Tour de France

Kort før karrierens største triumf spillede Nicki Sørensen skuespil

I dag er det ti år siden, Nicki Sørensen vandt 12. etape i Tour de France. Sejren overbeviste ham om, at han var en god cykelrytter.

Ude fra de grønne franske vinmarker slog vejen først et blødt sving til venstre og derefter til højre, inden tilskuermængden bag stålbarriererne langs opløbsstrækningen kom til syne i den nordøstlige by Vittel, hvor der var mål på 12. etape.

34-årige Nicki Sørensen var trådt væk fra det udbrud, han var kørt op til. Samtidig trådte han ud af rollen som hjælperytter for brødrene Schleck. En rolle, som han i karrierens seneste år var blevet mere og mere dedikeret til.

Det var helt vildt surrealistisk. Det var en kæmpe oplevelse

Nicki Sørensen

Nu var han på vej mod karrierens største sejr. Han tonsede alene ind på opløbet, hvor han blev tiljublet af de fremmødte tilskuere. Nicki Sørensen passerede målstregen med armene i vejret og et ansigtsudtryk, der vidnede om en tilstand af chok.

- Der var fuldstændig proppet med folk, og der var en vild stemning. Der var mange mennesker, der råbte og jublede. Det var fuldstændigt overdrevet og intenst. Det var derfor, jeg havde det udtryk i ansigtet, da jeg kørte over stregen. Det var bare så vildt og euforisk, fortæller Nicki Sørensen.

Carte blanche til at jagte udbruddet

I dag er det ti år siden, Nicki Sørensen kørte sig til karrierens største sejr. Det lå dog langt fra i kortene, at det var lige præcis ham, der skulle blive en af de 15 ryttere, der endte med at fordele etapesejrene imellem sig i den Tour.

Etapen startede 200 kilometer fra målbyen Vittel, hvor borgerne i byen Tonnerre, der ligger i det nordfranske Yonne-départementet, var mødt talstærkt op. De var klar til at sende rytterne af sted ud på ruten, der talte flere stigninger.

Og etapens kuperede terræn betød, at feltets sprintere ikke havde sat kryds ud for den. Klassementsrytterne fandt heller ikke etapen hård nok og ville hellere spare kræfterne til Alperne, der ventede forude. Derfor var det næsten sikkert, at etapen skulle afgøres blandt en gruppe af udbrydere.

Med sig på Saxo Bank-holdet, der talte ryttere som Fränk og Andy Schleck, Fabian Cancellara og Jens Voigt, havde Nicki Sørensen en anden dansker. Den dengang 24-årige Chris Anker Sørensen kørte sit første Tour de France. Han var blevet tildelt den opgave af Bjarne Riis, der stod i spidsen for holdet, at hjælpe sin danske holdkammerat.

- Det var en af de få dage, hvor vi fik carte blanche til at gå i udbrud. Der var ikke mange muligheder, men den her dag sagde Bjarne, at kaptajnerne godt kunne klare sig selv. Nicki måtte gerne gå med i udbrud, og jeg skulle forsøge at hjælpe ham afsted, forklarer Chris Anker sørensen.

Men selv med Chris Anker Sørensens hjælp var det ikke let for Nicki Sørensen at komme med blandt de forreste. Der gik meget lang tid, før udbruddet kørte, og det var, som Nicki Sørensen beskriver det, et "meget hårdt terræn." Alle hold ville gerne have en rytter med i udbrud, så de kunne slappe af i feltet og samtidig have chancen for at sejre med rytteren i front.

Det betød, at der efter etapens første 50 kilometer endnu ikke var dannet et udbrud.

Lance satte sig frem sammen med et par af de andre kaptajner i feltet, hvor de prøvede at stoppe forsøgene

Nicki Sørensen

Armstrong trådte i karakter

Men der var især én rytter, der ikke fandt det tilfredsstillende, at farten skulle være så høj, og at udbrudsforsøgene ikke stoppede. Texaneren Lance Armstrong gjorde nemlig comeback i Touren i 2009, på trods af at han i 2005 slog fast, at han ville indstille karrieren efter sin syvende Tour-sejr.

