Fuglsang-hjælper: - Vi prioriterede vand over placering i feltet

Ifølge Astanas canadiske rytter, Hugo Houle, var alle på holdet tørstige og kørte efter drikkedunke i vejkanten, da feltet splittede på 10. etape.

10. etape af årets Tour de France blev alt andet end en mindeværdig etape for Astana, som blev straffet hårdt for en fejl på et afgørende tidspunkt.

En fejl, som de ikke kunne komme tilbage fra, da de først havde begået den. I stedet for at koncentrere sig om at sidde forrest i feltet i sidevinden, kørte de ud i siden af vejen og tog den lange vej i rundkørslen for at få tanket op på depoterne, hvor en af holdets soigneurs stod klar med drikkedunke i vejkanten.

Både Fuglsang selv og hans sportsdirektør Lars Michaelsen fortalte efter etapen om den kritiske situation, og ifølge holdets canadiske rytter, Hugo Houle, var der tale om en forkert prioritering.

- Vi var alle tørstige og prioriterede drikkedunkene, men vi glemte, at vi skulle blive foran i feltet, så vi ikke blev fanget bagved. Vi havde kun omkring 30 sekunder til at reagere. Det går så stærkt med 60 til 70 kilometer i timen, så man kommer ikke tilbage, ligegyldigt hvor meget man gerne vil, siger Hugo Houle til Le Journal de Quebec.

Han forklarer, som Fuglsang også gør det, at rundkørslen sendte dem langt ned i feltet, hvor de ellers på store dele af etapen havde koncentreret sig om at sidde i fronten af.

For hård føring sprængte Fuglsangs gruppe

Da uheldet først var ude, og feltet splittede, indledte Astana, Groupama-FDJ, EF Education og Trek Segafredo en intens jagt på at samle det hele igen for henholdsvis kaptajnerne Jakob Fuglsang, Thibaut Pinot, Rigoberto Uran og Richie Porte.

På et tidspunkt var de inden for omkring 15 sekunders afstand, men så begyndte det at gå den anden vej. Det endte med et tidstab på et minut og 40 sekunder.

Fuglsangs gruppe blev i jagten på kontakt langsomt mindre og mindre. Dette skyldtes blandt andre hans stærke Astana-holdkammerat Luis Leon Sanchez, fortæller en EF Education-rytter.

- Groupama-FDJ, Astana og vi kørte virkelig stærkt for at komme tilbage, men desværre var folk som Luis Leon Sanchez for stærke og satte os, da de tog store føringer på bakkerne, og det faldt lidt sammen efter det, siger Michael Woods til Cyclingweekly.

Efter tidstabet faldt Jakob Fuglsang ud af top-10 og dalede seks placeringer ned til en 16.-plads.