3. etape - Binche > Épernay | Tour de France 2019

16x9
Tour de France 3. etape 2019 Foto: TV 2

3. etape af Tour de France 2019 er 215 km lang og køres fra Binche til Épernay. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Kuperet
 • Længde: 215 km
 • Starttidspunkt: 12.10
 • Etapen køres mandag d. 8. juli
 • Favoritter: Julian Alaphilippe, Peter Sagan, Michael Matthews, Wout van Aert

Det skal du holde øje med

Af ekspert Brian Nygaard

En giftig finale betyder, at der igen er risiko for styrt. For mange - alt for mange - vil forsøge at sidde forrest. Holdløbet var et fikspunkt for mange, men der er ingen grund til at tro, at nogen kan slappe af i de hektiske finaler som den til champagne-byen. Afslutningen er helt perfekt til dem, der har antrittet, og dem er der en del af lige nu - blandt andre favoritterne herover.

square to 16x9

Feltet kører fra Belgien og ind i Frankrig, og lidt paradoksalt kan det ende med en sejr til en belgisk puncheur. Finalen har små veje og fem stigninger indenfor de sidste 30 kilometer. Det minder lidt om Amstel Gold Race. Derfor er afslutningen en, der ligger godt til typer som Tim Wellens, Greg Van Avermaet, Tiesj Bennot og Dylan Teuns.

Førertrøjen kan sagtens skifte ejermand en dag som denne

Tidstabel 3. etape

 • 12.10: Etapestart i Binche
 • 12.59: Fladt terræn fra start
 • 14.49: Pointspurt i Dizy-Le-Gros
 • 16.20: Bakket terræn hen imod finalen
 • 16.32: Toppen af kategori fire-stigningen Côte de Nanteuil-la-Forët, 6,8%
 • 16.51: Kategori tre-stigningen Côte d’Hautvillers, 10,5 %
 • 16.58: Toppen af kategori tre-stigningen Côte de Champillon, 12,2%
 • 17.11: Årets første spurt om bonussekunder samt kategori tre-stigningen Côte de Mutigny, 5,5%
 • 17.34: Første rytter forventes i mål i Épernay

Arrangørerne har også prøvet at skabe incitament til angreb ved at lave en bonusspurt på toppen af Cote de Mutigny med 15 kilometer til mål. I denne bonusspurt er der tre, to og et sekunder at køre om. Jeg ved ikke, hvor meget klassementsrytterne vil bruge ressourcer på at jagte tre sekunder. På den lange bane batter det ikke så meget. Vi så dog, at der var en del fokus på de indlagt spurter i Paris Nice i år, så klassementsfolkene vil helt sikkert holde sig til.

Det ville de nok også under alle omstændigheder, for det er en hård finale. Så hård, at topsprinterne sandsynligvis bliver sat, men folk som Matthews og Sagan kan sagtes overleve de her stigninger. Derfor bliver de førnævnte belgiske ryttere nødt til at angribe udefra.

Michael Matthews og Peter Sagan bør kunne klare dagens stigninger.
Michael Matthews og Peter Sagan bør kunne klare dagens stigninger. Foto: Christian Hartmann / Scanpix Denmark

Statistikken for belgierne er dog god i Epernay. De har vundet samtlige gange, der har været mål i byen. Det er dog kun en gang, det er ledt til en førertrøje, nemlig i 1963, hvor Eddy Pauwels vandt etapen, som var løbets første.

Her ses de afgørende sidste kilometer af 3. etape.
Her ses de afgørende sidste kilometer af 3. etape. Foto: ARO

Førertrøjen kan sagtens skifte ejermand en dag som denne. Der kommer til at opstå huller med stigningen op mod mål, og den næstsidste stigning har top kun fire kilometer fra målstregen. Hvis du som klassementsrytter sidder for langt tilbage, kan du sagtens blive straffet med 30 sekunders tidstab. Altså ikke et katastrofalt tidstab, men de skal jo alligevel findes et sted, og det kan betyde, at taktikken for resten af Touren må genovervejes.

Binche Belgien, 30. mar 2020, 02:00

-0 Klart Regnbyger 5 m/s Let vind fra nordøst 0 mm

Mindre klatrestærke ryttere kommer til at miste mere tid. Dermed er der næppe nogle af supersprinterne, der kan få trøjen mere i Tour de France efter denne etape.

Epernay er en champagneby, og det fik jeg at føle, da vi startede femte etape af Tour de France i 2010. Ikke forstået sådan, at jeg kørte med tømmermænd, fordi jeg havde drukket champagne. Det var fordi vi under den neutrale start kørte forbi champagnehusene, og der blev sprøjtet champagne udover feltet. Det var garanteret flotte billeder, men som rytter var det lidt klistret at have champagne udover sig de små 200 kilometer, som etapen varede.

Feltet kører i det flotte område omkring Epernay i 2010.
Feltet kører i det flotte område omkring Epernay i 2010. Foto: Lionel Bonaventure / Scanpix Denmark

Epernay er faktisk også hjemby for den tidligere cykelrytter John Gadret, som både kørte cykelcross og landevej. Han største resultat var en tredjeplads i Giroen i 2011. Så Van der Poel og Van Aert er ikke de første, der kommer fra cross sporten og kører stærkt på landevejen. Jeg kan huske, at Gadret blev hyldet som en anden rockstjerne under den neutrale start gennem byen.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)

square to 16x9