Tour de France

Mørkøv var udtaget til sidste års Tour – men opkald fra Holm slukkede drømmen

For et år siden gik Michael Mørkøv rundt i tre dage med vished om, at han skulle køre Tour de France, lige indtil holdet ændrede beslutningen.

Når Tour de France begynder den 6. juli, bliver det Michael Mørkøvs fjerde møde med verdens største etapeløb.

Det burde dog have været hans femte Tour de France-deltagelse.

Kort inden sidste års Tour de France blev han nemlig udtaget til Quick-Steps Tour-hold en fredag inden løbet, men da weekenden var ovre, var han ikke længere én af de otte udvalgte.

Det fortæller sportsdirektør Brian Holm i forbindelse med, at det onsdag stod klart, at Mørkøv er blevet udtaget til årets tre uger i Frankrig.

- Sandt at sige var han faktisk allerede med i fjor. Det var der heldigvis ingen, der fandt ud af. Vi udtog ham om fredagen (sidste år, red.). Der ringede jeg til ham og sagde: ”Du skal køre, og vi holder lige tæt, indtil pressemeddelelsen kommer på søndag.” Så var vi ude at træne lidt, og han glædede sig voldsomt til Tour de France, siger Brian Holm.

Tre dage senere blev det mandag, og her var glæden forvandlet til skuffelse.

I mellemtiden havde hans belgiske Quick-Step-mandskab nemlig haft stor succes i hjemlandets nationale mesterskaber med en sejr til Yves Lampaert og en andenplads til Philippe Gilbert.

- Der tænkte jeg: ”Det er noget møg det her”, siger Brian Holm med tanke på Michael Mørkøvs Tour-billet og fortsætter:

- Mandag morgen fik jeg et opkald fra Belgien: ”Vi kan ikke lade den belgiske mester blive hjemme. Han skal med. Du må ringe til Mørkøv og sige, at han ikke skal køre alligevel.”

Det gjorde Brian Holm så, og ifølge den rutinerede sportsdirektør tog hans landsmand det ”som et mandfolk”, at han i stedet måtte følge sine otte holdkammerater foran en tv-skærm.

- Jeg sagde: ”Det er en dårlig situation det her, men vi opfører os ordentligt. Vi lader være med at blive sure. Det er der ikke nogen, der kan bruge til noget.”

Har kørt sig til Tour-plads

Et år senere er Michael Mørkøv nu officielt udtaget til Tour de France, og det er helt og alene hans egen fortjeneste, mener Brian Holm.

- Det lå ligesom i kortene, efter han var blevet brændt af sidste år, og vi så det lead-out, han havde lavet sammen med Richeze sidst i Schweiz Rundt. Det er jo noget, han kan, og vores hold er jo først og fremmest bygget op omkring de her massespurter, og der er stort set ikke nogen, der er bedre til jobbet end Michael.

Arbejdet i Schweiz udmøntede sig i to etapesejre til holdets sprinter, Elia Viviani. Selvsamme skal Mørkøvs også hjælpe til flere etapesejre, når Tour de France begynder med en flad etape i Bruxelles den 6. juli.