Tour de France

5. etape - Saint-Dié-des-Vosges > Colmar | Tour de France 2019

5. etape af Tour de France 2019 er 175,5 km lang og køres fra Saint-Dié-des-Vosges til Colmar. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Kuperet
 • Længde: 175,5 km
 • Starttidspunkt: 13.15
 • Etapen køres onsdag d. 10. juli
 • Favoritter: Michael Matthews, Matteo Trentin, Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Peter Sagan

Tour de France er kun fem dage gammelt, og så rammer feltet allerede den første bjergkæde: Vogeserne. Sidste år var der et væsentlig længere tilløb, hvor Alperne først blev ramt på 10. etape. Det er en hård etape, og der er stort set ikke en flad kilometer på denne etape. Det er op og ned hele dagen.

Tidstabel 5. etape

 • 13.15: Starten går i Saint-dié-des-Vosges
 • 14.28: Kategori tre-stigningen Côte de Grendenbruch, 4,9%
 • 15.06: Indlagt pointspurt i Heiligenstein
 • 15.52: Start på bjergrigt terræn i Kintzheim
 • 16.01: Kategori to-stigningen Côte du Haut-Koenigsbourg, 5,9%
 • 16.31: Start på næste stigning i Kaysersberg
 • 16.45: Kategori to-stigningen Côte des Trois-Épis, 6,7%
 • 17.08: Toppen af kategori tre-stigningen Côte des Cinq Chäteaux, 6,1%
 • 17.20: Nedkørsel og fladt hen mod mål ved Eguisheim
 • 17.35: Første rytter forventes i mål i Colmar

Det til trods tror jeg ikke, favoritterne vil spille ud. De gemmer krudtet til i morgen, hvor der er mål på den grumme stigning Le Planche de Belles Filles. Men etapen er for hård for sprinterne. Folk som Matthews og Sagan kan sagtens overleve de stigninger, de skal køre på etapen, men vil deres hold prøve at kontrollere en så hård etape?

Det kan jeg godt tvivle på. Vil det hold, der har den gule trøje, prøve at holde fast i den? Det kan jeg også godt tvivle på. Dermed kunne det sagtens ende med at blive en udbrudsetape.

Jeg går i front og sætter pres på, og jeg er virkelig motiveret for at smadre hele lortet

Udbruddet kan faktisk ende med at få meget ud af en dag som denne. Mange udbrud er jo lidt for at få tv-tid og så drømme om, at det lykkes. På den her etape er der stor sandsynlighed for, at udbruddet holder hjem. Det bliver også en fra udbruddet, der tager bjergtrøjen. Det bliver sandsynligvis også en fra udbruddet, der tager den gule trøje. Hermed kan en række ryttere, som ellers ikke særlig tit er i spil til den gule trøje, pludselig komme det.

På 5. etape i 2016 tog Greg van Avermaet både etapen og trøjen på en etape, der nok var lidt hårdere end denne, men alligevel sammenlignelig. Jeg er sikker på, det bliver en hård kamp for at komme med i udbruddet et godt stykke vej af etapen. Måske det først bliver på Cote de Grendelbruch, at det kører.

På en etape som denne vil det være skønt af få Valgren med i udbruddet. Han kan muligvis komme lidt i problemer på stigningen Cote des Cinc Chateaux, der har top med 15 kilometer til mål, hvis typer som van Avermaet eller Alaphilippe kører. Men han kommer ikke til at tabe meget tid, og han kan køre nedad som få. Hvis han sidder i en mindre gruppe på de sidste syv relativt flade kilometer, så har han et slaghug, som ikke mange andre besidder. Spørg bare Sagan, der sad med ham i finalen af Amstel sidste år.

Jeg kørte selv en etape i 2009, der sluttede nede i netop Colmar. Det var en våd og kold dag, men også en hurtig en af slagsen. Det tog meget lang tid, inden udbruddet kørte væk. Det var faktisk næsten kørt, men Liquigas havde ikke fået Pellizotti med, og så måtte Brian Vandborg og resten af holdet op at føre. Så startede det hele forfra, men til sidst kørte gruppen da væk.

Henrich Haussler endte med at vinde etapen hele fire minutter foran nummer to og med lidt over seks minutter ned til det, der var tilbage af feltet. Vi havde på forhånd aftalt, at vi ikke skulle i udbrud. På etapens første kategoristigning Col du Platzerwasel skulle jeg sætte pres på. Kort inde på den kommer Andy Schleck op til mig siger: "Nu gør vi det. Jeg går i front og sætter pres på, og jeg er virkelig motiveret for at smadre hele lortet."

Ret hurtigt kommer Fränk Schleck op til mig og siger: "Hvad laver du? Stop med det samme!" Jeg bliver godt tosset. Når man er presset under et cykelløb, kan lunten godt være kort. Så jeg får overfuset Fränk - og han mig. Da vi efter etapen sidder ved aftensmadsbordet og har fået varmen, er vi venner igen. Men lige der på Col du Platzerwasel havde jeg mest af alt lyst til bare råbe: "Hvis det skal være med den på, så kan du have det i en pose og vinde det der Tour de France selv!"

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)