Tour de France

13. etape - Pau > Pau | Tour de France 2019

13. etape af Tour de France 2019 er 27,2 km lang og starter og slutter i Pau. Se profil, favoritter og analyse her.

Favoritter

***** Geraint Thomas, Wout van Aert

**** Richie Porte, Steven Kruijswijk, Stefan Küng

*** Søren Kragh Andersen, Kasper Asgreen, Yves Lampaert

Se de vigtigste starttider her.

Efter et par år, hvor enkeltstarten har ligget på næstsidste dag, er den i år blevet puttet ind som et lille intermezzo i Pyrenæerne. Udover placeringen er den meget sammenlignelig med de sidste par års enkeltstarter med nogle små, skarpe stigninger undervejs og halvtekniske nedkørsler. ASO, arrangørerne af løbet, holder fast i tendensen med kortere enkeltstarter.

Tidstabel 13. etape

  • 14.00: Første rytter sendes afsted i Pau
  • 14.10: Første mellemtid kommer i Cériset efter 7,7 kilometer
  • 14.15: Kuperet rute efter første mellemtid
  • 14.20: Anden mellemtid kommer efter 15,5 kilometer
  • 14.25: Fladt terræn efter anden mellemtid
  • 14.28: Tredje og sidste mellemtid efter 21,9 kilometer
  • 14.35: Første rytter forventes i mål

I min første Vuelta tilbage i 2007 kørte jeg en 52 kilometer lang enkeltstart på en motorvej med modvind hele vejen. Du kunne vel se otte til ti minutter frem, og det føltes, som om jeg allerede efter 12 kilometer havde kørt i en uendelighed. Jeg blev slået med næsten 7 minutter, og lige så lang tid var det fra mig ned til ham, der sluttede sidst. Så en enkeltstart med kæmpestore forskelle - og temmelig sikkert også en rigtig trist enkeltstart at kigge på.

Specialisterne kunne helt sikkert godt tænke sig længere enkeltstarter som den føromtalte - eller som de var i 90'erne, hvor Indurain tog sine sejre på at vinde tid på enkeltstarterne og så begrænse tabet i bjergene. I 95. udgave af Tour de France vandt han med 4 minutter og 35 sekunder ned til Zülle. Undervejs havde han slået netop Zülle med lidt under 6 minutter samlet på de to enkeltstarter.

Kigger vi på enkeltstarten sidste år, tabte Bardet næsten to minutter til vinderen Tom Dumoulin - og Quintana lidt over fire. Sidstnævnte var muligvis ikke supermotiveret, men førstnævnte var, og han havde meget at køre for. På holdløbet og enkeltstarten mistede Bardet lidt over tre minutter til både Geraint Thomas og Dumoulin.

Det er altså meget tid at skulle ud og finde i bjergene, men trods alt bedre, end hvis der var endnu en enkeltstart, så han skulle ud og finde to minutter mere. Placeringen af enkeltstarten gør også, at der er mange dage i bjergene til at hente det tabte tilbage. Jeg synes egentlig, det skaber en fin dynamik at placere enkeltstarten her i stedet for sidst i løbet.

Selve enkeltstarten kan sagtens blive vundet af en anden end klassementsfavoritterne som Geraint Thomas.

Ruten er kuperet, men den er heller ikke hårdere, end at det stadigvæk er en enkeltstart for specialister. Den starter relativt let de første 5 kilometer inden stigningen op imod Mazères-Lezons, som er 1,5 kilometer lang. Herefter kører de op på et plateau indtil en kort nedkørsel, som afløses af dagens hårdeste stigning, Cote d’Esquillot. Den er omkring 1 kilometer og stiger med 10 procent i snit - altså en stigning, hvor man virkelig skal passe på ikke at gå alt for dybt. For så har man ikke nok i tanken til de hurtige 11 kilometer hjem, som indledes af 2 kilometer med nedkørsel og så ellers 9 kilometer på flad vej, hvor der virkelig kan køres stærkt.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)