Sammen med Alberto Contador styrede han både Astana-holdet og hele feltet, selvom det var Rinaldo Nocentini fra AG2R, der havde førertrøjen.

Nicki Sørensen fortæller, at man godt kunne mærke, hvornår de ville lade et udbrud holde hjem, og sådan en følelse havde danskeren på denne etape. Halvdelen af feltet havde dog også regnet ud, at man kunne komme af sted, og derfor tog det lang tid, før et udbrud blev dannet.

- Men så skete der noget, der faktisk ikke skete så tit. Lance satte sig frem sammen med et par af de andre kaptajner i feltet, hvor de prøvede at stoppe forsøgene fra feltet. Der var lige et større udbrud, der var sluppet af sted, men der var så mange, der ville med. Derfor ville de forsøge at sætte en stopper for det. Det var der så nogle, der valgte at lytte til, og der kunne man mærke, at der snart var et udbrud, der kørte, forklarer Nicki Sørensen.

Alberto Contador og Lance Armstrong under præsentationen til Tour de France i 2009.

Markeringen fra Armstrong betød, at der kort efter var et udbrud, der fik hullet.

Efter 55 kilometer med konstante små angreb og hurtige accelerationer var der seks ryttere, der fik lov til at køre. I udbruddet sad Laurent Lefevre fra Bbox Telekom, Sylvain Calzati fra Agritubel, Franco Pellizotti fra Liquigas, Markus Fothen fra Milram, Egoi Martinez fra Euskaltel og Rémi Pauriol fra Cofidis.

Trods utallige forsøg sad Nicki Sørensen tilbage i feltet og glimrede i sit fravær. Han var ikke med og kunne se, at udbruddet sejlede længere og længere væk.

- Det var Nickis eneste chance for at vinde en etape i den Tour. Jeg kan huske, at vi er ved at miste troen på det, forklarer Chris Anker Sørensen.

Men så besluttede Nicki Sørensen sig selv for at ændre på omstændighederne.

- Jeg har prøvet den situation mange gange, og jeg tænkte, at det måske bare var det. Jeg var ikke med, og jeg tænkte, at nu var det udbrud kørt. Men så valgte jeg bare at angribe og forsøge at køre op til udbruddet. Selvom det var lige på grænsen til, at de var for langt væk, siger Nicki Sørensen.

Han frygtede for, at det ikke ville holde

Men det stoppede ham ikke. Alene på mellemhånd med de franske marker susende forbi sig sad Nicki Sørensen nu i ingenmandsland mellem feltet og udbruddet med 145 kuperede kilometer til mål.

Her forsøgte han at holde feltet hen, der ivrigt forsøgte at trække ham tilbage.

- Jeg fik hul ned til feltet, og jeg håbede på, at de ville stoppe. Derudover frygtede jeg for, om jeg overhovedet kunne lukke hullet til udbruddet. Jeg tvivlede lidt på det, forklarer han.

Og det samme gjorde Chris Anker Sørensen faktisk også.

- På det tidspunkt tænker jeg, at det bliver svært at vinde, da vi havde været på bagkant med det hele, og Nicki havde brugt mange kræfter.

Vi anede ikke noget som helst om, hvordan det gik deroppe for ham

Chris Anker Sørensen

Men efter en lang og hård kamp lykkedes det.

Saxo Bank-danskeren kom op til de forreste, og de syv mand fik lagt gedigen afstand til feltet, og meget skulle gå galt, hvis ikke de skulle køre om sejren.

Mens kilometerantallet blev mindre og mindre, fik Nicki Sørensen hele tiden opdateringer på tider samt opmuntrende kommentarer fra Bjarne Riis via sportsdirektøren Torsten Schmidt, som han havde siddende i bilen bag sig.

En af ordrerne fra Riis var blandt andet, at han skulle forsøge at arbejde så lidt som muligt. Og det blev faktisk ikke noget problem. For spanieren Egoi Martinez havde bjergtrøjen, og den agtede han at beholde. Derfor kørte han efter bjergpointene. Det samme gjorde italienske Franco Pelizotti.

