mig. Det er forfærdeligt at se sådan noget ske, sagde Dan Martin, der selv prøvekørte enkeltstarten i bil og derfor sad sammen med sin sportsdirektør Neil Stephens.

- Vi stoppede. Neil og jeg stod lamslået i 20 sekunder og kiggede på hinanden i fuldstændig stilhed, hvor vi bare rystede. Jeg blev ved INEOS-holdbil, og vi spurgte, om der var noget, vi kunne gøre, men jeg troede, det ville være meget værre. Jeg troede, han kunne have været død, forklarede Dan Martin.

Team INEOS' store stjerne Chris Froome kom slemt til skade efter et styrt forud for 4. etape i Critérium du Dauphiné. Video: TV 2 SPORT

Efter styrtet modtog Froome i flere timer behandling på stedet, inden han blev kørt til det lokale hospital og siden fløjet til universitetshospitalet i Saint-Étienne.

Etapevinder sendte hilsen til Froome

UAE's Dan Martin var ikke den eneste, der oplevede styrtet på nært hold. Froomes hollandske holdkammerat Wout Poels prøvekørte enkeltstarten sammen med Froome og sad dermed som førstehåndsvidne til uheldet lige bag briten.

Poels har også fortalt, hvor frygteligt det var at være vidne til. Lørdag blev der så anledning til at køre en etapesejr hjem til ære for Froome.

På kongeetapen i Critérium du Dauphiné var Poels stærkest til sidst, da han slog danske Jakob Fuglsang på de sidste meter og vandt 7. etape.

- Jeg håber, han så med. Det var i den grad for Chris, efter hvad der er sket i denne uge. Det er virkelig dejligt for holdet, og jeg håber, det giver Chris styrke i sit arbejde med at komme stærkt tilbage, sagde Poels efter etapesejren.

Chris Froome er selvsagt ude af årets Tour de France, og det forventes ikke, at han kommer tilbage i konkurrence i dette kalenderår.