19. etape - Saint-Jean-de-Maurienne > Tignes | Tour de France 2019

16x9
Tour de France 19. etape 2019 Foto: TV 2

19. etape af Tour de France 2019 er 126,5 km lang og køres fra Saint-Jean-de-Maurienne til Tignes. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Bjerg
 • Længde: 126,5 km
 • Starttidspunkt: 13.45
 • Etapen køres fredag d. 26. juli

Favoritter

***** Egan Bernal, Thibaut Pinot, Mikel Landa

**** Geraint Thomas, Steven Kruijswijk, Simon Yates

*** Rigoberto Urán, Alejandro Valverde

square to 16x9

Når sprinterne kigger på profilen for dagens etape, så har de mest af alt lyst til at blive inde i bussen. Det går groft sagt opad de første 85 kilometer, men ikke vanvittigt stejlt, før der mangler 12 kilometer til toppen af Iseran.

Tidstabel 19. etape

 • 13.45: Rytterne bliver sendt afsted fra Saint-Jean-de-Maurienne
 • 14.35: Toppen af kategori tre-stigningen Cöte de saint-André, 6,8%
 • 15.01: Kategori to-stigningen onée d’Aussois, 6,2%
 • 15.40: Toppen af Col de Madeleine, 5,6%
 • 15.48: Pointspurt i Bessans
 • 16.00: Rytterne begynder på opkørslen til Col de l’Iseran
 • 16.36: Toppen af Col de l’Iseran-Souvenir Henri Desgrange, 7,5%, hvor der også er bonusspurt
 • 17.10: Efter en nedkørsel begynder rytterne på sidste stigning
 • 17.35: Rytterne passer målstregen kort efter toppen af Tignes-stigningen, 7%

Iseran har top i 2770 meter højde og overgår dermed lige nøjagtigt Stelvio i Italien som Europas højeste vejpas. Jeg har aldrig kørt Iseran, men jeg har kørt Stelvio en del gange. Jeg har også været ovre og køre Tour of Colorado, hvor vi kørte Independence Pass i 3700 meters højde.

Når du kommer så højt op, kan du ramme en mur, hvor du ikke kan træde en bule i en blød hat. Du sidder og hiver efter vejret, pulsen er tårnhøj, men de watt, der kommer ned i pedalerne, er meget begrænsede. Følelsen er lidt som at køre cykelløb i slowmotion. Hvis den her etape havde været med et af de år, jeg kørte Touren, så ville jeg have frygtet den rigtig meget.

Iseran er en ujævn stigning.
Iseran er en ujævn stigning. Foto: tv2

Nedkørslen efter toppen af Iseran er ikke jordens sværeste, men igen kan højderne og træthed nogle gange gøre, at man som rytter ikke tænker helt klart. Nogen kan måske huske den Giro, hvor Zakarin på vej ned af Coll dell’Agnello i et relativt ukompliceret sving fortsatte lige ud og landende hårdt på nogle sten. Lige så snart rytterne er nede i bunden, går det straks op imod målet i skisportsbyen Tignes.

Lidt over syv kilometer med syv procent er bestemt ikke en fuldstændig uoverskuelig stigning, men den kommer efter Iseran, og samtidig har rytterne også den hårde dag fra i går i benene. Det er altså ofte set, at der er ryttere, der på de sidste dage går helt ned og falder som en sten ned igennem klassementet.

Alle klassementsfolkene er ved at være trætte, så hvis der er en rytter, der i første halvdel af løbet tog den relativt med ro, som eksempelvis Warren Barguil gjorde det i 2017, så er denne etape en gylden mulighed for den rytter.

Etapen slutter på Tignes.
Etapen slutter på Tignes. Foto: tv2

Saint-Jean-de-Maurienne Frankrig, 30. maj 2020, 20:00

9 Nogen sol Regnbyger 0 m/s Næsten stille fra sydøst 0,2 mm

Tignes Frankrig, 30. maj 2020, 20:00

1 Regnbyger Regnbyger 3 m/s Svag vind fra nordvest 0,4 mm

Det her er dog også en etape, hvor du virkelig kan udnytte et stærkt hold. Du kan virkelig slide dine konkurrenter op ved at sætte et nederdrægtigt tempo på Iseran. Det kan meget vel blive en stor dag for Team Ineos, der jo har nogle stærke ryttere til at hjælpe Geraint Thomas og Egan Bernal. De kan sandsynligvis sidde med tre mand langt inde i finalen, hvilket kan ende med at blive en kæmpe fordel, da de dermed som de eneste kan kontrollere, hvad der kommer til at ske. Mange af deres konkurrenter vil komme til at sidde isoleret og vil dermed være mere sårbare.

I 2007 var der også mål i Tignes i Tour de France, og her vandt Michael Rasmussen efter at have angrebet langt ude på etapen. Han vandt etapen 2 minutter og 47 sekunder foran Iban Mayo - og lidt over 3 minutter foran Valverde.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)

square to 16x9