Tour de France

Ekspert kritiserer Tour-hold, efter stjernen har sat ord på sit exit

Tour de France blev under 12. etape pludselig en verdensmester fattigere, og ingen ved stadig helt hvorfor. Ekspert kritiserer holdets kommunikation.

Der var - og er stadig - stor forvirring, efter Bahrain Meridas verdensmester i enkeltstart, Rohan Dennis, torsdag trak sig fra årets Tour de France på 12. etape.

Nyheden kom pludseligt og som en stor overraskelse, efter han i starten af etapen forsøgte at komme i udbrud - ligesom han ville være blandt favoritterne til at vinde fredagens enkeltstart.

Under overskriften 'Rohan Dennis trak sig modvilligt fra Tour de France' udsendte Bahrain Merida omkring midnat natten til fredag en pressemeddelelse, hvor verdensmesteren i enkeltstart for første gang sætter ord på sit exit.

- Jeg er virkelig skuffet over at forlade løbet på dette tidspunkt. Enkeltstarten har naturligvis været et stort mål for både mig og holdet, men omstændighederne taget i betragtning var det den rigtige beslutning at forlade løbet, lyder ordene fra Rohan Dennis, der efterfølges af en hilsen til fans og holdet.

De siger jo ingenting. I pressemeddelelsen referer de til en følelse, men hvad er det for en følelse?

Brian Nygaard, cykelekspert hos TV 2 SPORT

Hvorfor forlod Rohan Dennis Tour de France?

Udmeldingen fra Bahrain Merida var længe ventet i cykelverdenen, men pressemeddelelsen giver stadig ikke svar på det mest stillede spørgsmål: Hvorfor forlod Rohan Dennis løbet?

TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard har tidligere været pressechef på Bjarne Riis' cykelhold fra 2001-2009, ligesom han har været ved andre storhold som Team Sky, Leopard Trek og senest Orica-GreenEDGE indtil 2016. Dermed har han også i 15 år stået for kommunikationen under verdens største cykelløb, og han er skuffet over den måde, Bahrain Merida har håndteret hele situationen.

- Det er en skam for holdet og for ham, at de leverer så pauver en kommunikationsindsats. Problemet med den måde, de gør det på, er, at den efterlader flere spørgsmål, end den giver svar. Der er brug for, at de belyser og sætter ord på, hvorfor han stod af. Det har de ikke bidraget til på nogen måde.

- Lige nu skaber det mere forvirring og gætteri, og det modsatte var i virkeligheden deres opgave, siger Brian Nygaard.

Samtidig slår han fast, at han ikke giver meget for overskriften i pressemeddelelsen, hvor holdet fortæller, at Rohan Dennis forlod løbet modvilligt.

- Sådan virkede det ikke. Det virkede til, at han simpelthen bare ville væk fra cykelløbet. De tv-billeder, hvor hans agent slæber ham væk og prøver at verfe journalisterne væk, er ikke en verdensmester værdigt. Det er heller ikke verdens største cykelløb værdigt, siger cykeleksperten.

Thor Hushovd har snakket med Rohan Dennis

Holdet vil altså ikke selv komme nærmere ind på, hvad årsagen er, men torsdag aften fortalte den tidligere cykelrytter og nuværende ekspert Thor Hushovd til TV 2 Norge, at han havde snakket med den udgåede australier.

Rohan Dennis var angiveligt så presset før 13. etapes enkeltstart, at det hele blev for meget.

- Han var så utilfreds med de hjul, han havde på enkeltstartscyklen, at han kunne tabe 40 watt - det vil sige 10 procent - i forhold til de bedste konkurrenter. Det er selvfølgelig enormt, siger Thor Hushovd.

Rohan Dennis og Thor Hushovd var holdkammerater på BMC i slutningen af 2014, efter at australieren midt i sæsonen skiftede hold.

- Jeg tror slet og ret, at det blev for meget for ham. Han mærkede presset før enkeltstarten, uddyber nordmanden.

Allerede op til 11. etape havde Thor Hushovd været i kontakt med Rohan Dennis, hvor han gav udtryk for sin utilfreds med tingenes tilstand, og at han følte sig tvunget til at være til Tour de France.

Brian Nygaard vil ikke spekulere i udmeldinger fra andre end hovedpersonerne. Men han mener, at holdet kun bidrager til spekulationerne og gætterierne, så længe de ikke indikerer, hvorfor Rohan Dennis stod af.

- Hvis det havde været noget personligt, ville folk have en vis forståelse for, at man ikke kan komme det nærmere. Hvis de vælger at klare det internt på holdet og først kommenterer, når processen er overstået, så kan man også gøre det. Men de siger jo ingenting. I pressemeddelelsen referer de til en følelse, men hvad er det for en følelse? lyder det spørgende fra Brian Nygaard.

Storfavoritten til enkeltstarten i morgen, Rohan Dennis er ude af årets Tour de France. Video: TV 2 SPORT

Højlydt skænderi på etapen

Forklaringen med utilfredsheden over enkeltstartscyklen stemmer overens med, hvad den franske sportsavis l'Equipe, der dækker Tour de France massivt, skrev torsdag.

I artiklen blev utilfredsheden med enkeltstartscyklen lagt til grund for hans raseri. Avisen skriver desuden, at Rohan Dennis ifølge flere vidner råbte højlydt ad cheferne på Bahrain Merida før dagens etape.

Under etapen fortsatte skænderierne ifølge avisen, og pludselig steg Dennis simpelthen af cyklen og skred. Væk fra ruten og ud af Tour de France.

I første omgang var holdet tilsyneladende også selv forvirret og skuffet over beslutningen. Rohan Dennis selv forlod målområdet uden at snakke med de ventende journalister.

- Hvis der ikke er et eller andet personligt i vejen, og det bare er en form for skænderi eller en anden konflikt på holdet, så er det udadtil blevet en større konflikt af, at de har håndteret det på den her måde. Der skulle ikke særligt meget til, før det havde været mere konkret. Det er ekstremt ukonkret, som det er nu, lyder det fra Brian Nygaard.

Rohan Dennis skiftede inden denne sæson til Bahrain Merida efter fem år på BMC. Australieren har kontraktudløb ved udgangen af 2020.