Cykling

´Verdens bedste leadout-man´ indstiller karrieren

Mark Renshaw nåede aldrig at få et særlig succesfuldt ophold hos Team Dimension Data. Benoit Tessier / Ritzau Scanpix

Cykelrytteren Mark Renshaw stopper efter denne sæson sin professionelle karriere.

En 16 år lang karriere lakker mod enden.

Australske Mark Renshaw er i gang med sin sidste sæson som cykelrytter. Det skriver han selv i en pressemeddelelse på hans hold Dimension Datas hjemmeside.

- Efter 16 år er jeg stolt over at annoncere, at 2019 vil blive mit sidste år som professionel cykelrytter.

- Når jeg ser tilbage på min karriere, kan jeg med stolthed notere individuel succes, og at jeg også har spillet en stor rolle i sejre til mine holdkammerater, skriver han.

Netop det at have en rolle for holdkammeraters etapesejre er noget, Mark Renshaw er verdenskendt for.

Undervejs har blandt andet danske Brian Holm og sprinteren Mark Cavendish udtalt, at han er verdens bedste leadout-man.

Især Mark Cavendish har nydt utroligt godt af hjælpen fra Mark Renshaw, og i et hav af Cavendishs 30 etapesejre i Tour de France, har australieren spillet en hovedrolle i det leadout-tog, der har ført Cavendish først over målstregen.

- At være en del af de her sejre har i særdeleshed være et højdepunkt i min karriere, og ydermere har det motiveret mig i rollen som leadout-man.

I og med Renshaw ikke stiller til start ved dette års Tour de France, har den 36-årige rytter kørt sit sidste Tour de France. Men det har nu hele tiden været meningen, han ikke skulle stille til start ved verdens største cykelløb i år.

- Det er et løb, som har spillet en massiv rolle i min karriere, og i mine øjne er det et af de største sportsevents i verden. Jeg har været heldig at blive udtaget ti gange, og jeg har elsket hvert et øjeblik under Touren.

Smidt ud af Touren

I 2010 stillede han også til start ved Tour de France. Her løb han med overskrifterne, da han blev udelukket, fordi han gentagne stangede en anden rytter under opløbet på 11.etape.

- Renshaw er ude. Vi så kun videooptagelsen én gang, og det var groft. Dette er cykling, ikke kampsport, sagde Tour de France tekniske direktør Jean-Francois Pescheux efter den episode.

Mark Renshaw begyndte sin professionelle karriere i 2004 hos Française des Jeux. Siden da har han kørt for Crédit Agricole, Team Columbia-High Road, Rabobank, Quick-Step og i 2016 skiftede han til Dimension Data, hvor han har været lige siden.

- Jeg ved, det er det rette tidspunkt at stoppe med at køre. Min krop og mit hovede tillader mig ikke at yde og konkurrere på det fornødne niveau, skriver Mark Renshaw.

Selv om denne sæson bliver hans sidste som rytter, er han ikke klar til at slippe cyklingen for alvor.

- Jeg tror på, at 2020 og frem vil tillade mig mig at blive i cykelverdenen på en eller anden måde.