Tour de France

Brailsford forklarer, hvorfor de sidste fire års Tour-vindere ikke er i kontrol

Team INEOS, der indtil for nylig hed Team Sky, er for en sjælden gangs skyld ikke i spidsen af Tour de France efter to uger.

Seks sejre på syv år. Fire sejre i træk.

Siden 2012 har det britiske storhold Team INEOS - Team Sky indtil maj i år - været den altdominerende faktor i Tour de France, kun afbrudt af 2014, hvor kaptajnen Chris Froome styrtede og udgik.

Holdet har kørt sig i spidsen tidligt i løbet, og fælles for samtlige Tour de France-sejre er, at de besad den gule førertrøje ved indgangen til den sidste uge.

Sådan er det ikke i år.

Den forsvarende Tour de France-vinder er på 2.-pladsen, 1 minut og 35 sekunder efter Julian Alaphilippe. Egan Bernal er 2 minutter og 2 sekunder efter på 5.-pladsen.

Man skulle tro, det ikke ligefrem behagede holdets team manager, Sir Dave Brailsford. Men sådan forholdet det sig ikke.

- Det er et interessant løb, fantastisk underholdende. Vi har mange gange siddet på den anden hviledag med folk, der siger, at vi har lukket løbet ned, og det ikke er spændende, sagde Brailsford på mandagens pressemøde.

- Denne gang er det sjovt at være en del af en af de mest spændende udgaver af løbet i lang tid, og hvem ved, hvordan det ender?

I fem af holdets seks Tour de France-sejre har den gule trøje siddet på en INEOS rytter senest på 11. etape. Derefter har storholdet sat sig tungt på løbet med de stærke hjælperyttere i front af feltet og lukket alt ned.

En Tour uden Froome

Ved den ene undtagelse - i 2017 - sikrede Chris Froome trøjen allerede på 5. etape, men mistede den to dage til italienske Fabio Aru, før han generobrede den på 14. etape.

Netop Chris Froome, der har været manden bag fire Tour de France-triumfer, er for første gang siden 2011 ikke med i verdens største cykelløb.

Selvom han sidste år blev overgået af holdkammeraten Thomas, mener Brailsford, at hans fravær har betydning for det løb, vi er vidne til lige nu.

- Det har udspillet sig anderledes i år. Man spørger sig selv, hvordan dynamikken er. Det er selvfølgelig første gang i flere år, at Chris ikke er med. Selvom han ikke vandt sidste år, tror jeg, det har haft en indflydelse fra begyndelsen, siger Brailsford.

Men det er ikke kun Chris Froomes fravær, der skyldes et voldsomt styrt i optakten til Tour de France, som har givet et andet cykelløb end normalt.

En kæmpe overraskelse

Før Touren blev ryttere som Geraint Thomas, Egan Bernal, Jakob Fuglsang, Nairo Quintana, Adam Yates og Romain Bardet udråbt som favoritter.

Ingen nævnte Julian Alaphilippe, den angrebsivrige franskmand med en lang række sejre - men ingen i klassementet.

Efter 15 etaper fører han Touren og har altså overlevet Pyrenæerne stadig iklædt gult.

- Som løbet har udviklet sig, har Alaphilippe taget tid med aggressiv kørsel. Han er med i løbet langt længere, end folk troede. Det har ændret måden, hvorpå andre hold har kørt som svar på det.

- Det er formentlig den største ændring. Det er en kæmpe variabel, som giver rigtig mange scenarier, siger Brailsford, der mener, at Alaphilippes overraskende tilstedevær i toppen besværer taktikken.

- Det er lidt en gåde i forhold til at prøve at slippe af med Alaphilippe på den ene side og så de normale klassementsryttere, der tænker på at køre cykelløb, på den anden side. Hvordan man løser det ene, er anderledes i forhold til, hvordan man løser det andet.

Efter mandagens hviledag venter der Tour-feltet to mere eller mindre flade etaper, før det gælder tre bjergetaper i træk i Alperne.

Det hele kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.