Tour de France

Hvem skal I udbrud? Tour-hold afgør det ved lodtrækning

En team manager fra Wanty-Groupe Gobert sørgede for via en lodtrækning, at der kom to fra holdet af sted i udbrud.

Fjerde etape i Tour de France var udset som en klar sprinteretape, hvor det nærmest var utænkeligt, at et udbrud kunne holde hjem.

Alligevel prøvede to ryttere fra det lille belgiske hold Wanty-Groupe Gobert lykken fra start og fik selskab af CCC's Michael Schär.

Belgiske medier undrede sig over, hvorfor holdet ønskede at bruge to rytteres kræfter på en etape, hvis skæbne syntes bestemt.

Det var der en helt speciel grund til, pointerede den ene af Wanty-rytterne Frederik Backaert.

Belgieren forklarede efter etapen til sporza.be, at der hver dag på holdet er et system for, hvem der skal forsøge at komme i udbrud. Hver rytter trækker et sugerør, og den, som trækker det korteste, skal i udbrud.

Forud for fjerde etape havde team manager Hilaire Van der Schueren sørget for, at der var lidt mere på spil.

- Han havde lagt to korte i puljen, så vi skulle to af sted. Jeg joker ikke. Det er sandt, griner Backert efter at have givet sin forklaring.

Små hold tvunget ud i 'dødsdømte udbrud'

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen kalder udvælgelsesmetoden for alternativ. Han forventer dog ikke, at holdets håb i bjergene, Guillaume Martin, og sprinteren Andrea Pasqualon er med i lodtrækningen. Nogen er dog tvunget til at køre af sted.

- Det var en etape, hvor ingen havde lyst til at køre i udbrud, men det er jo nu engang deres plan, at de skal have nogen med. Som regel spørger man rundt, hvem der vil i udbrud, og så vælger man ud fra det, og ellers udvælger sportsdirektøren personerne. Det her er en lidt mærkelig måde, men som rytter får man jo til tider besked på at udføre et stykke arbejde, man ikke har lyst til, siger Chris Anker Sørensen.

Som ventet blev udbruddet hentet, da finalen nærmede sig.

- Wanty skal tage de dødsdømte udbrud. Sådan er det for de små hold ved Touren, der skal ud og markere sig for TV-kameraerne og være med, hvor de nu engang kan ses.

'Det er lidt latterligt'

Trods omstændighederne fortryder Backert slet ikke, at han brugte kræfter på at sidde i udbrud i knap 200 kilometer.

- Jeg var glad for at komme af sted. For det første vidste jeg ikke i december, at jeg ville være her syv måneder senere, fordi der gik lang tid, før jeg fik min kontrakt fornyet.

- For det andet forventede jeg en nervøs dag i feltet på grund af vinden, som gjorde det hårdt at være i front, siger den belgiske rytter.

Han ærgrer sig dog over, at der ikke kom flere end ryttere med i udbruddet. Ligesom han har svært ved at forstå, at feltet ikke gav længere snor til trioen undervejs.

- Det er lidt åndssvagt, at vi kun fik tre minutter fra feltet. Hvis du vil give lidt til alle tv-seerne, hvilken forskel gør det så, om vi får tre eller ti minutter? Vi var kun tre foran. Det er lidt latterligt, siger Backaert, som har tænkt sig at komme i udbrud igen om nogle dage.

Fjerde etape blev vundet af Elia Viviani fra Deceuninck-Quick-Step i en massespurt.

Det endte som forventet i en massespurt, hvor Elia Viviani var den hurtigste af de hurtige. Video: TV 2 SPORT