Tour de France

Astana-chef langer ud efter sine ryttere - det holder ikke, mener ekspert

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen mener, at Astana-sportsdirektør Dimitry Fofonov forsøger at lægge ansvaret fra sig.

Snakken om problemerne på Astana er blevet et tilbagevendende tema under årets Tour de France, siden holdets danske kaptajn, Jakob Fuglsang, smed et minut og 40 sekunder i mandags i sidevinden.

Fredag er ingen undtagelse. Her svarer Astanas sportsdirektør Dimitry Fofonov igen på de kritiske kommentarer, holdets anden dansker Magnus Cort er kommet med.

- Det skader jo ikke at tænke selv, lyder det kontant fra Dimitry Fofonov til Ekstra Bladet.

Kommentaren er et svar på, at blandt andre Magnus Cort ikke har lagt skjul på, at det kasakhstanske hold er uorganiseret. Danskeren gik så langt som at sige, at det faktisk ikke er nogen hemmelighed, og at det ligger til kulturen ikke at være organiseret.

Lægger ansvaret fra sig

Den manglende organisation var hovedårsagen til, at Jakob Fuglsang og resten af Astana ikke sad, hvor de skulle, da Deceuninck - Quick-Step og INEOS satte tempo og splittede feltet på 10. etape. Kort inden havde Astana placeret en vandpost til holdets tørstige ryttere.

Ifølge Fofonov ligger fejlen dog hos rytterne, for allerede inden havde EF Education forsøgt at splitte feltet to gange uden held.

- Når der har været angrebet to gange i sidevinden, og feltet kører 70 kilometer i timen, er det nok ikke tid til at hente vandflasker, vel? spørger han retorisk.

Ifølge TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen er det dog altafgørende, at sportsdirektørerne og holdet har gjort sit arbejde hjemmefra godt nok.

- Problemet er jo, at man helst skal vide tingene, før de sker. Hvis man sidder forkert, når sidevinden er der, kommer man jo ikke frem, ligegyldigt hvor stærk man er. Sidevind handler så meget om positioner, og her er det netop, at sportsdirektørens rolle er så vigtig, siger han og tilføjer:

- Selvfølgelig kan jeg godt se noget af det, han siger, men samtidig er det at lægge ansvaret fra sig.

Som en timeout uden ord

Mens andre hold havde planer om at splitte feltet i sidevinden, havde Astana placeret en vandpost, og den benyttede alle holdets ryttere sig af.

Da alle ikke kan få vand samtidig, var det nødvendigt at dele sig ud i feltet, så holdets soigneurs kunne nå at finde drikkedunkene frem og uddele til alle.

Men at der er vandpost, er ikke ensbetydende med, at rytterne skal benytte sig af den, påpeger Dimitry Fofonov i selvsamme interview. Ifølge Chris Anker Sørensen er det ikke et validt argument.

- Selvfølgelig skal ryttere også tænke selv, og det gør de også. Hvis de ikke har fået informationen om, at der er sidevind, er det en fejl fra Fofonovs side, hvis han ikke har givet besked om, at der er sidevind, siger Chris Anker Sørensen og drager en parallel til håndbold.

- Det svarer til, at en håndboldtræner tager timeout og siger til spillerne: "I er professionelle håndboldspillere, og I ved jo godt, hvad der er bedst at gøre", hvorefter han forlader timeouten. Det er lidt det, Fofonov prøver at gøre i denne situation.

Dimity Fofonov slår fast, at Magnus Corts ærlige interview ikke få nogen konsekvenser for danskeren.