Ekspert ’stejler’ over Armstrong-kritik

16x9
Lance Armstrongs deltagelse i et tv-program har fået debatten om den tidligere Tour-stjerne til at blusse op. Foto: Stephane De Sakutin / Scanpix Denmark

Lance Armstrongs medvirken i et tv-program har pustet liv i debatten om den tidligere Tour de France-vinder.

Lance Armstrong har været udskældt, siden han i 2012 blev udelukket fra cykelsporten på livstid, men under Tour de France er debatten om den tidligere vinder af løbet blusset op igen.

Efter 4. etape deltog Lance Armstrong i et direkte tv-program på amerikanske NBC. Hans opgave var at analysere løbet – at være cykelekspert. Men kan man agere ekspert, når man ud over en aggressiv tilgang til kritikere har kørt med doping i kroppen og dermed snydt konkurrenter og fans gennem flere år og derfor er blevet udelukket fra sporten i resten af sit liv?

Nej, mener mange. Både i traditionelle medier og på sociale medier har der været højlydt kritik af Armstrong - men når alt kommer til alt, er der ikke noget galt i, at Lance Amstrong udtaler sig i en rolle som ekspert.

Uanset hvor meget han var dopet, ved han noget om cykelløb

Brian Nygaard, cykelekspert på TV 2 SPORT

Det fortæller en talsperson fra den internationale cykelunion UCI til Cyclingnews. Armstrong har kun forbud mod at optræde i officielle roller som eksempelvis rytter eller sportsdirektør ved officielle løb.

- UCI sikrer, at ethvert forbud håndhæves inden for cykelsporten. Når det er sagt, er vi ikke interesserede i at gå ind i en debat, der ikke gavner vores sport, siger talspersonen fra UCI blandt andet.

Udgiver podcast hver dag

Ud over den hidtil enlige optræden hos NBC dækker Lance Armstrong årets Tour de France via sin podcast The Move. Den udkommer dagligt i både video og lyd med analyser og kommentarer om løbet i Frankrig.

- Uanset hvor meget han var dopet, og uanset hvor meget skade han har gjort på cykelsporten, så må det vel også være muligt at vurdere hans holdninger og ekspertise på cykelløbet. Han ved noget om cykelløb, og han er også en autoritet på området, siger Brian Nygaard, der er cykelekspert på TV 2 SPORT.

- Nogle gange kan jeg godt stejle over, at andre skal bestemme, hvem folk skal lytte til. Hvis man selv er en lille smule kritisk, så kan man jo danne sin egen mening, siger Brian Nygaard, der tidligere har arbejdet som presse- og kommunikationschef på flere cykelhold.

Det var i The Move, Lance Armstrong kritiserede Jakob Fuglsang efter danskerens styrt på 1. etape. Armstrong mente, at Jakob Fuglsang sad alt for langt tilbage i feltet. Amerikaneren, der styrtede meget få gange i sin karriere, var selv kendt for konsekvent at sidde langt fremme i feltet, og derfor bragte TV 2 SPORT hans pointe som et nyt synspunkt på styrtet.

Senere talte vi med den anerkendte cykelsportsreporter Matt Rendell om netop dét. Han anerkender pointen, men han er ikke enig.

- Armstrongs mening fortæller os mere om Armstrong, end det gør om Fuglsang. For mig så det ikke ud, som om han sad nede bagved. Han havde to holdkammerater med sig, da han styrtede. Det var tydeligt, at de eskorterede ham igennem feltet. Rytterne kører konstant frem og tilbage, og nogle gange sker der noget, så du er nødt til at bremse, og så taber du 20 positioner, siger Matt Rendell til TV 2 SPORT.

Har nærmet sig cykelløb siden udelukkelse

Lance Armstrong vandt Tour de France syv år i træk fra 1999 til 2005. Han fik dog frataget sine sejre på grund af doping. Sammen med livstidsudelukkelsen fra cykelsporten blev han også forbudt at deltage i olympiske sportsgrene. Dette blev lempet en smule i 2016.

Til gengæld fastholdes hans forbud mod at deltage i cykelbegivenheder. I 2018 skulle han have været æresgæst ved Tour of Flanders Business Academy, men han endte med at melde afbud. Det skete efter UCI-præsident David Lappartient havde truet med at boykotte løbet, hvis Armstrong mødte op.