Før Touren havde ingen så meget som overvejet at stille ham det spørgsmål

Julian Alaphilippe har nu kørt i den gule trøje i ti dage i Tour de France. I den tid har han bragt kolorit til trøjen, mener hans chef.

To fingre bliver rakt i vejret.

Quick-Step-chefen Patrick Lefevere meddeler, at der går to minutter, før Julian Alaphilippes pressemøde på den anden hviledage i Tour de France går i gang.

Den solbrune belgier med det hvide hår har sat sig ved podiet i det lille lokale, der er fyldt til bristepunktet og mere til med alverdens journalister og fotografer. Flere journalister må stå ude på den tilhørende altan til konferencerummet, mens ligeså mange har taget plads på gangen.

Alle er mødt op med det samme formål.

Julian Alaphilippe.

Han fører løbet med 1 minut og 35 sekunder ned til Geraint Thomas og skal om få øjeblikke forsøge at møve sig ind igennem mylderet af mennesker, der alle er spændte på at høre, hvad han har at sige.

Og franskmandens ord er særdeles interessante.

Efter de første to uger har han nemlig overrasket alt og alle og er stadig i løbets førende rytter.

Han er den samme, men den gule trøje har måske betydet, at han er blevet lidt mere rolig

Patrick Lefevere

Én dag ad gangen

Fotograferne springer pludselig frem, og flere snubler over hinanden i kampen om at få det bedste billede.

Den lille franskmand har indtaget lokalet med en afslappet attitude og et skævt smil på læben. Han slår sig ned ved siden af Lefevere på podiet og byder velkommen.

Da der bliver åbnet op for spørgsmål, kommer det, alle har ventet på.

Kan Julian Alaphilippe holde fast i den gule førertrøje?

- Jeg ved ikke, om det er realistisk, at jeg beholder den. Jeg fortsætter bare med at gøre det samme, som jeg har taget gjort de sidste to uger, og så tager jeg én dag ad gangen. Jeg giver alt hver dag, og jeg vil forsøge at forsvare den, siger han på pressemødet.

Gul trøje har gjort ham rolig

Inden Tour de France var der ingen, der overhovedet havde tænkt på at stille spørgsmålet. For hvem havde troet, at Julian Alaphilippe ville være i den gule trøje efter de to første uger? To uger, hvor rytterne både har kørt i Vogeserne og Pyrenæerne.

De to uger har bare gjort, at Patrick Lefevere har fået endnu mere respekt for sin rytter, og han oplever, at Alaphilippe er modnet med opgaven.

- Cykling ville ikke være, hvad det er i dag, hvis ikke vi havde ryttere som Julian, der kørte på følelser. Han har den gode egenskab, at han er god til at lytte. Han plejede at være nervøs, men nu er han langt mere rolig, og det tror jeg, at den gule trøje har hjulpet på, sagde Patrick Lefevere til TV 2 SPORT, inden han satte sig på podiet.

- Han plejede at fare rundt over det hele og gøre en masse ting. Han er stadig den samme, men den gule trøje har måske betydet, at han er blevet lidt mere rolig.

Julian Alaphilippe vinder enkeltstarten i den gule trøje og øger forspringet til Thomas i klassementet. Video: TV 2 SPORT

For selvom den gule trøje har lettet presset på både Julian Alaphilippe og Quick-Step-holdet, ved chefen godt, at det er en stakket frist. Han forventer, at de kommer til at miste trøjen.

- Jeg kommer ikke til at græde over, at vi ikke vinder Tour de France. Men jeg vil være den første til at fejre det, hvis vi gør, siger Lefevere.

Ny prioritering

Stille og eftertænksom sidder Julian Alaphilippe på podiet og tager imod spørgsmål på både fransk og engelsk.

Han svarer ydmygt på spørgsmålene og erkender, at han har ændret sin stil og køremåde i dette års Tour.

- Jeg kører ikke for at komme i udbrud mere. Jeg kører som den førende iTour de Frances, og det er klart en anden måde at køre på.

- Jeg er blevet en anden type rytter. Jeg har aldrig kørt klassement før, så det er en stor ændring for mig. Jeg vil lære af det, og jeg har allerede lært af det. Jeg er den samme, bare på en anden måde, siger Alaphilippe.

Men hvad mener Alaphilippe egentlig med det?

Jo, den første del af sæsonen kæmpede han med i klassikerne, hvor han blandt andet vandt Milano-Sanremo, Flèche Wallonne og blev nummer to i De Brabantse Pijl.

Vi har ikke holdet til at vinde Touren

Julian Alaphilippe

Men efter en 16.-plads i Liège-Bastogne-Liège den 28. april valgte han andre veje.

Han begyndte at træne mere i bjergene og vænne sin krop til det bjergrige terræn.

- I den første del af min sæson var jeg virkelig fokuseret på klassikerne. Men så ændrede jeg fokus på bjergene. Jeg trænede en masse i bjergene og lavede en masse rekognoscering.

- Og det er så dette, I ser her i Touren. Jeg har overrasket mig selv, men arbejdet gav pote.

Julian Alaphilippe omringet af journalister.
Julian Alaphilippe omringet af journalister. Foto: TV 2 SPORT

Voksede op hos Quick-Step

Julian Alaphilippe og Patrick Lefevere ænser ikke hinanden, mens de sidder på podiet, men tag ikke fejl. Lefevere og Alaphilippes forhold går langt tilbage. Han kom til Omega Pharma - Quick-Step, som holdet hed, inden 2014-sæsonen.

Her brillerede han især i Catalonien Rundt, hvor det blev til tre placeringer i top-fem. De gode præstationer betød, at Quick-Step med det samme fik tilknyttet franskmanden på en permanent kontrakt. De kunne se potentialet i ham.

- Han voksede op hos os. Han har gjort fremskridt, siden han kom til holdet for seks år siden, hvilket er grunden til, at vi forlængede hans kontrakt med det samme. Hvis vi ikke havde troet på ham, ville vi ikke have beholdt ham.

Har ikke holdet til at vinde Touren

Snart seks år senere høster Lefevere og Alaphilippe nu frugten af samarbejdet mellem belgieren og franskmanden.

Men frugten er ikke helt nede i kurven endnu.

Hverken Lefevere eller Alaphilippe tror, at franskmanden kommer til at vinde Tour de France. Der er andre løb, der står højere på ønskelisten.

- Han har andre mål, før han vil vinde Touren. Først vil han være verdensmester. Så vil han vinde Lombardiet Rundt og derefter Flandern Rundt. Derefter begynder han måske at tænke på Tour de France, siger Lefevere.

Alaphilippe fortæller også, at han tager én dag ad gangen. Han nyder trøjen, så længe han har den. Han forventer nemlig ikke at stå øverst på podiet i Paris om en lille uges tid.

- Vi har ikke holdet til at vinde Touren. Vi har ikke kun én leder med. Men vi har virkelig nydt løbet indtil videre, og vi nyder at køre på denne måde, siger Alaphilippe.

Herefter takker Alaphilippe for et godt pressemøde, giver et sidste smil og møver sig ud igennem døråbningen med Lefevere ved sin side.