Nicki Sørensen måtte bide tænderne sammen, da han sad i udbruddet. Han var afsted med stærke ryttere.

Så da de to kæmpede på de hårde stigninger, skulle Nicki Sørensen bare hænge på og spare kræfter.

- Jeg var faktisk mest nervøs for de to ryttere i en finale, men til mit held kæmpede de begge om at få bjergtrøjen. Der var en del bjergspurter, og da de begge var stærke ryttere, havde de en tæt kamp mod hinanden. Det var perfekt, for det brugte de en masse energi på. Jeg skulle bare holde dem i en kort snor og sidde med, siger danskeren.

Imens sad Chris Anker Sørensen nervøst i feltet og kunne følge med i den begrænsede mængde af beskeder, der blev givet til holdkammeraten i udbrud.

- Vi anede ikke noget som helst om, hvordan det gik for ham deroppe. Jeg fulgte med i radioen, hvordan Bjarne guidede ham igennem ruten og heppede på ham, siger Chris Anker Sørensen.

Alene af sted med Calzati

Og han skulle bruge så meget hjælp, han kunne få. For Nicki Sørensen var gennem sin karriere ikke kendt for at være rytteren med den hurtigste afslutning. Faktisk havde han vundet alle sejre i sin professionelle karriere ved enten at køre alene til mål eller ved at slå en enkelt rytter i en spurt.

Derfor var han godt klar over, at hvis han skulle sikre sig karrierens største sejr, skulle han af med de seks andre i udbruddet.

- Jo mere jeg kunne få reduceret gruppen, jo større var chancen for en sejr. Dermed kunne jeg lettere kontrollere, hvad der kom til at ske. Jeg ville gerne have decimeret gruppen. Jeg ville gerne have nogle stykker med mig og så forsøge at køre væk fra dem senere, siger han.

Nicki Sørensens sejre

 • Vinder af Gran Premio Bruno Beghelli ('12)
 • Firedobbelt vinder af DM i landevej ('11. '10, '08 og '03)
 • Etapesejr i Tour de France ('09)
 • Etapesejr i Vuelta a Espana ('05)
 • Vinder af Frand Prix d'Ouverture La Marseillaise ('05)
 • Vinder af Circiut de Lorraine Professionnels ('00)

Som sagt så gjort. Med 23 kilometer til mål havde udbruddet stadig et forspring på over fire minutter, og Nicki Sørensen så sit snit til at slippe væk.

Danskeren sad bagerst i gruppen, ventede på det rigtige tidspunkt og kom så med fart på uden om gruppen. Rémi Pauriol sad og kiggede på Egoi Martinez og Franco Pelizotti, og ingen af dem fortrak en mine.

Den eneste, som rørte på sig, var Sylvain Calzati fra Agritubel, og han satte sig på hjul af den stærke dansker. Små accelerationer hos forfølgerne var ikke nok til at hente de to, og de forsvandt ud i horisonten.

- Det var fint at få ham med. Jeg havde kalkuleret med, hvor meget energi jeg skulle bruge på det. Jeg skulle køre til, men samtidig have chancen for, at jeg kunne lave et stød til i finalen. Selvfølgelig håbede jeg på, at vi ikke blev hentet igen, men det vigtigste var, at finalen blev kørt hårdt, siger Nicki Sørensen.

- Jeg vidste godt, at jeg var stærkere end ham, men det handlede om at se ud, som om jeg ikke var. Jeg spillede spillet og lod som om, at jeg led lidt mere, end jeg faktisk gjorde. Jeg ville motivere ham til at arbejde mere.

Jeg var på det tidspunkt meget, meget nervøs – både for om jeg blev hentet bagfra, og om Calzati ville svare igen

Nicki Sørensen

Fandt det rigtige øjeblik

Skuespillet virkede. Nicki Sørensen fik lokket den 29-årige franskmand frem for at arbejde, og de holdt sig i tilpas afstand fra forfølgerne, der begyndte at arbejde bedre og bedre sammen.

