Tour de France

9. etape - Saint-Étienne > Brioude | Tour de France 2019

9. etape af Tour de France 2019 er 170,5 km lang og køres fra Saint-Étienne til Brioude. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Kuperet
 • Længde: 170,5 km
 • Starttidspunkt: 13.05
 • Etapen køres søndag d. 14. juli

Favoritter

***** Peter Sagan, Michael Matthews

**** Matteo Trentin, Maximilian Schachmann

*** Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe

Rytterne er nu inde i Massif Central. En bjergkæde, der slet ikke har samme mytologiske status i Tour de France som Alperne og Pyrenæerne. Derfor skal man bestemt ikke undervurdere den, for det kan være et modbydeligt sted at køre cykelløb.

Tidstabel 9. etape

 • 13.05: Rytterne starter i Saint-Étienne
 • 13.49: Lille bakke i Chambles
 • 14.20: Rytterne kommer til den tre kilometer lange kategori et-stigningen Mur d’Aurec-sur-Loire, 11%
 • 14.53: Bakket terræn i Usson-en-Forez
 • 15.39: Pointspurt i Arlanc
 • 15.59: Rytterne når toppen af kategori tre-stigningen Côte des Guillaumanches, 4,1%
 • 16.38: Dalende terræn omkring byen Javaugues
 • 17.15: Spurt om bonussekunder samt kategori tre-stigningen Côte de Saint-Just, 7,2%
 • 17.31: Første rytter forventes i mål i Brioude efter en svagt dalende finale

Vejene er dårlige. Det er, som om cyklen bliver suget ned i asfalten, og lige meget hvad du gør, kommer der ingen fremdrift. Det er en region, hvor der kommer store mængder nedbør, så selvom der er skyfri himmel og høj sol, ville jeg tage en regnjakke med i lommen - bare for en sikkerheds skyld.

Jeg kørte en etape i Touren 2010 i Massif Central. Det var 12. etape af løbet, og vi havde trøjen med Andy Schleck, så vi skulle forsvare. Det viste sig ikke at blive en nem opgave, for der var stor aktivitet fra morgenstunden. Vi lukkede gruppe på gruppe ned, men til sidst blev vi nødt til at lade en gruppe køre - en gruppe, som egentlig var lidt noget rod, da folk som Vinokourov, Klöden, Kiriyenka og Hesjedal sad i den.

Engang imellem er det sådan på disse hårde etaper, der går op og ned hele vejen, at du som holdet i kontrol må lade en gruppe køre, der egentlig er noget bras. Simpelthen for at undgå en potentielt endnu værre situation. Jeg må indrømme, at vi lige i den her situation var på hælene, og at vi simpelthen bare måtte lade noget køre. Er du gal, en hård dag det blev efterfølgende, da vi skulle hente dem tilbage igen.

Med dette i baghovedet har jeg allerede nu ondt af dem, der skal kontrollere og forsvare førertrøjen. Det er endnu en dag, hvor mange ryttere tænker, de kan vinde. Og udbruddet har gode chancer for at holde hjem.

Det slutter med en nedkørsel mod mål fra dagens sidste stigning, Cote de Saint Just, der over 3,7 kilometer stiger med 7,3 procent i gennemsnit. Dermed udelukker den ikke de ryttere, der ikke er deciderede bjergspecialister. En anden faktor, der kan medvirke til, det bliver en hård dag, er, at det er den franske nationaldag, Bastilledagen. Det giver tit de franske ryttere en anelse mere motivation, især på en etape som denne, hvor de har gode muligheder for at lykkes med deres foretagende.

Hvordan favoritterne agerer, er meget usikkert. Alt afhængig af hvordan etapen bliver kørt, hvordan vejret er, og hvordan situationen er i løbet. Finalen indbyder til angreb fra eksempelvis Romain Bardet, som er fra dagens målby. Dermed kender han terrænet som sin egen bukselomme og kan nok køre en anelse stærkere end de andre på nedkørslen ned mod mål. Tour de France er dog stadigvæk lang endnu, og de kræfter, der bruges på en dag som denne for at vinde 15 sekunder, kan mangle de sidste dage og betyde et tidstab på flere minutter. Så det handler hele tiden om at afveje og bruge hovedet. Der ingen tvivl om, at muligheden for angreb er der, men om det bliver gjort, er en anden sag.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)