Tour de France

Stjerne udgår af Touren med brækket skulderblad

Niki Terpstra var indblandet i et styrt på Tour de Frances 11. etape, der har sat en stopper for hollænderens videre deltagelse i løbet.

Et styrt 136 kilometer inde på en ellers rolig 11. etape fik store konsekvenser for den hollandske stjerne Niki Terpstra.

Efter styrtet i højre side i feltet holdt den 35-årige Total Direct Energie-rytter sig til sin højre skulder, og hurtigt stod det klart, at han ikke kunne fortsætte i løbet.

Det franske mandskab oplyste efter etapen, at Terpstra har brækket sit højre skulderblad og pådraget sig skader i hovedet.

- Jeg ved helt ærligt ikke, at jeg lå på asfalten. Jeg var en smule svimmel, men min skulder gjorde specielt ondt, siger han til Cyclingnews.

Blandt andre Richie Porte, Giulio Ciccone og Nairo Quintana var også indblandet i styrtet, men kunne alle køre videre.

Tidligere vinder af brostensklassikere

Efter otte år på Quick-Step-holdet skiftede Niki Terpstra i denne sæson til Total Direct Energie og gik ind til årets løb som holdets største profil.

Her markerede han sig blandt andet i et udbrud på 8. etape. Det var på etapen, hvor han ifølge Mads Würtz var hovedårsagen til, at Katusha-danskeren lige nøjagtig ikke fik kontakt til Terpstra-gruppen.

Niki Terpstra har tidligere vundet Flandern Rundt og Paris Roubaix. I rækken af store sejre mangler han en etapesejr i Tour de France.

Disse ryttere er udgået af Tour de France

  1. Patrick Bevin

   CCC's tempospecialist Patrick Bevin udgik inden 6. etape. Den 28-årige newzealænder styrtede på 4. etape, men gennemførte både 4. og 5. etape på trods af store smerter. Efter 5. etape viste en røntgenundersøgelse, at Bevin havde to brækkede ribben.

  2. Nicolas Edet

   Nicolas Edet udgik under Tourens første bjergetape. Cofidis-rytteren havde kæmpet med sygdom forud for etapen.

  3. Tejay van Garderen

   Der var hele 222 kilometer tilbage af 7. etape, da EF Education Firsts Tejay van Garderen styrtede på asfalt. Med blodige skrammer i ansigtet og en brækket hånd udgik amerikaneren.

    

   - Styrtet var en personlig fejl. Jeg kiggede ned på min cykel, fordi jeg så noget, der lignede et stykke papir, som var røget ind i hjulet. Mens jeg kiggede ned, kørte jeg ind i en midterhelle, fortæller van Garderen.

  4. Christophe Laporte

   På 8. etape udgik endnu en Cofidis-rytter på grund af sygdom. Den franske sprinter Christophe Laporte havde været syg i to dage og blev tidligt sat af feltet på Tourens 8. etape.

  5. Alessandro De Marchi

   CCC mistede endnu en rytter i Touren, da Alessandro De Marchi efter kun 10 kilometer blev hentet af en ambulance. Røntgenbilleder afslørede et brækket kraveben, et brækket ribben og en lille punktering på lungen. Det forventes, at De Marchi først er klar til at cykle igen i september.

  6. Rick Zabel

   Katushas tyske rytter Rick Zabel blev ramt af influenza og måtte derfor udgå før 11. etape. Erik Zabels søn tilbragte hviledagen inden i sengen med feber. 

  7. Niki Terpstra

   Landevejsrytteren Niki Terpstra styrtede med blandt andre Nairo Quintana og Richie Porte, der modsat Direct Energie-rytteren satte sig tilbage på cyklen og indhentede feltet. Terpstra pådrog sig skader i hovedet og udgik med et brækket skulderblad. 

  8. Jasper Philipsen

   Tourens yngste rytter, 21-årige Jasper Philipsen, rejste hjem efter 11. etape. Hans exit var ikke overraskende, da UAE Team Emirates fra starten havde kalkuleret med, at den unge belgier kun skulle være med i 11 dage for at passe på ham.

  9. Giacomo Nizzolo

   Giacomo Nizzolos styrt på 11. etape fik store konsekvenser for Team Dimension Data. Den italienske sprinter var voldsomt plaget efter styrtet og måtte udgå inden Pyrenæernes første kategori-1-stigning.

  10. Rohan Dennis

   Enkelstartens verdensmester Rohan Dennis valgte selv at udgå på 12. etape i en forplejningszone. Det er stadig uvist, hvorfor han tog den beslutning.

