Tour de France

14. etape - Tarbes > Tourmalet Barèges | Tour de France 2019

14. etape af Tour de France 2019 er 117,5 km lang og køres fra Tarbes til Tourmalet Barèges. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Bjerg
 • Længde: 117,5 km
 • Starttidspunkt: 13.30
 • Etapen starter lørdag d. 20. juli

Favoritter

***** Thibaut Pinot, Egan Bernal, Geraint Thomas

**** Dan Martin, Bauke Mollema, Adam Yates

*** Fabio Aru, Enric Mas, Jakob Fuglsang

Det gør faktisk ondt bare at tænke på den følelse, jeg altid havde i baglåret dagen efter en enkeltstart, når jeg lige skulle i gang på en almindelig cykel igen. Heldigvis for feltet er der 48 relativt lette kilometer inden Col de Soulor rammes. Den er hård de sidste 8 kilometer, men ellers er det ret overskueligt. Sidst jeg kørte stigningen fra den side i Touren, var den nu hård nok. Sebastian Lang sad og førte langt hurtigere, end han behøvede. Jeg kan huske, jeg sad og tænke: Lang, den lede tysker, gør det kun for at genere. Kort inden toppen fik vi dog en lille pause, da der var en fåreflok midt på vejen.

Tidstabel 14. etape

 • 13.30: Rytterne sendes afsted i Tarbes
 • 14.10: Toppen af kategori fire-stigningen Côte de Labatmale, 6,7%
 • 15.00: Rytterne start opkørslen til Col du Soulor
 • 15.25: Kategori et-stigningen Col du Soulor, 7,8%
 • 15.55: Pointspurt i Pierrefitte-Nestalas
 • 16.16: Fladt terræn inden opkørslen til Tourmalet
 • 16.28: Opstigning til Tourmalet begynder
 • 17.02: Første rytter forventes at passere målstregen på toppen af Tourmalet, 7,4%

Faktisk er etapen fra bunden af Soulor identisk med en etape, vi kørte i 2010. Vi kørte etapen i regnvejr, og det gjorde den relativt lette nedkørsel udfordrende. Andy Schleck blev sat på den, så vi måtte jagte lidt tid for at lukke hullet.

Han var ellers en god nedkører, men nogle styrt i starten af Touren havde sat sig i ham, og han blev aldrig god til at køre nedad i regnvejr igen. Vi fik ham dog ret hurtigt op igen. Mod toppen af Tourmalet angreb Contador og Andy hinanden igen og igen, men de kunne ikke ryste hinanden af, så det blev afgjort i en tæt spurt, hvor Andy vandt knebent.

Jeg kan huske, jeg kom op til toppen. Det var vådt og koldt, og det var Tourens sidste bjergetape. Jeg havde givet alt, hvad der var tilbage i tanken for Andy. Jeg spurgte vores massør, hvem der havde vundet, og han sagde Andy.

Jeg nåede lige at juble, før han fortsatte: "...men Contador sad med ham hjem, så han er stadigvæk i gult." Med kun en sprinterdag, en enkeltstart og Paris tilbage viste jeg godt, at løbet med overhængende sandsynlighed var kørt, og Andy måtte nøjes med næsthøjeste trin på podiet. Han fik så sejren på skrivebordet senere.

Der er stadigvæk mange dage tilbage efter Tourmalet-etapen, men derfor bliver den alligevel meget afgørende. Tourmalet er et monster af et bjerg. 19 kilometer med 7,4 procent i snit og toppen ligger i over 2000 meters højde. Alene højden kan drille nogle af rytterne i feltet, for kroppen reagerer anderledes i højderne.

Man kan dele stigningen ind i tre dele. Stykket op til byen Baréges, som er konstant hårdt. Så kan du få en lille pause igennem byen, hvor den er relativt flad. Omvendt kan det også være der, du nogle gange virkelig får syren ud i benene, dette korte stykke, for her kan du køre lidt hurtigere. Derfor falder folk tit fra lige efter på det, jeg kalder stigningens anden del - frem til byen Tournaboup, hvor du kan få det næste lille ”hvil”.

Men som nævnt kan disse hvilestykker nogle gange komme skidt tilbage, da de bryder rytmen. Derudover kan du helt miste selvtilliden, når du også lider på dem, og andre ryttere sidder og kører djævelsk stærkt. Apropos djævelsk så er det netop, hvad den tre del af stigningen er. De sidste 8 kilometer har - bevares - et lettere stykke midt på, men når du sidder der, føles det bestemt ikke som let. Resultaterne fra sidste gang, Touren var her, vidner også om, hvor hård stigningen egentlig er. 3 minutters forskel på nummer 1 og 11.

Selvom et udbrud selvfølgelig har en chance, tror jeg, det bliver et slag for klassementsfolkene. Udbryderne skal have stort hul i bunden, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at vinde.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)