Men sejren var langt fra givet endnu. Sylvain Calzati var nemlig en snu ræv, der tre år forinden havde præsteret det, som danskeren nu var på jagt efter.

I 2006 vandt Sylvain Calzati en lignende etape, hvor han kom alene til mål med et forspring på over to minutter. Derfor frygtede Nicki Sørensen, at Agritubel-rytteren igen ville forsøge at angribe, og derfor ville den 34-årige dansker være på forkant.

- De kom tættere og tættere på bagfra, så det var meget spændende. Jeg ventede på det rigtige øjeblik. Der var en lille stigning, hvor jeg kunne komme bagfra med lidt fart på. Jeg var på det tidspunkt meget, meget nervøs – både for om jeg blev hentet bagfra, og om Calzati ville svare igen. Hvis jeg rykkede, og han blev siddende, så kom jeg ikke af med ham igen, forklarer Nicki.

Med åben mund kørte han ind på opløbsstrækningen.

Det viste sig, at Nicki Sørensen var stærkere end sin konkurrent i udbruddet. Franskmanden formåede aldrig at svare igen, og med fem kilometer til mål var Sørensen på vej til at sikre en dansk etapesejr.

Tilbage i feltet sad Chris Anker Sørensen med hjertet oppe i halsen. Han ønskede sin holdkammerat det bedste, men fik ikke klare meldinger på, om Nicki Sørensen, som han boede på hotelværelse med igennem hele Touren, også opnåede det bedste.

- Vi fik at vide, at han var kørt solo, og at det så godt ud. Men mere fik vi faktisk ikke at vide. Det var virkelig spændende, og jeg kan slet ikke huske mit eget løb de sidste kilometer, da jeg kun tænkte på Nicki, forklarer Chris Anker.

Eufori og choktilstand

Danskeren tog intet for givet, selvom chancen for sejr blev større og større, og kilometerangivelsen blev mindre og mindre.

Forspringet blev aldrig større end 20 sekunder, men hverken Calzati eller forfølgerne havde kræfterne til at hente danskeren, der kun havde én ting for øje - etapesejren.

Nicki Sørensen kunne ikke helt fatte, at han havde vundet etapen til Vittel.

- Det var dødhamrende spændende, men samtidig også voldsomt hårdt. Jeg håbede bare virkelig på, at den var der. Jeg fik nogle beskeder fra sportsdirektørbilen om, at de arbejdede godt sammen bagved, men at man samtidig godt kunne se styrkeforholdet. Det betød, at deres rytme blev ødelagt. Da det skete, vidste jeg godt, at min chance var endnu større.

- I Touren året inden boede jeg på værelse med norske Kurt Asle Arvesen, da han vandt en etape. Det var så intenst at følge og se, hvor stort det egentlig var. Jeg tænkte bare, at det ville jeg virkelig også gerne. Og det drev mig hele vejen til mål.

På den sidste kilometer kunne danskeren ånde lettet op. Tilskuerhavets jubel i Vittel forsikrede ham om, at sejren var hjemme, og at han netop havde opnået det, han i så lang tid havde drømt om. Han havde vundet en etapesejr i verdens største cykelløb.

- Jeg synes, at jeg var ret god til at tage det ind og nyde det, men det var helt vildt surrealistisk. Det var en kæmpe oplevelse, siger Nicki Sørensen.

Sejren ramte også Chris Anker Sørensen personligt, selvom det var værelseskammeraten, der havde vundet. For hvis der var én, der havde fortjent den sejr, var det Nicki.

- Det var en sejr, der betød ekstra meget. Han var altid holdets mand, og han var vellidt, da han aldrig tænkte på sig selv, men kun på andre. Derfor var der en speciel stemning den aften. Det er altid fedt at vinde, men man kunne mærke, at alle var lidt ekstra glade, da Nicki ikke vandt så tit, og alle tænkte, det var fedt, han endelig vandt, fortæller Chris Anker Sørensen.