    

   Den nuværende cykelekspert hos TV 2 Norge Thor Hushovd har talt med sin gamle holdkammerat. Han kunne fortælle om australierens utilfredshed med hjulene på enkelstartscyklen og manglende motivation til at forsætte karrieren.


   Den franske sportsavis l'Equipe har også rapporteret om et højlydt skænderi mellem Rohan Dennis og cheferne på Bahrain-Merida før dagens etape.

    

  11. Wout van Aert

   Tour de France-favoritten Wout van Aert var tæt på at slå den bedste enkeltstartstid, men styrtede i et højhastighedssving 1,1 kilometer fra mål. Det så ud til, at hans enkeltstartsstyr rev sig fast i banden langs barrieren. Belgieren lå på asfalten i flere minutter og måtte udgå med et dybt kødsår på højre ben. Han blev senere på dagen opereret.

  12. Maximilian Schachmann

   Maximillian Schachmann satte femtebedste mellemtid, da han styrtede under enkelstarten. Han kom tilbage på cyklen, og med smerter sled han sig i mål, hvor en ambulance hentede ham. Det har vist sig, at Boras tyske rytter brækkede tre fingre på venstre hånd. Han er nu blevet transporteret til sit hjemland for at blive opereret.

  13. Wilco Kelderman

   Wilco Kelderman annoncerede på den anden hviledag, at han forlod Tour de France før tid. 

   Kelderman styrtede i starten af 2019, og han gjorde først comeback i løbssammenhæng kort før Tour de France. Hollænderen har dog haft så ondt i den nederste del af ryggen, at det ikke gav mening at prøve på at gennemføre Tour de France.

  14. Jakob Fuglsang

   Jakob Fuglsang styrtede med 27 kilometer tilbage af 16. etape. Han havde tydeligt slået sin ene hånd voldsomt, og det stod hurtigt klart, at han ikke ikke kunne fortsætte i løbet. Fuglsang slap for brud, men han pådrog sig store sår på hele kroppen og store smerter. Han var eftersigende ikke i tvivl om, at hans løb var slut med det samme, da han styrtede.

  15. Luis Leon Sanchez

   Luis Leon Sanchez har døjet med rygproblemer under årets Tour de France, men spanieren ville fortsætte for at hjælpe Jakob Fuglsang. Efter danskerens Tour-exit besluttede Luis Leon Sanchez og Astana at trække den rutinerede spanier ud af løbet.

  16. Cees Bol

   Team Sunweb valgte at trække hollandske Cees Bol ud af Tour de France efter løbets 16. etape. Holdet vil ikke risikere, at den 23-årige rytter bliver overbelastet i sit første år som professionel, hvilket ligger til grund for valget. Cees Bol styrtede på 16. etape, men det er altså ikke årsagen til beslutningen.

  17. Tony Martin, Luke Rowe

   Efter 17. etape besluttede den internationale cykelunion, UCI, at smide både Tony Martin og Luke Rowe ud af verdens største cykelløb. Det skete på baggrund af en episode, hvor Tony Martin forsøgte at køre Luke Rowe af vejen, og briten tog efterfølgende fat i den tidligere verdensmester i enkeltstart. De to ryttere erkendte deres fejl og gav efterfølgende hinanden hånden. Det ændrede dog ikke ved UCI's beslutning, og både Jumbo-Visma og INEOS har nu blot syv ryttere tilbage i årets Tour de France.

  18. Søren Kragh Andersen og Lukas Pöstlberger

   Søren Kragh Andersen stod af sent om aftenen efter den 17. etape, fordi han gennem hele Touren har døjet med et siddesår. Sunwebs læge forklarede inden 18. etape, at Søren Kragh var kørt over et bump på vejen, hvorfor han ikke kunne sidde ordentligt på cyklen. Derfor blev han trukket ud af løbet.

   Inden starten på 18. etape kom det frem, at Lukas Pöstlberger var udgået. I en video på Facebook fortæller han, at der er opstået sygdom i hans familie, og derfor prioriterer han at være sammen med sine nærmeste i stedet for at fuldføre Tour de France.

  19. Thibaut Pinot

   Det store franske håb fik tidligt på 19. etape store problemer på grund af en muskelskade, og løbets femteplads måtte slippe favoritfeltet. Pinot forsøgte at kæmpe sig tilbage og få gang i låret, mens han tydeligt var i store smerter. Lige lidt hjalp det. Med knap 90 kilometer tilbage blev han mødt af FDJ-holdkammeraten Mathieu Ladagnous, der gav ham en stor omfavnelse, og sekunder senere gav Pinot fortabt og steg af cyklen.