Tour de France

Her er forklaringen på Fuglsangs styrt og status på skaderne

Jakob Fuglsang er færdig i årets Tour de France, efter at et voldsomt styrt gav ham for store smerter til at fortsætte.

Karrierens ubetinget bedste sæson har fået tilføjet en stor skuffelse.

Jakob Fuglsang havde podiedrømme i årets Tour de France, men de var mere eller mindre slukket, da han kørte ud på tirsdagens 16. etape.

Muligheden for at avancere i klassementet eller jagte en etapesejr blev så endegyldigt lukket ned, da han med 27 kilometer til mål var involveret i et styrt, hvor han blev offer for en slags dominoeffekt i feltet.

En Wanty-Gobert-rytter styrtede langt fremme i feltet og har efter alt at dømme startet en kædereaktion, som endte med at sende Jakob Fuglsang ud af Touren. Video: Bo Bentsen

- En eller anden styrtede foran mig, og det var umuligt at undgå det, så jeg røg henover styret. Min hånd hævede op med det samme, og jeg kunne næsten ikke stå på mine ben. Jeg vidste med det samme, Touren var ovre, siger Jakob Fuglsang til Astanas hjemmeside.

Som videoen herover viser, styrter en Wanty-Gobert-rytter langt fremme i feltet, da rytterne kører forbi en rundkørsel.

Kædereaktion efter styrt

Ifølge cykelekspert Frank Høj var Jakob Fuglsang prisgivet.

- Der er en Wanty-rytter, der styrter i højre side af feltet, og det sætter en kædereaktion i gang, siger Høj.

- Jeg synes, Jakob sidder i den position, han skal. Han sidder ikke for langt nede, og det er ikke fordi, han ikke er koncentreret. Han sidder, hvor han skal. Som klassementsrytter skal man altid være opmærksom, og det er han også. Det er tæt på finalen, så det her kan man bare ikke forberede sig på. Det er sort uheld.

Det virker nærmest til, der hviler en forbandelse over Touren for Jakob Fuglsang

Chris Anker Sørensen

Efterfølgende kom det frem, at italienske Andre Pasqualon var manden, der fik lavinen til at rulle. Wanty-rytteren fortæller, at han ramte en flaske på vejen og styrtede.

Der er ingen optagelser af, da Fuglsang røg i asfalten.

Forslået, men ingen brud

Billeder af en Fuglsang i smerte var der til gengæld masser af. Danskeren tog sig til den venstre hånd og havde blod på knæene.

Kort efter styrtet fortalte Serge Niamke, holdlæge hos Astana, at de forventede brud på hånden, men røntgenundersøgelsen viste ingen brækkede knogler:

- Han har mange sår på hele kroppen. Især på sin venstre hånd. Han kunne ikke fortsætte efter styrtet. Der er ingen brud i hans hånd eller knæ, men han har ondt.

- Det er den rette beslutning at stoppe. Det er en stor skam for ham.

Er der sket noget med hans hoved?

- Ingen hovedskader.

Serge Niamke tør ikke spå om, hvornår Fuglsang er tilbage på cyklen.

Bedste sæson i karrieren

Trods den store skuffelse kan Jakob Fuglsang se tilbage på et 2019, hvor han vandt sit første cykelmonument med sejren i Liège-Bastogne-Liège. Senere vandt den 34-årige dansker etapeløbet Critérium du Dauphiné, der fungerer som optaktsløb til Tour de France.

I Touren gik det dog ikke, som han håbede. Han styrtede allerede på 1. etape og slog knæet. Lidt efter lidt er Fuglsang røget længere og længere væk fra podiedrømmen. Inden 16. etape var han således over fem minutter efter løbets førende rytter, Julian Alaphilippe.

- Jeg var meget motiveret til den sidste uge, og jeg var klar til kampen om at kravle højere op i klassementet. Det er meget skuffende, at det er sådan her, jeg taber den kamp, siger Jakob Fuglsang.

- Nu er al fokus rettet mod at komme mig, både fysisk og mentalt, for Touren var et stort mål for mig efter sejrene i Liège og Dauphiné.

Fuglsangs bedste resultat i Tour de France er syvendepladsen i 2013.

Tour-forbandelse

Der er et eller andet, der ikke spiller, når Jakob Fuglsang stiller op i verdens største cykelløb, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

I 2015 var Fuglsang i spil til sejren på 18. etape, men blev ramt af en tv-motorcykel. I 2017, hvor Fuglsang kom til Touren med en sejr i Critérium du Dauphiné i bagagen, styrtede han ligesom i år og måtte udgå.

Sidste år var han med helt fremme blandt favoritterne i klassementet, indtil han gik ned på 11. etape. Og 2019 blev altså afsluttet med et styrt og et tidligt farvel.

- Jeg er brandærgerlig på Jakobs vegne. Det er sindssygt synd for ham, at han endnu engang må udgå. Det virker nærmest til, at der hviler en forbandelse over Touren for Jakob Fuglsang. Der er altid et eller andet, der går galt, siger Chris Anker Sørensen.

- Jeg havde glædet mig til at se ham i Alperne. Podiet var nok væk, men jeg synes stadig, han virkede godt kørende, og han havde mod på at angribe.

Har været blandt verdens bedste

Også Rolf Sørensen begræder Fuglsangs uheld. Han udtalte inden Tour de France, at danskeren var en reel kandidat til at blive den blot anden dansker i historien til at vinde verdens største cykelløb efter Bjarne Riis.

- Jeg føler stadig, det er det bedste Tour de France, han har kørt. Jeg har snakket meget om, at det koldere vejr i Alperne og regnen skulle løsne ham op, og jeg tror, det havde forløst hans potentiale. Det er for sent nu, men jeg tror, han kunne have nærmet sig en femteplads. Det kunne han sagtens bruge til noget, siger Rolf Sørensen.

- Han har været bedre end nogensinde. Han har vundet store, store cykelløb og været i top-3 af verdens bedste cykelryttere, indtil vi startede.

Har han vist det i Touren?

- Der har manglet noget på etaperne i Pyrenæerne, men jeg synes stadig, han har kørt med en anden autoritet end de andre år. Der var det defensivt fra start, hvor en syvende- eller niendeplads var et fint resultat. Det var det ikke den her gang. Han ville kæmpe for at komme længere op.