Tour de France

Hedebølge rammer Touren: Én dunk kan betyde alt eller intet

Tour de France-feltet bliver ikke kun testet på en række hårde stigninger i den sidste uge. Rytterne skal også kæmpe mod ekstrem varme.

Ekstrem varme og enorme stigninger.

Det er, hvad der venter Tour de France-feltet i den sidste uge af årets løb. For langt de fleste ryttere er den kombination som leverpostej og remoulade: Blander man det sammen, gør det kun stor skade, som Østkyst Hustlers så præcist har slået fast.

Vejrudsigterne spår op mod 40 grader i Frankrig i den kommende uge. Det er så varmt, at rytterne skal tænke sig ekstraordinært godt om, så de indtager den rigtige mængde mad og drikke. Det fortæller en række af løbets profiler.

Adam Yates, kaptajn på Mictchelton-Scott: - Det er sværere at trække vejret, synes jeg. Kroppen skal arbejde hårdere for tingene, og ressourcerne bliver hurtigt brugt op. I finalen kan én drikkedunk betyde alt eller intet, siger Yates til TV 2 SPORT.

Dan Martin, kaptajn på UAE-Team Emirates: - Der kommer nogle virkelig varme dage, og det kommer helt sikkert til at påvirke løbet. Man kan blive dehydreret, inden etaperne overhovedet er gået i gang, siger Martin til TV 2 SPORT og tilføjer:

- Det føles ligesom, hvis man sætter sin cykel ind i en sauna og kører derinde i fem-seks timer. Jeg vil næsten sige, det er en disciplin i sig selv at køre i varme.

Jakob Fuglsang, kaptajn på Astana: - Vi kommer til at svede derude. Så gælder det selvfølgelig om at få drukket så meget som muligt.

Hvordan kaperer du varmen i forhold til konkurrenterne?

- Det er svært at sige. Formentlig bedre end nogen og værre end andre. Alt i alt har jeg det okay med varmen, men vi får se. Det er ikke så tit, vi kører under så varme forhold

Jakob Fuglsang fortæller her, hvilke forventninger han har til 16. etape. Video: TV 2 SPORT

Kræver flere års tilvænning

Flere ryttere nævner, at man kan vende sig til at køre i ekstrem varme. Det fortæller den forsvarende Tour-vinder Geraint Thomas i sin podcast.

Som et middel på varmen er der mange ryttere, der sprøjter vand i hovederne på sig selv ude på ruten. Mange ifører sig isveste, når de kommer i mål - og så har flere hold angiveligt købt slushice-maskiner, så de kan producere iskolde drikke med masser af sukker til rytterne.

Geraint Thomas, kaptajn på Team INEOS: - Det har taget mig nogle år at vænne mig til det. Jeg har blandt andet kørt Tour Down Under syv gange, tror jeg.

- Det handler om at kontrollere varmen. At holde sig kølig og kontrollere den indsats, man lægger.

Magnus Cort, Astana: - Jeg kan godt køre i varme, men i 40 grader har jeg nok ikke vundet før. Det er noget, jeg skal vænne mig til. Det tager lang tids tilvænning, og det har jeg ikke haft endnu. Jeg håber, det bliver så koldt som muligt.