Chris Anker Sørensen glædede sig på vegne af Nicki Sørensen efter sejren. Video: Christian Kjær

Beviset på en god cykelrytter

Chris Anker Sørensen fik dog ikke lov til at juble sammen med sin holdkammerat, lige da han passerede målstregen. Da Nicki Sørensen kom i mål næsten seks minutter før feltet, blev han først gelejdet til dopingkontrol og så i mixedzone, inden han skulle en tur på podiet.

Derfor gik der noget tid, inden Chris Anker fik lov til at ønske sin værelseskammerat tillykke.

- Jeg havde lige været til massage, og så kom han ind på værelset. Jeg havde været et par timer på hotellet og var spændt på, hvornår han egentlig kom tilbage. Stemningen var helt vild, og jeg kunne godt mærke på Nicki, at det ikke helt var gået op for ham, hvad han egentlig havde lavet. Det var en form for choktilstand, hvor han samtidig var helt oppe at ringe, forklarer Chris Anker Sørensen.

At opleve sin gode ven passere målstregen som etapevinder i Touren gav Chris Anker Sørensen blod på tanden, der kørte sin første Tour.

Nicki Sørensen fik store roser af sin holdejer efter sejren. Video: Christian Kjær

Selvom der var kørt 11 etaper forinden, var Chris Anker nemlig stadig benovet over at være til start. Nicki Sørensens etapesejr gav dog også Chris Anker mere tro på sin egen karriere.

- Jeg kunne måle mig lidt mere med Nicki, end hvad jeg måske kunne med nogle af de andre i forhold til de store stjerner. Jeg kendte ham godt, og jeg så ham ikke som en rytter, der var tusind gange bedre end mig. For når han kunne, kunne jeg helt sikkert også, siger han.

Sejren sikrede ikke bare Team Saxo Bank sin anden etapesejr i Tour de France det år. Den betød også, at Nicki Sørensen kunne se tilbage på en karriere, der med etapesejren i Touren blev stemplet som en succes.

- Man har ligesom et diplom for, at man har været en god cykelrytter. Jeg vidste godt, at jeg var en stærk cykelrytter, og jeg fik det tit at vide fra mine holdkammerater. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg var en dygtig cykelrytter, men sejren beviste, at jeg havde klaret det godt, forklarer han.

- Det var ikke lagt fast, at jeg skulle fortsætte på Saxo Bank, da jeg havde kontraktudløb. Men sejren cementerede, at jeg skulle fortsætte. Bjarne sagde til mig, at den skulle give noget selvtillid, når jeg kørte fremadrettet. Jeg skulle vide, at jeg faktisk kunne. Og det vidste jeg efter sejren.

Nicki Sørensen blev hyldet på podiet efter etapesejren.

Danske etapesejre i Tour de France

 1. 1970

  1. Mogens Frey

   Mogens Frey har udover en etapesejr i Tour de France også vundet sølv i 4 km individuel forfølgelsesløb ved OL i 1968.

   Danmarks første etapesejr var en af de kontroversielle af slagsen. Mogens Frey var alene i udbrud sammen med sin kaptajn, Joaquim Agostinho, og de fleste folk forventede, at holdets kaptajn naturligvis ville få sejren og nogle vigtige bonussekunder. Men Frey ville det anderledes og forsøgte at spurte fra Agostinho. Portugiseren så sig nødsaget til at holde Freys styr, så han selv kunne cykle først over stregen. Det var dog så tydeligt, at der var foregået en ulovlighed, så Agostinho blev diskvalificeret af løbsjuryen, og Frey fik tilkendt sejren.

 2. 1983

  1. Kim Andersen

   Kim Andersen (tv.) ses her sammen med sin tidligere holdkammerat Jean-Louis Gauthier.

   Kim Andersen stod for den anden danske etapesejr i Tour de France og den første uden hjælp fra en jury. Sejren kom i hus efter en spurt, hvor han slog Pedro Delgado.

   Tidligere i løbet havde Kim Andersen som den første dansker kørt i den gule trøje. Den nåede han at forsvare i seks dage.

