Tour de France

INEOS lægger kortene på bordet – sådan vil de køre første etape i Pyrenæerne

INEOS har ingen planer om at angribe på Tour de Frances 12. etape. Tværtimod har de tænkt sig at køre defensivt.

De kunne nærmest ikke have ønsket sig en bedre første halvdel af Tour de France.

Team INEOS har på de første 11 etaper fået tæt på det maksimale ud af kilometerne og vigtigst af alt holdt sine kaptajner, Geraint Thomas og Egan Bernal, ude af alvorlige problemer. Briterne har medvind i øjeblikket, og derfor er det heller ikke dem, der skal ud at angribe torsdag.

- I dag vil målet være ikke at tabe tid i klassementet, så vi vil nok køre defensivt, siger Egan Bernal til TV 2 SPORT.

- Umiddelbart er vi godt placeret, så vi kan køre lidt defensivt, og med den nedkørsel, der er efter den sidste stigning, er det måske en meget god taktik ikke at tage for store chancer. Den kan være lidt tricky, siger Carsten Jeppesen, teknisk direktør hos INEOS.

- Vi kan forvente at blive angrebet af alle, men vi er nødt til at blive sammen og arbejde som et hold, men det bliver mere et spørgsmål om, at vores kaptajner, Geraint Thomas og Egan Bernal, ikke bruger kræfter, og at vi bringer dem sikkert i mål, siger INEOS-sportsdirektør Nicolas Portal til Cycling Weekly.

Farligt at angribe torsdag

Det bliver nok ikke svært at spotte INEOS-holdet på etapen torsdag, men det bliver, såfremt man tror på det, de siger, ikke længere fremme end i en kontrollerende rolle forrest i en favoritgruppe.

Hvis INEOS ikke gør det, hvem tør så at angribe på årets første Pyrenæeretape? Umiddelbart bliver det heller ikke den danske Astana-kaptajn, Jakob Fuglsang.

- Jeg følte mig godt kørende i dag (onsdag, red.) og følte, der var ved at komme power tilbage i begge ben, så jeg tror på, at jeg nok skal være klar til bjergene. Jeg glæder mig til at se, hvordan det kommer til at gå.

Tænker du på at gå i offensiven allerede i morgen (torsdag, red.)?

- Nej, ikke lige i morgen (torsdag, red.). Den er lidt lang, nedkørslen, men vi ved aldrig. Vi får at se, sagde han efter 11. etape.

Et mislykket såvel som vellykket angreb torsdag kan nemlig ende med at blive dyrt. Løbet går torsdag ind i en hård fase med en bjergetape torsdag, enkeltstart fredag samt bjergetaper både lørdag og søndag.

Udover at INEOS kan tillade sig at være i forsvarsposition, hænger den defensive taktik også sammen med det hårde og tætpakkede program.

- Jeg forventer ikke store forskydninger i klassementet, fordi der er en enkeltstart dagen efter. Hvis man ligger tæt i klassementet og forsøger at sætte tempo, kan man risikere at skulle betale for det på enkeltstarten den næste dag og på den store bjergafslutning på Tourmalet (14. etape, red.), siger Nicolas Portal.

Hold øje med Nibali

Efter den første del af Touren har flere ryttere tabt meget tid, som skal indhentes, når det går opad.

12. etape kan bruges til dette, men måske skal Thibaut Pinot, Romain Bardet, Jakob Fuglsang og resten, der er pisket til angreb, væbne sig med tålmodighed.

- Det bliver måske ikke helt torsdag, at den helt store alliance kommer. Jeg tror mere på en mand som Nibali, som kan lave lidt sjov, og han er god til at køre nedad. Han skal ud at jagte etapesejre nu, og lige nøjagtig i morgen er en af dem, hvor han kan få lov til at køre hjem nedad, siger Mads Pedersen, cykelrytter for Trek Segafredo.

Hvis en rytter som Nibali angriber, kan det blive en affyringsrampe for andre af favoritterne til at følge hans eksempel, mener Mads Pedersen.

- Så kunne man håbe, at Jakob Fuglsang ser det fede i måske at kunne tage 30 sekunder tilbage ved at ryge med Nibali. For Jakob kan også godt styre sin cykel, når det går nedad.

Der skal med andre ord angreb fra de rette ryttere til at åbne løbet, men det kan godt være, man er nødt til at væbne sig med tålmodighed. Det gør TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen i hvert fald.

- Med en enkeltstart og to meget hårde bjergetaper i vente tror jeg, mange ryttere vil køre etapen lidt konservativt, siger den tidligere bjergrytter.

Tour de Frances første Pyrenæeretape begynder klokken 11.50. Optakt allerede fra klokken 10.10 på TV 2.