12. etape - Toulouse > Bagnères-de-Bigorre | Tour de France 2019

16x9
Tour de France 12. etape 2019. Foto: TV 2

12. etape af Tour de France 2019 er 209,5 km lang og køres fra Toulouse til Bagnères-de-Bigorre. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Bjerg
 • Længde: 209,5 km
 • Starttidspunkt: 11.30
 • Etapen køres torsdag d. 18. juli

Favoritter

Dylan Teuns, Bauke Mollema, Jesus Herrada, Thomas De Gendt, Ilnur Zakarin, Tanel Kangert

square to 16x9

Det var ikke lang tid, sprinterne fik lov at shine, for allerede nu venter bjergene med en klassisk Pyrenæeretape. Col de Peyresourde og La Hourquette d’Ancizan er på menuen på etapens sidste 78 kilometer. Alt før der er ikke så slemt. Med en enkeltstart og to meget hårde bjergetaper i vente tror jeg, mange ryttere vil køre etapen lidt konservativt.

Sidste ret på dagens bjergmenu. 10 kilometer, der stiger jævnt.
Sidste ret på dagens bjergmenu. 10 kilometer, der stiger jævnt. Foto: tv2

Det bliver lidt mere en udmagrende dag, der sætter sig i benene og gør, at 14. og 15. etape bliver endnu mere underholdende.

Tidstabel 12. etape

 • 11.30: Rytterne kører ud på 12. etape fra Toulouse
 • 12.53: Flad start inden store bjerge
 • 13.19: Toppen af kategori fire-stigningen Côte de Montoulieu-Saint-Bernard, 5,2%
 • 14.56: Pointspurt i Bagnéres-de-Luchon
 • 14.58: Kort herefter starter opfarten til Col de Peyresourde
 • 15.32: Første rytter forventes af passere kategori et-stigningen Col de Peyresourde, 7%
 • 16.02: Opstigningen til d’Ancizan
 • 16.29: Rytterne passerer spurten om bonussekunder samt kategori et-stigningen Hourquette d’Ancizan, 7,5&
 • 17.09: Etapevinderen forventes at passere målstregen i Bagnéres-de-Bigorre

Sidst der var mål her, var tilbage i 2013. Her kom Jakob Fuglsang og Dan Martin til mål sammen, og sidstnævnte vandt spurten klart. 20 sekunder efter kom en 20-mandsgruppe med de fleste af favoritterne. Det var dog efter en etape, hvor Team Sky var ude i tovene som sjældent set. Kiryienka røg for tidsgrænsen, og Richie Porte, der dengang var hjælper for Froome, blev sat tidligt.

Froome sad isoleret store dele af dagen. Etapen dengang var dog betydeligt hårdere, men står alligevel som en klar reminder om, at Team Ineos, der dengang hed Team Sky, ikke er usårlige.

Det var lige ved og næsten for Fuglsang i 2013, men han blev slået af Dan Martin i spurten.
Det var lige ved og næsten for Fuglsang i 2013, men han blev slået af Dan Martin i spurten. Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Jeg har selv kørt Col de Peyresourde mange gange. 13,2 kilometer med 7 procent lyder måske ikke af meget, men det er en hård stigning. Jeg vil aldrig glemme, da vi startede 16. etape i 2010 nede i bunden af Col de Peyresourde i byen Bagnères-de-Luchon. Er du gal, en tarvelig omgang.

Her ses de afgørende sidste kilometer af 12. etape.
Her ses de afgørende sidste kilometer af 12. etape. Foto: ARO

Robbie McEwen stod nede i bunden med et kæmpe skilt, hvorpå der stod: Let’s stick together and go slow. Hans kampagne virkede ikke. Der blev i den grad kørt væddeløb. Det er en meget irregulær stigning, der starter stejlt, og så er der et ret overkommeligt stykke.

Så tager den igen fat, der hvor nedkørslen fra Port de Balès kommer ned. Her kommer der et relativt langt stykke, der er ledt. Så er der et par små byer, hvor den ikke er så hård - og stykket, hvor alle autocamperne holder ved søen. Derfra kan du dog se svingene oppe ved toppen, og det stykke er virkelig ledt. Det er ikke, fordi det er voldsomt stejlt. Der er bare et eller andet over det stykke. Jeg kan ikke forklare, hvad det er. Det er bare hårdt.

Kommer favoritterne til at afgøre det imellem sig, eller kan nogen af udbryderne holde hjem? Jeg tror mest på det sidste, og at en enkelt eller et par stærke klatrere fra et udbrud kan holde hele vejen. Hvis Steven Cummings havse været lige så god som for nogle år siden, havde denne etape været skræddersyet til ham.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)

square to 16x9