 3. 1985

  1. Jørgen V. Pedersen

   Jørgen Vagn Pedersen ses her under Danmark Rundt i 1986.

   Jørgen V. Pedersen var kommet af sted i et udbrud sammen med tre andre, og på målstregen slog han hollandske Johan Lammerts i spurten. Året efter lykkedes det ham at erobre førertrøjen og beholde den i fem dage.

 4. 1988

  1. Johnny Weltz

   Johnny Weltz (forrest) ses her, da han kørte for Motorola-mandskabet med blandt andet Lance Armstrong.

   I sin debut i Tour de France lykkedes det Johnny Weltz at vinde en etape, da han snød den forsvarende Fléche-Wallonne-mester Rolf Gölz, som han var i udbrud med.

 5. 1993

  1. Jesper Skibby

   Jesper Skibby kan se tilbage på sin ene etapesejr i Tour de France.

   Få måneder efter Jesper Skibby pådrog sig et dobbelt kraniebrud i et styrt, lavede han et suverænt comeback, da han med et angreb i slutningen af etapen snød sprintere som Mario Cipollini og Wilfried Nelissen for sejren.

  2. Bjarne Riis

   Bjarne Riis på vej mod etapesejr og bjergtrøje med publikum heppende på ham.

   Bjarne Riis fik sit gennembrud som cykelrytter på Ariostea-holdet. Især med etapesejren på den bjergrige 7. etape hvor han i spurten slog Johan Museeuw og Max Sciandri.

 6. 1994

  1. Bo Hamburger

   Bo Hamburger høstede en af sine største sejre på TVM-mandskabet.

   Bo Hamburger begyndte et stort dansk Tour-år, da han slog Kelmes Ángel Yesid Camargo i spurten efterfulgt af Festinas Luc Leblanc og Telekoms Rolf Aldag, der udgjorde resten af udbruddet.

  2. Bjarne Riis

   Bjarne Riis var en dominerende skikkelse på Gewiss-Ballan.

   Bjarne Riis viste prøver på sin store angrebslyst, der for alvor skulle give konkurrenterne problemer nogle år senere. På en 223 kilometer lang bjergetape kørte Riis fra sin udbrydergruppe og endte med at vinde med ni sekunder foran feltet.

  3. Rolf Sørensen

   Rolf Sørensen havde på vej mod etapesejren tid til at kaste vand i håret.

   På etapen til Montpellier var Rolf Sørensen kommet i et udbrud med ONCE-rytteren Neil Stephens. Med få meter tilbage sprintede han forbi australieren og sikrede sig dermed sin første Tour de France-sejr og en dansk etapesejr for anden dag i træk.

 7. 1996

  1. Bjarne Riis

   Bjarne Riis erobrede den gule trøje på 9. etape og forsvarede den hele vejen til Paris.

   I den røde danske mesterskabstrøje angreb Bjarne Riis, og ingen kunne følge med danskeren på bjergetapen. Det resulterede i en etapesejr og en gul trøje med 40 sekunders forspring.

  2. Rolf Sørensen

   Rolf Sørensen kunne juble over at være den hurtigste mand i udbruddet.

   Rolf Sørensen viste endnu engang sine kvaliteter i at snyde sine udbrudskollegaer, da han fik kastet sin cykel bedst rundt i en teknisk svær afslutning i målbyen Superbesse og slog Luc Leblanc, Richard Virenque og Orlando Rodrigues fra udbruddet.

  3. Bjarne Riis

   Abraham Olano (tv.) og de andre konkurrenter kunne slet ikke følge med Bjarne Riis på vej mod Hautacam.

   Sejren på 16. etape i 1996 er en af Bjarne Riis' mest ikoniske sejre. Efter at have set sine konkurrenter dybt i øjnene, valgte Riis selv at angribe på vej op mod målet på stigningen Hautacam. Riis vandt etapen med et minut ned til Richard Virenque, mens den femdobbelte forsvarende Tour-vinder, Miguel Indurain, først kom i mål to et halvt minut efter.

