Tour de France

Astana har ny plan klar efter Fuglsangs Tour-exit

Sportsdirektør Dmitry Fofonov fortæller, at Astana er ramt efter Jakob Fuglsangs Tour-exit. Nu sadler holdet om og går efter etapesejre.

En trykket stemning sværmede på Astana-hotellet efter den skæbnesvangre 16. etape i dette års Tour de France.

Ét enkelt øjeblik på den ellers rolige etape betød, at alle de kasakhiske planer røg i vasken. Med 27 kilometer tilbage af etapen sluttede dette års Tour de France for Jakob Fuglsang.

Danskeren styrtede i en rundkørsel, gled hen ad asfalten og kom ikke tilbage på cyklen igen. Han pådrog sig ingen brud, men havde for mange smerter til at fortsætte.

Jakob Fuglsang var kaptajn på Astana-holdet. Den rytter, de satsede alt på. Derfor skal holdet nu sadle om og forsøge at få lidt moral tilbage på de sidste etaper inden afslutningen i Paris.

- Nu skal vi bare til Paris, men vi får at se, hvad der er af taktiske muligheder. Måske prøver vi at komme med i udbruddet onsdag. Og det er nok primært det, vi vil jagte: Udbrud, siger sportsdirektør Dmitrij Fofonov i hotellets lobby til blandt andre TV 2 SPORT.

- Det har en stor indflydelse på holdet, når der er sådan et styrt. De har trænet sammen og været på træningslejr for at jagte det ene mål: At vinde Touren med Jakob. Når målet så ikke er muligt, er det klart, at holdet er ramt. Vi forsøger at holde moralen høj, men der er lang vej til Paris lige nu.

Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige til det

Magnus Cort

Holdkammerater vil gøre Fuglsang stolt

Astana-holdet gik faktisk fra otte til seks ryttere efter 16. etape, da Luis Leon Sanchez på grund af Fuglsangs exit valgte at forlade Touren.

De tilbageværende ryttere agter at ære deres kaptajn i resten af Touren.

- Vi vil gøre ham stolt og køre stærkt uden ham på de næste etaper. Vi har et stærkt hold, så vi skal søge chancerne og gå i udbrud og jagte etapesejre. Vi skal være aggressive og gøre det for Jakob, siger Hugo Houle.

Magnus Cort er ikke helt så hurtig til omstille sig på de næste fem etaper.

- Det bliver ikke sjovt. Nu har vi lige haft 20 kilometer til at rulle igennem og tænke over tingene. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige til det, siger Magnus Cort.

En Wanty-Gobert-rytter styrtede langt fremme i feltet og har efter alt at dømme startet en kædereaktion, som endte med at sende Jakob Fuglsang ud af Touren. Video: Bo Bentsen

Fuglsang vidste, det var slut

Kort forinden interviewet med Fofonov i lobbyen var danskeren ankommet til hotellet. Han forlod selv holdbilen, men blev støtten af Astana-lægen Serge Niamké.

En tydelig ramt, forslået og påvirket dansker undgik al presse med blikket rettet ned i jorden og gik direkte ind.

I en udtalelse til Astanas hjemmeside fortæller Fuglsang, at han hurtigt kendte til udfaldet, da han først lå på asfalten. Han kom ikke tilbage på cyklen.

- En eller anden styrtede foran mig, og jeg kunne på ingen måde undgå det, så jeg røg hen over styret. Min hånd hævede med det samme, og jeg kunne knap stå på benene. Jeg vidste med det samme, min Tour var slut, siger han.

Fuglsang styrtede også på 1. etape, hvor han fik et alvorligt slag på højre knæ, blev syet i øjenbrynet og fik en mindre hjernerystelse.

Det er anden gang, at han udgår af Tour de France. Første gang var i 2017, hvor han fik et brud. Hans bedste placering i løbet er dermed fortsat en syvendeplads i 2013.

Onsdag venter 17. etape, som på papiret ligner en etape til udbryderne, hvor Astana vil få mulighed for at Fuglsang stolt.