Tour de France

Tour-etape neutraliseret - stoppet før tid

Egan Bernal overtager førertrøjen efter 19. etape, som stoppede før tid på grund af ekstremt vejr.

Tour de France-ledelsen valgte at stoppe 19. etape med 37 kilometer til mål. Det skete af hensyn til rytternes sikkerhed, da det haglede massivt i bunden af nedkørslen fra Col de l'Iseran, hvilket medførte jordskred på vejen.

Meldingen om neutraliseringen kom, lige som favoritterne havde passeret toppen af Alpe-stigningen uden for kategori og var i gang med den første del af nedkørslen. Tour-ledelsen har bestemt, at det er tiden ved toppen af stigningen, der kommer til at tælle. Dermed overtager Egan Bernal førertrøjen fra Julian Alaphilippe, da han var godt to minutter foran ham ved bjergtoppen.

Neutraliseringen skabte stor utilfredshed blandt rytterne, som gestikulerede voldsomt, mens de sad på cyklen. Specielt Egan Bernal og Simon Yates i fronten af løbet var utilfredse, da de kæmpede for henholdsvis at øge forspringet samt etapesejren.

Voldsomt vejr har neutraliseret stigningen. Sneryddere er sat ind. Video: TV 2 SPORT

På mellemhånd sad en gruppe med blandt andet Steven Kruijswijk, Geraint Thomas og Emanuel Buchmann.

Rytterne steg efterfølgende af cyklen og ind i holdbilerne for at blive fragtet til hotellerne.

Enighed om beslutningen

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen sad på motorcykel ude på ruten og kunne på nærmeste hold berette om situationen.

- Jeg står lige bag køretøjerne, som rydder vejen, og det er jo fuldstændig sindssygt. Der ligger næste 20 centimeter hagl. Det er helt umuligt at køre i. Jeg har aldrig set noget lignende. Det er helt vildt. Det er den helt rigtige beslutning, da det er umuligt at køre cykelløb i, fortæller han og erklærer sig helt enig i beslutningen om at neutralisere etapen.

- Jeg ville ikke engang turde at køre i en kæmpe bil i det her vejr. Bilerne er blevet stoppet. Motorcyklerne er blevet stoppet. Det er helt vildt.

Egan Bernals chef på Team INEOS, Sir Dave Brailsford, var ligesom Chris Anker Sørensen enig i beslutningen.

Han kan glæde sig over, at de seneste fire års vindere af Tour de France nu sidder på førstepladsen, omend han også ærgrer sig.

- Vi har ikke set stærkere ud i hele løbet. Hvem kunne vide, hvad der kunne være sket derefter? Men det var rart at komme først over toppen i den situation.

- Vi styrer ikke vejret, og vi styrer ikke omstændigheder. Jeg er glad på en måde og ærgerlig på en anden. Der er blandede følelser, siger han til TV 2 SPORT.

Stjerne udgik

Allerede fra starten af etapen var der dramatik.

Efter få kilometer blev de første ryttere sat på etapen, hvor store profiler som Alejandro Valverde og Rigoberto Uran gik i udbrud.

Kaos herskede i feltet, hvor Julian Alaphilippe for en kort stund sad uden holdkammerater. Efter 10-20 kilometer faldt der mere ro på, selvom det stærke udbrud øgede forspringet.

30 kilometer inde i etapen kom højdepunktet inden den senere neutralisering. Her måtte Thibau Pinot, som lå nummer fem i klassementet, udgå på grund af problemer med sit venstre lår.