 8. 2003

  1. Jakob Piil

   Et år efter at have trådt ud af pedalerne, da en etape skulle afgøres, tog Jakob Piil revanche og vandt en Tour-etape.

   Over 200 kilometer nåede Jakob Piil at være i udbrud, da han vandt sin eneste etapesejr i Tour de France. Med 18 kilometer tilbage af etape stak han sammen med Fabio Sacchi af fra den resterende udbrydergruppe, inden han i spurten slog italieneren med en cykellængde.

 9. 2005

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen havde erobret bjergtrøjen dagen inden, han vandt sin første etapesejr.

   Michael Rasmussen tog et stort skridt op i klassementet, da han vandt 9. etape i Mulhouse. Inden den katastrofale sidste enkeltstart i løbet lå han til at få en podieplads. I stedet endte han med at slutte som nummer syv.

 10. 2006

  1. Michael Rasmussen

   Med en massiv bjergpointhøst på 16. etape sikrede Michael Rasmussen sig også bjergtrøjen.

   Michael Rasmussen vandt nok engang det, som skulle gå hen og blive en klassisk Michael Rasmussen-sejr. Et langt soloridt på en bjergetape der endte med etapesejr. Igen vandt han bjergtrøjen det år.

 11. 2007

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen fik hjælp af danske cykeltilskuere til at køre sig frem til sin tredje etapesejr.

   Michael Rasmussen vandt både etapen, bjergtrøjen og den gule trøje denne dag. Han sendte dermed for alvor et signal om, at han ikke blot ville nøjes med en bjergtrøje dette år.

  2. Michael Rasmussen

   Efter at have kørt fra en ung Alberto Contador lignede Michael Rasmussen en, der ikke kunne forstå sin egen præstation.

   Da Michael Rasmussen cyklede over målstregen på 16. etape i 2007, lignede det en ny dansk Tour-sejr. Men den efterfølgende nat blev tæppet trukket væk under Rasmussen, da Rabobank hev ham ud af løbet på grund af rod med whereabouts.

 12. 2009

  1. Nicki Sørensen

   Overraskelsen stod malet i ansigtet på Nicki Sørensen, som med vidspændte øjne og armene strakt i vejret kunne juble over sin første etapesejr.

   Efter alene at have indhentet en udbrydergruppe stak Nicki Sørensen af sted. Først med Sylvain Calzati på hjul og sidenhen alene, hvilket i finalen gav ham god tid til at strække armene i vejret og fejre sin mandfolkepræstation med en sejr.

 13. 2018

  1. Magnus Cort

   Magnus Cort skreg glæden ud, da han kørte over stregen.

   Magnus Cort var sammen med Michael Valgren i et stort udbrud på en kuperet etape. Sprinteren formåede at sidde med over en kategori 1-stigning og med syv kilometer tilbage af etapen slap han væk med to andre ryttere. I finalen vandt han overbevisende spurten.

 14. 2020

  1. Søren Kragh Andersen

   Danskeren stak fra feltet med få kilometer til mål og kørte solo over stregen.

   I en hektisk afslutning på 14. etape var der flere angreb til sidst. I et kort moment var der stilstand i feltet, og det udnyttede Søren Kragh Andersen til at køre væk fra feltet med tre kilometer til mål. Danskeren var efterfølgende stærk nok til at holde et jagtende felt bag sig, og han kørte alene over målstregen. Holdkammeraten Casper Pedersen blev endda nummer fem på etapen.

  1. Søren Kragh Andersen

   Søren Kragh Andersen vandt sin anden etape på 19. etape af 2020-udgaven.

   På 19. etape gjorde Søren Kragh det igen. Han sad med en mindre gruppe, der var stukket fra feltet. Med 15 kilometer til mål angreb han, og de så ham aldrig igen. Dermed sikrede Kragh sig sin anden etapesejr i Tour de France. Han blev samtidig den blot tredje dansker til at vinde to etaper i samme Tour. Før ham har også Bjarne Riis (1996) og Michael Rasmussen (2007) gjort det.

Kilde:

Joakim Jakobsen: "Tour de France - historien om verdens hårdeste cykelløb".