Tour de France

Rolf Sørensen om Astanas brøler: - Det er en katastrofe

Astanas mangelfulde kommunikation og dårlige valg endte i en 'katastrofal' etape for Jakob Fuglsangs hold, mener TV 2 SPORTs cykeleksperter.

Jakob Fuglsangs valg om at køre til venstre i en rundkørsel på 10. etape i Tour de France blev skæbnesvanger.

På bundlinjen kostede det 1 minut og 40 sekunder til hans nærmeste konkurrenter i klassementet. Den venstre vej rundt var nemlig længere end den højre, og da feltet et par kilometer senere blev splittet i sidevinden, sad danskeren for langt tilbage i feltet til at kunne gøre noget.

- Han tager den lange vej rundt, og det er rimelig katastrofalt i det tilfælde, siger Morten Bennekou, tidligere sportsdirektør på Team Sunweb og nuværende elitechef hos Danmarks Cykleunion.

Har han udtalt sig sådan?

Lars Michaelsen om Jakob Fuglsang

En skuffet Jakob Fuglsang forklarede efter den hårde etape, at han valgte vejen i rundkørslen med 39 kilometer til mål, fordi holdet havde soigneurs stående klar i vejkanten med vandflasker. Den fejltagelse blev dyr - og er svær at tilgive, mener TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen.

- Jeg er lidt uden ord. Det er en katastrofe, siger han og uddyber:

- Holdet omkring er ikke koncentreret nok. I momentet, hvor INEOS og Quick-Step, som er nogle af de farligste i disse situationer, går frem, er de uorganiserede. De sidder ikke nok sammen og kan simpelthen ikke afværge den situation.

Mangel på kommunikation

Udover at Jakob Fuglsangs Astana-mandskab sad spredt, da feltet splittede, var der tegn på dårlig forberedelse og "mangelfuld kommunikation" under etapen, siger Morten Bennekou.

- Det er vigtigt, at der kommer rekognosceringer hjem ude fra fronten. Samtlige hold har en bil kørende ti kilometer foran feltet, som er i kontakt med servicebilerne, der kan give beskeder som denne om, hvor vinden kommer fra, og hvor meget der er, og hvor soigneurs står og så videre.

Mens Astana havde placeret en vandpost, havde blandt andre INEOS og Trek Segafredo et helt andet fokus end uddeling af dunke på selv samme sted ude på ruten.

- Der var et punkt i løbet, hvor vejene blev smallere, og hvor der var mulighed for sidevind. Jeg tror, at alle hold måtte have vidst det. Det var teknisk, hvor vejene gik op og ned, og vi vidste, at der ville ske noget, siger Sir Dave Brailsford, øverste chef hos INEOS, til TV 2 SPORT.

Fuglsang-udtalelse kom bag på sportsdirektør

Jakob Fuglsang erkender også, at de kunne have gjort noget for at undgå sådan en situation, og bekræfter, at de – som Morten Bennekou siger – har en medarbejder til at spotte sådanne kritiske punkter ude på ruten.

- Ja, vi skulle have set frem. Vi har en mand, der kører ruten igennem og skulle give indikationer på, hvordan vind og vejr er... Der kunne man måske have forudset, at det kunne være et godt sted at splitte på det tidspunkt. Vi sad ikke rigtigt, så der er ikke så meget at gøre ved det, siger Jakob Fuglsang.

1 minut og 40 sekunder tabte Jakob Fuglsang til flere af de store klassementfavoritter. Video: TV 2 Sport

Den udtalelse om situationen overraskede hans danske sportsdirektør, Lars Michaelsen, umiddelbart efter etapen.

- Det ved jeg ikke. Har han udtalt sig sådan?, sagde Astana-sportsdirektøren og tilføjede:

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Den information har jeg ikke været med på.

Tilbage står Astana med meget at tale om på tirsdagens hviledag og med en dansk kaptajn, der tabte seks placeringer i klassementet.

Ifølge Morten Bennekou bliver de nok hurtigt enige om, at det her ikke skal gentage sig, og herfra skal de forsøge at lægge tingene bag sig.

- Der er ikke så meget at diskutere: De sad ikke, hvor de skulle. De kan selvfølgelig prøve at afgøre, hvem der er skyld i det, men et eller andet sted må de løfte i fællesskab og komme videre. De er nødt til at prøve at sige, at det kun er en begrænset katastrofe, for de var ikke de eneste, der tabte tid.

Sammen med Jakob Fuglsang sad klassementsrytterne Thibaut Pinot, Rigoberto Urán og Richie Porte.