- Det er en meget mærkelig dag, siger sensationel etapevinder

Mike Teunissen havde svært ved at forstå, at han havde vundet 1. etape i Tour de France og skal køre i den gule førertrøje søndag.

En bipersonen endte i hovedrollen på 1. etape i årets Tour de France.

- Jeg kan ikke tro det, siger etapevinder Mike Teunissen umiddelbart efter etapen.

Den 26-årige hollænder var udset til at hjælpe sin Jumbo-Visma-holdkammerat og etapefavorit Dylan Groenewegen til sejr og gul trøje, men måtte sadle om, da den stærke sprinter styrtede med halvanden kilometer til mål. Derfor trådte den trofaste hjælper til og leverede med det samme i kaosset.

Teunissen skal derfor køre i én af cykelsportens mest eftertragtede trøjer på søndag, og det er både en fantastisk og ambivalent følelse for den uventede etapevinder.

- Det er en meget mærkelig dag, for vores store mål forsvandt med halvanden kilometer til mål. Jeg håber stadig, Dylan kan smile lidt, når jeg bringer denne (den gule trøje, red.) med til værelset, siger Dylan Groenewegens værelseskammerat og dette års første indehaver af den gule trøje i Tour de France og fortsætter:

- Det kommer til at tage flere dage, før det går op for mig. Man kan drømme om det – ikke at Dylan styrter – men at have muligheden for at vinde en etape. Nu sker det, og det er ret fedt, synes jeg.

- Det overgår min fantasi

Teunissen trådte til, da der opstod et stort styrt midt i feltet. Han fortæller, at han ikke var klar over, at Groenewegen var styrtet, men at han ikke kunne se ham forrest i feltet.

I en nervøs og forvirrende finale, hvor ingen tilsyneladende havde styr på, hvornår de skulle åbne spurten, endte han med at time sin afslutning perfekt. Således kom hollænderen bagfra og overhalede den ene stjerne efter den anden og til sidst Peter Sagan.

- Jeg så alle rytterne ’dø’ på de sidste meter - selv Sagan. Så overhalede jeg ham på målstregen, og det overgår min fantasi, forklarer han.

Mike Teunissen har haft en fremragende sæson både i rollen som leadout-man, og når han selv skulle køre efter individuelle resultater. Det har dog primært været i løb i et niveau under de største med samlet sejr i ZLM Tour og etapesejre og samlet sejr i Fire dage ved Dunkerque.

Søndag skal han køre i Tour de Frances gule førertrøje på 2. etapes holdtidskørsel, og her er han klar over, at nye opgaver i hjælperollen venter.

- I morgen (søndag) er igen et stort mål. Forhåbentlig er Dylan OK, og så sætter vi alt ind for at hjælpe Stevie (Steven Kruijswijk, red.) i klassementet.

Et dramatisk styrt kostede nogle af favoritterne muligheden for en sejr og sendte Mike Teunissen først over stregen og i den gule trøje. Video: TV 2 SPORT