Tour de France

Manden i gult griner af dopingmistanke

Efter enkeltstartssejren kommenterede Julian Alaphilippe den mistanke, der ofte rettes mod cykelsportens vindere.

Med foreløbigt to sejre og otte dage i den gule førertrøje har Julian Alaphilippe været Tourens helt store profil på de første 13 etaper.

I cykelsport fører den slags resultater en mistanke med sig, hvilket reaktioner på sociale medier siden i går er et glimrende eksempel på. ”Doping” nævnes igen og igen, også blandt brugerne på TV 2 SPORTs Facebookside.

Det franske medie Le Monde benyttede fredagens pressemøde til at spørge Alaphilippe om mistanken. Løbets førende rytter svarede, at det eneste, han vidste, var, at han har arbejdet hårdt frem mod Touren - og at han har overrasket sig selv.

- Hvis det, jeg har præsteret, skaber mistanke, så må det være sådan. Når man opnår store ting, så skaber det nødvendigvis mistanke. Hvis jeg var sidste mand, så var der ingen mistanke.

- Succes skaber rygter, men folk må tro, hvad de vil. Jeg er blot i gang med at køre et så godt løb som muligt, og det er en fornøjelse. Alt det andet griner jeg bare af, svarede Julian Alaphilippe ifølge Ekstra Bladet.

Perspektiv

Adskillige sejre er annulleret

Cykelsporten var i 1990’erne præget af massiv dopingbrug. En lang række danske ryttere, herunder Tour de France-vinderen Bjarne Riis, har siden erkendt, at de har kørt med ulovlige midler i kroppen.

På grund af doping er ni af de seneste 20 Tour-sejre blevet annulleret efter løbet. Alle Lance Armstrongs syv sejre fra 1999-2005 er slettet fra resultatlisterne, ligesom Floyd Landis og Alberto Contador også er blevet frataget deres triumfer i 2006 og 2010.

Flere danske ryttere fortæller til TV 2 SPORT, at de oplever cykelsporten som renere end i 90'erne og 00'erne.

Masser af overskud

Julian Alaphilippe var hurtigste mand ved alle tre mellemtider, og ved målstregen var han 14 sekunder hurtigere end Geraint Thomas. Mens flere konkurrenter så ud til at være helt færdige, da de kom over målstregen, fejrede Alaphilippe sejren ved at kaste baghjulet hen ad asfalten, inden han skreg sin glæde ud mod en del af staben fra Deceuninck - Quick Step.

Det bemærkede Jakob Fuglsang, der selv blev nummer 12 på enkeltstarten.

- Da han kørte i mål efter enkeltstarten, lignede han ikke en, der havde været ude og smadre sig selv i 27 kilometer. Vi andre hang over styret og kunne knap nok tale. Han lavede lige en burn-out, stillede sig op og jublede i halvandet minut uden at trække vejret, mens vi andre hang hen over rammen uden at kunne få luft. Jeg tænkte: "Det var lige godt sørens. Det er imponerende," siger Fuglsang til BT.

Over for TV 2 SPORT uddyber Astana-kaptajnen sine ord før 14. etape. Her slår Fuglsang fast, han på ingen måde er ude efter Alaphilippe, men at han dybest set bare er imponeret over franskmandens overskud.

- Der er ingen underliggende toner i det, og jeg synes, det er ærgerligt, folk begynder at tænke på den måde. Han har været stærkt kørende hele Touren, og de har formentlig noget af det bedste materiale på enkeltstarten. Det var en enkeltstartsrute, der passede godt til ham, slår Fuglsang fast.

Ekspert: Hele cykelverdenen siger: "Hvad skete der lige?"

I TV 2s Tour de France-studie er cykelekspert Henrik Jul også overrasket over, at Julian Alaphilippe vandt enkeltstarten så overbevisende, som han gjorde.

- Jeg tror, han selv er blevet overrasket over, at det gik så godt. Hele cykelverdenen siger: ”Hvad skete der lige her?”, for han burde aldrig kunne vinde en enkeltstart. Men det gjorde han, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Henrik Jul, der dog ikke mener, at der er grund til bekymring.

- Nogen skal være de bedste, og man skal ikke blive bekymret hver gang, der er en, der kører fra de andre. Quick Step har ikke nogen dopinghistorie, så nej, jeg synes ikke, man skal være bekymret.

Lørdag skal Julian Alaphilippe og resten af feltet ud på 14. etape, der slutter på det ikoniske bjerg Tourmalet. Det bliver franskmandens niende dag i den gule trøje.