Tour de France

Reglerne du skal kende i Tour de France

Der gælder særlige regler for spurterne i Touren. Stephane Mahe / Ritzau Scanpix

Få overblikket over de vigtigste regler i dette års Tour de France.

Der er mange regler at holde styr på, når verdens største cykelløb udfolder sig i det franske hele sommeren.

For hvor mange point er der på toppen af Tour-tinderne? Hvordan udregnes tidsgrænsen? Og hvordan er reglerne egentlig for defekter og styrt på de sidste tre kilometer af en etape?

TV 2 SPORT har samlet et overblik over de vigtigste og mest gængse regler fra den store bog med Tour-retningslinjer, så du kan få helt styr på detaljerne, der er med til at forme løbet.

Regler i Tour de France

 1. Mål og vægt på cyklen

  Der er særlige regler for mål og vægt af cyklerne.

  En cykel må ikke være længere end 185 cm i længden og 50 cm i bredden. I forhold til hjulene på en cykel må de være mellem 70 og 55 cm i diameter.

  Vægten på en cykel må ikke være mindre end 6,8 kilogram. I den vægt er ekstra tilbehør såsom cykelcomputere og drikkedunke ikke medregnet. Det vil sige, at de skal fjernes, når en cykel skal vejes.

 2. Trøjehierarki

  De fire trøjer ved siden af hinanden på podiet i Paris efter Touren i 2018.

  Under etaperne skal alle ryttere, med undtagelse af verdensmesteren, europamesteren og de nationale mestre, køre i holdets cykeltøj, mens den førende rytter i klassementet, point-, bjerg- og undgdomskonkurrencen skal iføre sig henholdsvis den gule, grønne, prikkede og hvide trøje.

  Skulle en rytter være så heldig og dygtig at have kørt sig i flere trøjer samtidig er hierarkiet for, hvilken trøje der skal køres i således:
  - Den gule førertrøje
  - Den grønne pointtrøje
  - Den prikkede bjergtrøje
  - Den hvide ungdomstrøje

 3. Point, bjergpoint og bonussekunder

  Vinderen af en flad etape får 25 point.

  Point i spurter:
  Pointene, der fordeles på målstregen, er forskellig fra etape til etape. Her skelnes der imellem flade, mellem og hårde etaper.

  På en flad dag er der 50 point til den første sprinter, der kører over målstregen. De resterende point lyder på 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 og 2 til de næste 14 ryttere.

  Ryttere kan også score point på de indlagte spurter. Her er der ligeledes point til de første 15 ryttere, og de fordeler sig således: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

  Der er samme antal point på spil i forbindelse med individuelle tidskørsler til de hurtigste 15.

  Bjergpoint:
  Stigninger uden for kategori: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2 point
  Kategori 1: 10, 8, 6, 4, 2, 1 point
  Kategori 2: 5, 3, 2, 1 point
  Kategori 3: 2, 1 point
  Kategori 4: 1 point

  Bonussekunder:
  Med undtagelse af tidskørslerne er der bonussekunder til de første tre ryttere, der krydser målstregen. De første, der kommer i mål, får tildelt henholdsvis 10, 6 og 4 sekunder til klassementet.

  Sekunder i bonusspurter:
  I år 2018 blev der indført en ekstra spurt, hvor rytterne havde mulighed for at spurte sig til ekstra sekunder undervejs på etaperne. Det blev dog aldrig rigtig den store succes, da der ikke blev kørt efter dem.

  I 2019 blev det ændret, så spurterne nu er på svære stigninger. Derudover er sekunderne blevet øget. Der er sekunder til de tre første - hvor der er 8, 5 og 2 sekunder at køre om.

 4. Tidsgrænse

  Andre Greipel er ofte en af dem, der har udfordringer med tidsgrænsen.

  Tidsgrænsen er en kompliceret størrelse at udregne. Grænsen, for hvor lang tid rytterne har til at komme i mål efter dagens vinder, afhænger nemlig af flere ting og bliver kalkuleret på baggrund af:

  - Etapens sværhedsgrad (Etaper kan inddeles i syv forskellige sværhedsgrader)
  - Vinderens tid og dermed gennemsnitsfarten

  På tidskørsler er tidsgrænsen typisk vinderens tid plus 30 procent. Det kan dog variere alt efter tidskørslens type.

  Under helt særlige omstændigheder kan løbsjuryen vælge at lade ryttere, der har overskredet tidsgrænsen fortsætte i løbet, hvis svære vejrforhold, blokerede veje, uheld eller andre uforudsigelige faktorer har påvirket cykelløbet.

 5. Tre kilometer-reglen

  I tilfælde af styrt inden for de sidste tre kilometer på de flade etaper, bliver tiden neutraliseret.

  Hvis en rytter styrter, punkterer eller er udsat for et mekanisk uheld inden for de sidste tre kilometer, vil rytteren, blive tildelt den samme tid som de ryttere, han befandt sig med, da uheldet skete.

  Er det ikke muligt for rytteren at passere målstregen efter uheldet, får han stadig samme tid, som rytterne han befandt sig med, men vil dog blive tildelt en sidsteplads på etapen.

  Denne regel er dog ikke gældende på etaper, der slutter med en svær op- eller nedkørsel.

 6. Hold din bane i spurten

  Sprinterne skal holde sin linje i spurten.

  I spurter kan ryttere, der afviger fra den linje, de har valgt, blive udsat for en straf. Det kan enten være en point- eller tidsstraf. Det afgøres af en løbsjury.

 7. Pace og ‘sticky bottles’

  Det er forbudt at lægge sig i slipstrømmen af en bil eller motorcykel for at få pace, ligesom det er forbudt at holde fast eller hænge i et køretøj for at blive trukket. Det der bliver betegnet som en 'sticky bottle'.

  Løbskommisærer kan til enhver tid smide ryttere, der overtræder denne regel ud af løbet. Det så vi blandt andet med Tom Dumuolin i sidste års Tour, hvor han efterfølgende fik en tidsstraf.

 8. Behandling under løb

  Patrick Bevin var på besøg i lægebilen under sidste års Tour de France.

  Hvis en rytter skal have behandling under etapen, må det kun foretages af den medicinske stab, der befinder sig i en hvid lægebil bag ved feltet. Her har rytteren lov til at holde fast i bilen, mens der modtages behandling.

  Kræves en større behandling eller en behandling, mens der køres i bakker og bjerge, skal det foregå, mens rytteren holder stille.

 9. Regler for hjelme

  Det er vigtig for rytterne at have en hjelm på. Ellers kan det koste dem.

  Under Tour de France, og cykelløb i al almindelighed, er der strenge regler for brugen af hjelm. Den må ikke tages af under konkurrence.

  Hvis en rytter ikke har hjelm på, kan løbsledelsen nægte rytteren at starte løbet. Tages hjelmen af under et løb kan UCI vælge at diskvalificere eller sanktionere med en bøde på mellem 300 og 700 kroner.

 10. Reglerne for en enkeltstartscykel

  Der er krav for, hvor lang enkeltstartsbøjlen må være på cyklen.

  Reglerne for en enkeltstartscykel er nogenlunde de samme som for en normal cykel. De ekstra regler gælder enkeltstartsbøjlen, som rytterne bruger til at sidde i en mere aerodynamisk position på cyklen.

  Bøjlen, som er sat fast på styret, må maksimalt være 75 cm lang. Medmindre der er en fysiologisk grund (højden) til, at den skal stikke længere ud. Ryttere over 190 cm kan eksempelvis få dispensation til at bruge bøjler, der stikker 85 cm ud fra styret.