Tour de France

To ryttere smidt ud af Tour de France

Cykelekspert mener, at dommen er alt for hård. Begge hold har appelleret dommen.

To af de bedste hold ved Tour de France er blevet alvorligt svækket.

Den internationale cykelunion, UCI, valgte efter 17. etape at smide både Jumbo-Vismas Tony Martin og INEOS' Luke Rowe ud af løbet.

Årsagen er en episode på afslutningen af en ellers rolig etape.

På dette tidspunkt havde udbruddet allerede passeret målstregen, og feltet manglede blot at rulle de sidste knap 14 kilometer af etapen.

Her ville Luke Rowe frem i fronten af feltet og kørte på ydersiden af Tony Martin. Uden at have set Rowe svingede Martin over mod INEOS-rytteren.

Rowe forsøgte igen at komme forbi, hvorefter Jumbo-Visma-rytteren svang yderligere over til højre og var ved at køre Rowe af vejen.

Da INEOS-rytteren havde fundet balancen på cyklen, kørte han op til Martin og placerede sin ene hånd på tyskerens nakke, inden der blev klippet væk på tv-billederne.

'Ingen fortjener det'

Samlet set har Rowe meget svært ved at forstå UCI's beslutning.

- Vi prøvede begge at gøre et arbejde. Måske gik vi begge lidt over grænsen, men føles lidt hårdt at blive smidt ud af løbet. Ingen af os fortjener det, siger Luke Rowe til TV 2 SPORT.

- Vi kørte de sidste ti kilometer til mål sammen. Vi erkendte begge, at vi havde gjort noget forkert, og vi trykkede hånd. Jeg sagde: "Lad os lægge det bag os og klø på i morgen". Der var ikke mere i det.

Ifølge INEOS-chefen Dave Brailsford sker sådan en episode dog 'hver dag i feltet'.

- Det føles som en virkelig hård beslutning. Jeg har lige set klippet, og der er ikke nogen tvivl om, at de begge kæmpede for deres positioner. Der er ikke mere i det. Et gult kort havde været fint til begge ryttere, men et rødt kort virker lidt voldsomt efter min mening, fortæller han til TV 2 SPORT.

Sidste år mistede INEOS - dengang Sky - også en rytter undervejs, da Gianni Moscon blev smidt ud af Tour de France.

Italienske Gianni Moscon er smidt ud af Touren på grund af en batalje med Fortuneos Elie Gesbert i starten af 15. etape. Video: TV 2 SPORT

Ekspert er overrasket

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen forstår ikke, at det blev så voldsom en straf.

- Jeg synes måske, det er en voldsom reaktion. Det var noget pjat, de havde gang i, men en bøde havde været fint nok. Jeg synes ikke, det var sådan noget, der decideret var farligt, og man tænkte heller ikke, det var skæmmende for sporten.

- Jeg synes, UCI-kommissærerne går ned ad en rigid vej, hvor de hurtigt kan komme til at smide rigtig mange ud af løb i fremtiden. Det var en meget hård straf, mener cykeleksperten.

Både INEOS og Jumbo-Visma har appelleret juryens beslutning. INEOS har syv ryttere tilbage i løbet, mens Jumbo-Visma har seks.

På INEOS kører blandt andet Geraint Thomas og Egan Bernal, henholdsvis løbets nummer to og fem, mens løbets nummer tre, Steven Kruijswijk, kører for Jumbo-Visma.